Titlurile zilei

Povestea de viață impresionantă a unui antreprenor din Iași! „John frizerul” are o frizerie care mergea binișor înainte de criză și acum moare de foame! „Sunt disperat. Am închis frizeria din care trăiam” – FOTO

Publicat: 09 apr. 2020

„John frizerul”, cum este cunoscut Ionuț Muscu, este unul dintre copiii instituționalizați care au arătat că se poate să-ți faci un rost în viață prin multă muncă și cu „puțin ajutor de la Dumnezeu”, cum spune chiar el. După ce a reușit să-și îndeplinească visul și și-a deschis propria frizerie, acum a primit o nouă lovitură: nu mai poate ține salonul deschis din cauza crizei de coronavirus. Această mică afacere era singura sursă de venit pentru familie. „Este destul de greu. Dar măcar copiii sunt sănătoși”, spune Ionuț Muscu.

Familia Muscu este una dintre familiile din Iași care resimte efectele stării de urgență și a blocajului din economie. Micii antreprenori au fost nevoiți să pună lacătul pe afacerile lor, iar acum nu mai au nicio sursă de venit.

„Am trei copii: o fată și doi băieți. Soția mea nu lucrează, are probleme de vedere și e casnică, stă cu copiii. Acum doi ani am deschis frizeria, unde lucram singur. Am închis-o pentru că acum, cu coronavirusul, nu ne mai lasă să lucrăm. Sunt și operat, stăm în chirie, plătim mult la întreținere, trebuie să plătesc și chiria la salon. Luna asta nu pot plăti pentru că nu am de unde. Mai vine un client la mine, îl tund, mă mai duc eu la el acasă. Știu că nu e bine, dar ce să fac? Trebuie să scot și eu bani de mâncare pentru familia mea”, spune Ionuț.

Frizeria, pasiune din copilărie

Tânărul a trăit toată viața într-un centru de plasament. La 18 ani, când a fost nevoit să părăsească instituția care i-a fost casă întreaga copilărie și adolescență, s-a trezit că rămâne pe drumuri, fără bani sau un loc de muncă. După ce a trăit pe străzi în primele luni și a dat testul maturității, a avut norocul să îl întâlnească pe cel care i-a îndrumat primii pași spre realizarea visului său: „Nea Gelu”. Acesta l-a primit în frizeria sa și treptat a deprins tainele frizeriei de la mentorul său.

„Mi-a plăcut să tund de mic copil. Am făcut și școala profesională, iar la testare mi-au zis doamnele de acolo că tund foarte bine. Cred că am avut și puțin ajutor de la Dumnezeu”, spune Ionuț.

„John, mâini de foarfece”

În centrul de plasament a făcut „practică” pe colegii lui. Acesta își amintește că foarfecele i-a fost pus în mână pentru prima dată de femeia de serviciu care i-a arătat cum să tundă. De atunci nu a mai lăsat din mână foarfecele și a vrut să învețe cât mai multe despre tunsorile pentru băieți. După mulți ani de muncă și-a creat un renume în rândul prietenilor și al clienților și a început să fie numit „John, mâini de foarfece”, titulatură cu care se mândrește și care l-a determinat să participe la concursul „Românii au talent”, unde a tuns „cu zece foarfece odată”.

„Este destul de greu”

După ce a lucrat în frizeria lui „Nea Gelu” și a reușit să pună ceva bani deoparte, a închiriat un spațiu unde a amenajat o frizerie așa cum o visa încă din copilărie. Nu e ca saloanele luxoase din centrul orașului, însă în frizeria lui John este mereu curățenie, iar clienții pleacă mulțumiți. Bucuria că are ceva al lui s-a transformat însă în dezamăgire după ce a văzut că este nevoit să închidă salonul.
Pentru că toate grijile casei stau pe umerii lui Ionuț, acesta se gândește că va fi și mai greu de acum înainte pentru că nu mai are de unde să asigure traiul familiei. „Acum așteptăm, dar am înțeles că 2-3 luni nu mai putem lucra deloc. Este destul de greu. Nu avem pe nimeni, nu avem părinți care să ne ajute. Dar măcar copiii sunt sănătoși. Fac lecții pe WhatsApp , acasă”, mai spune Ionuț.

Model pentru copiii instituționalizați

Pentru că a vrut să ajute copiii din centrele de plasament, pe unii i-a tuns fără bani, iar pe alții a încercat să îi învețe să tundă și chiar i-a angajat în frizeria sa.

„Am ajutat tineri așa cum am fost ajutat și eu. Acum au și ei afaceri, au familii”, mai spune Ionuț. Acesta crede că numai cu ajutorul lui Dumnezeu a ajuns să fie tatăl a trei copii, să aibă o afacere și chiar un apartament. „Stau în casa statului, am primit un ajutor de la Primărie. Am primit locuința recent și am investit în ea toți banii pe care i-am adunat vreo doi ani. Am renovat totul. În casă nu era nici măcar o chiuvetă, iar pereții erau crăpați, cu mucegai. Am făcut tot ce s-a putut ca să trăim și noi decent, să aibă copiii condiții”, mai spune Ionuț.

