Actualitate

Povestea de viata a acestui iesean ajuns la 100 de ani te va lasa fara cuvinte. Pana si medicii au fost uimiti cand au vazut ca are organele vitale total diferite fata de alti oameni – FOTO, VIDEO

Publicat: 11 iul. 2019

@ Batranul a implinit ieri 100 de ani @ Povestea vietii sale poate fi asemanata cu un scenariu de film @ A luptat pe front in cel de-al doilea Razboi Mondial @ La batranete, medicii i-au dat o veste care i-a schimbat complet viata @ "Pot sa fac un roman despre cate am tras in viata", spune cel mai batran iesean

Cel care mai poate povesti cateva din amintirile despre cele doua Razboaie Mondiale traieste aproape de Iasi si a implinit ieri 100 de ani. Petru Moraru a fost sarbatorit ieri si de autoritatile locale, care i-au adus un tort aniversar, o diploma si o sticla cu sampanie. "Noi stiam ca avem in comunitate localnici cu varste inaintate si ne bucuram ca am putut sa fim alaturi de domnul Moraru in acest moment important din viata sa. Am aflat mai multe despre viata traita de cel mai batran localnic din comuna noastra", a declarat Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota.

A luptat pe front

In curtea din gospodaria batranului din satul Perieni, comuna Probota, s-au adunat toate rudele si vecinii sa-l sarbatoreasca, dar si sa afle mai multe despre viata sa. Batranul a avut 5 copii si a mai ramas cu unul. Au murit din cauza bolilor sau a batranetii. Acum are 20 de nepoti si 13 stranepoti. "Pot sa fac un roman despre cate am tras pe front si in viata", spune cel mai batran iesean. "Acum privesc de sus, de la 100 de ani. Multe am trait in anii astia. Nevasta a murit acum 11 ani. Avea 87 de ani. Copiii mi-au murit si am mai ramas cu baietul cel mic, Petrica, cu nepotii si stranepotii", mai spune batranul care isi aminteste clipele grele prin care a trecut cand a fost in armata.

Un caz la 50.000 de persoane

Acesta a trait o viata de om fara sa stie ca sufera de o afectiune genetica rara, care de cele mai multe ori nu manifesta niciun simptom. Abia cand a ajuns la batranete, un medic i-a dat vestea. "In '90 am fost operat la inima. Nu am stiut ca am inima pe dreapta. Eram la oi si am uitat un cutit in buzunar, iar cand m-am aplecat, mi-a intrat in partea stanga. Atunci credeam ca acolo e inima si am crezut ca mor. M-am dus la spital, la medicul Mihalache, m-a tras la raza si m-a bagat la operatie. Au venit vreo 4 doctori, mi-au zis «Respira», am respirat si m-am trezit in salon, in perfuzie. Vine doctorul la mine si ma intreaba «Ei mosule, cum e?» Zic «Bine». «Mata esti cu inima in dreapta», zice. «Tot organul e in dreapta. Mata mai ai mult de trait». Eu nu am fost niciodata la doctor, pana atunci. Am fost in razboi si am fost lovit, dar nu m-a durut nimic. Am aflat la spital ca am inima pe dreapta. De atunci nu am mai fost la medic", spune Petru Moraru. In general, persoanele diagnosticate cu "situs inversus totalis" pot trai fara probleme pâna la batranete, asa cum este si cazul ieseanului ajuns la varsta de 100 de ani.

Vezi si: Cea mai batrana femeie din judetul Iasi a implinit 104 ani. La multi ani

Care sunt secretele longevitatii sale?

Ieseanul a fost toata viata cioban la oi. Din copilarie si pana la batranete, cat a mai avut putere, a mers cu oile la pascut. Nu a fugit de munca si a facut ceea ce a iubit: sa cutreiere dealurile cu oitele lui. De dimineata, cand era soarele pe cer, si pana seara, la asfintit, ciobanul a muncit. "Mereu mi-a placut sa stau cu oitele. Am fost cu ele, la greu si la bine, 60 de ani. Dupa ce m-am operat la inima, nu m-am mai dus, dar mi-a fost dor sa mai merg", spune cu mahnire batranul Petru Moraru. A mancat sanatos toata viata, a respirat aer curat, nu s-a certat cu nimeni si mereu a cautat un echilibru in viata, fiind multumit cu ceea ce are. Singurul viciu pe care l-a avut a fost fumatul. "Am fumat 60 de ani. Dar m-am lasat acu' cativa ani", spune batranul. Fiul sau, in varsta de 67 de ani, a avut acelasi stil de viata ca tatal sau.

"In fiecare zi ma trezesc la 4 dimineata. Am muncit oriunde am gasit de munca. Nu sunt ca tinerii de azi, care nu vor sa munceasca. Eu il respect mult pe tata, pentru ca m-a invatat tot ce stiu si mereu l-am admirat pentru ca nu a cerut de la nimeni, ci a muncit", spune Petrica Moraru.

Vecinii au numai cuvinte de lauda la adresa batranului. "Eu locuiesc aici dintotdeauna. Prin fata portii domnului Moraru trec macar de doua ori pe zi si de fiecare data stam de vorba cand ne intalnim. Este un om pe care il respect si il admir. Nu l-am vazut vreodata sa se certe cu cineva, este linistit. Si la varsta aceasta mai poti discuta cu el, pentru ca este lucid si coerent. Acum un an l-am surprins in gradina si am vazut ca se descurca fara ajutor, chiar daca are aceasta varsta. Pe strada noastra sunt multe persoane care se apropie de 100 de ani", sustine Mihai Paslaru.

Comentarii
  • Senzațional.se putea face un reportaj de premiu american,un serial,dar de unde Ziariști pasionați ? Asta a greșit și anul nașterii,primul război mondial a început in 1914 și-a dacă venerabilul ar fi avut atunci 5 ani,anul de naștere ar fi fost 1909,și acum in 2019 ar fi avut 110 ani și nu numai 100 ani cum scrie Draga de ralucuta.

  • Senzațional.se putea face un reportaj de premiu american,un serial,dar de unde Ziariști pasionați ? Asta a greșit și anul nașterii,primul război mondial a început in 1914 și-a dacă venerabilul ar fi avut atunci 5 ani,anul de naștere ar fi fost 1909,și acum in 2019 ar fi avut 110 ani și nu numai 100 ani cum scrie Draga de ralucuta. Dar poate e eroare de filolog distrat și va tine seama de sugestia cu serialul de Reportaje cu amintirile moșului cu inima pe dreapta.

Adauga un comentariu