Actualitate

Povestea cutremuratoare a unei copile care a plecat sa lucreze in Italia la 16 ani

Publicat: 01 iul. 2012
1

@ Atrasa de mirajul strainatatii, o fetita de 16 ani din judetul Iasi a plecat sa lucreze in Italia @ Timp de mai bine de un an de zile, nimic nu prevestea ca adolescenta urma sa treaca printr-o drama de proportii @ Totul a inceput in toamna anului trecut cand si-a pierdut locul de munca unde a lucrat ca ospatarita @ Acum spune ca nu ar mai pleca niciodata sa lucreze in alta tara

Era o copilita cand a ales sa plece sa lucreze in Italia. Abia implinise 16 ani, a renuntat la scoala, dar auzise de la alte persoane ca acolo se castiga bani multi. A plecat convinsa ca dincolo de granitele tarii o asteapta un viitor stralucit. Mirajul strainatatii o atragea ca un magnet. Fetita, dintr-o comuna din judetul Iasi, a ajuns sa lucreze ca ospatarita in Italia. Aproape zilnic vorbea cu familia si nimic nu prevestea ca lucrurile vor lua o intorsatura dramatica pentru fetita de numai 16 ani. In toamna anului 2011 tanara a ramas fara loc de munca. Nu si-a mai gasit de lucru si au inceput sa o macine tot felul de ganduri. Chiar daca a continuat sa discute destul de des cu parintii, fata, acum in varsta de 18 ani, nu isi mai putea gasi linistea.

Astfel, tanara a ajuns intr-o clinica de psihiatrie din Italia pentru ca avea idei delirante. Tatal a plecat sa-si aduca copila acasa din Italia. Fata a fost internata la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi unde medicii au diagnosticat-o cu tulburare psihotica acuta polimorfa. Medicii psihiatri spun ca, in cazul tinerei, aceasta tulburare a aparut pe fondul unui stres major.

„Unele persoane pot prezenta unele simptome psihotice, atunci cand se confrunta cu un stres major, cum este si cazul acestei paciente de 18 ani. Pacienta a fost diagnosticata cu tulburare psihotica acuta polimorfa. Tulburarea psihotica de scurta durata poate fi precedata de un eveniment stresant cum ar fi o agresiune, un abandon, divort, accident rutier, faliment. Debutul este acut. Aceasta tanara a plecat la varsta de 16 ani sa munceasca in Italia. A lucrat acolo ca ospatar si in toamna anului trecut a ramas fara loc de munca. Problemele ei au inceput din momentul in care nu a mai avut serviciu. La internare avea idei delirante, comportament bizar, era confuza. Tatal a mers si a adus-o din Italia unde era internata intr-o clinica de psihiatrie. Nu a avut niciodata conflict cu familie, dimpotriva, cat a stat in Italia vorbea destul de des cu parintii. Ea gandea ca familia ei a murit, chiar daca vorbeau la telefon. Gandirea ei nu mai era una normala. In cazul ei este vorba de o tulburare pe fond de stres. Exista posibilitatea ca boala sa nu mai revina niciodata dupa tratament. Ea a avut motive intemeiate de stres, cel mai important fiind pierderea locului de munca. In Italia avea prieteni, avea cu cine socializa”, a declarat medicul psihiatru Mihaela Dobrovat de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Tanara urmeaza un tratament medicamentos si psihoterapie, iar pacienta este bine. „Are o evolutie buna. Macar un an de zile va urma un tratament, iar lunar va reveni la control. A spus ca nu mai pleaca niciodata sa lucreze in strainatate si isi doreste foarte mult sa reia scoala. Avem multe persoane care ajung la psihiatru dupa ce lucreaza in strainatate. Multi sunt cu depresii, dar si cu tulburare psihotica”, a precizat dr. Mihaela Dobrovat.

 

Comentarii
Adauga un comentariu