Apartament primit de la Primărie

De-a lungul timpului, acesta a primit ajutor și din partea autorităților locale sau din partea unor asociații. Acesta spune că le este recunoscător tuturor celor care l-au ajutat.

„Mi-a făcut plăcere să îl cunosc pe domnul Ambasador al Americii (n.r.- Hans Klemm). Acesta a fost personal acasă la noi, cu cei de la asociația din Baia Mare, cu primarul și doamna Albișteanu care m-au ajutat să primesc locuința”, mai spune ieșeanul.

Acesta mai spune că tot ce vrea este să muncească pentru ca familiei lui să nu-i lipsească nimic, așa cum era și până acum. „Nu știu cum o să ne descurcăm. Este destul de greu…”, spune Ionuț.
Comentarii
 • Mai fa vreo 2 copchii! Cum poti sa trantesti copii fara numar cand nu ai o sursa sigura de venit?? Ia foc frizeria, iti rupi mana.. te imbolnavesti.. nu te gandesti inainte? Si mai usor cu scuzele de puturosenie.. sotia nu vede bine. Sunt meserii

 • 2 comentarii…2 …nici nu va pot numi oameni…de asta ne bate Dumnezeu…in loc sa l luati la misto sau sa dati in el, fara sa ii stiti povestea, mai bine ati pune mana de l ati ajuta..zic si eu..toti sunteti destepti, dar nici unu Om..bravo voua..sanantate.

 • Partner John, tizul tau John Elton a dat un concert de sufragerie.
  Da si tu Gion un concert in baie. Fasole se gasesc din belsug. Zici ca tunzi turbojet, numa sa tii geamu deschis .

 • lume multa ,oameni putini.cunosc cazuri in italia unde primariile le platesc o parte din chirii pentru cei care se afla in situatii delicate.in rest dumnezeu sa fie cu voi si sa aveti sarbatori binecuvantate indiferent de religie.

 • Daca ai fizerie, deci o afacere, banuiesc ca desfasori activitatea legal, adica pe pfa sau intreprindere individuala, ca sa nu zic srl. Deci, poti sa depui actele la AJPIS pt somaj tehnic si iei 75% din 5429 de lei. E destula suma. Daca, insa, lucrezi la negru, rabzi….

 • Aicea questo, come si dici en romena, non este Ettalia. Non dare primagria di soldi mocca per ciocanni da vivere gratis.
  L’uomo commetattore d’Ettalia commenttare agli giornali ‘ttalienne, non avere bizognio d’un bizone immigrante di comenttare qui.
  Capisci, bai gaoaza ?

 • Băiatului ăsta nu-i ajungi la nas de ce înfumurat este! Dacă am începe să ne plângem toți prin ziare de ce greu ne este ar trebui milioane de pagini!

 • Tigani din astia care isi baga copiii la inaintare sunt o gramada. Mai nou vad ca si-au gasit si presa potrivita pt promovarea cersatoriei.

 • Respect pentru acest domn care are trei copilasi!Sa fie sanatosi! In Italia dac tot unul vorbeste aici de Italia Guvernul italian nu-si lasa poporul sa moara de foame. Pana de Pasti toate persoanele nevoiase, dar nu nevoiase sa moara de foame ca in romania, primesc 400 euro de la primarie si primesc acasa GRATIS !!!! ALIMENTE SI ALTE AJUTOARE, s-au acordat reduceri de 10 la suta la alimentele de baza pentru toata populatia pe perioada pandemiei, 600 euro bonus pana de PASTE pentru persoanele cu venituri reduse din cauza pandemiei, ajutor parental special pentru parintele care sta acasa cu copii in perioada pandemiei si altele.In plus cei care nu lucreaza au asigurare medicala nu numai in perioada pandemiei ci mereu.LA NOI CE FACE GUVERNUL??? Nimic !!!!!da ordonante militare, MURITI DE FOAME , STATI IN CASA, A INSTRUIT POLITIA
  SA BATA OAMENII PE STRADA SI CAM ATAT.

 • Povestea lui Ionuț, este o lecție de viata, și trebuie să îl sprijin, și trebuie tratată ca atare, și trebuie să îl ajutăm foarte mult, oricine poate ajunge în locul lui, sau în situația lui

 • Nu e problema asta!!! Lui nu ii ajung bani de droguri țigări mai sigur!!!! Sa dam și ceva detalii despre Netca Andrei Natanael zis Naty care a murit in casa la el de infarct!!!! De la supradoza un gunoi care o sa îl pedepsească Dumnezeu !!!

 • John frizerul”, cum este cunoscut Ionuț Muscu, este unul dintre copiii instituționalizați care au arătat că se poate să-ți faci un rost în viață prin multă muncă și cu „puțin ajutor de la Dumnezeu”, cum spune chiar el. După ce a reușit să-și îndeplinească visul și și-a deschis propria frizerie, acum a primit o nouă lovitură: nu mai poate ține salonul deschis din cauza crizei de coronavirus. Această mică afacere era singura sursă de venit pentru familie. „Este destul de greu. Dar măcar copiii sunt sănătoși”, spune Ionuț Muscu.

Adauga un comentariu