Eveniment-Social

Povestea fabuloasa a celui mai mare inventator roman – FOTO, VIDEO

Publicat: 08 iun. 2011

@ Simplu, direct si, asa cum se caracterizeaza singur, crescut intre doua dealuri de pe plaiurile judetului Prahova @ Iustin Capra, cel mai mare inventator roman din ultima jumatate de secol, a revenit la Iasi @ Acest om a fost bagat la puscarie, in anii ’50, pentru ca a avut indrazneala sa inventeze „super-rucsacul”, folosit ulterior de primii astronauti care au mers in cosmos @ Este inventatorul masinii care nu merge cu benzina, dar si al altor cateva zeci de inovatii revolutionare universale

Invitatul special al celei de-a XV-a editii a Salonului Inventica 2011, derulat in aceste zile la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), este Iustin Capra. Acesta e cel mai mare inventator roman din ultima jumatate de secol. A trecut prin puscariile comuniste din anii ’50 pentru ca a avut indrazneala sa inventeze „super-rucsacul„, care a fost folosit de primii astronauti care au mers in cosmos. El a inventat masina care nu merge pe benzina, cat si alte cateva zeci de inovatii revolutionare.

„Am facut 13 ani de puscarie pentru niste imbecili”

Paradoxal, desi inginer la formatie, Iustin Capra este omul literelor, al vorbei si al meditatiei filosofice. Chiar daca, rand pe rand, americanii, elvetienii, germanii si englezii l-au chemat sa lucreze pentru ei, a refuzat cu eleganta si si-a respectat tara. „Eu nu vreau sa fiu tigan, nu vreau sa-mi dau jos palaria in fata americanilor sau a germanilor, vreau sa fiu demn si sa am onoare. Vreau sa fiu respectat. Eu, puscarie…? Sa va spun ceva, dincolo de faptul ca am fost arestat, am dormit pe ciment si am mancat doar un sfert de paine neagra pe zi, eu nu am facut puscarie… Stiti, Petre Tutea spunea ceva: «Am facut 13 ani de puscarie pentru niste imbecili»…”, rosteste marele inventator.

„Romania este o tara cu un sistem falimentar”

Pe de alta parte, desi intreaga lume se plange ca e criza, spera sa mearga intr-un loc mai bun, sa castige mai mult, Iustin Capra „iubeste” falimentul si spune ca doar acesta este momentul in care se poate face ceva. „Eu ce sa va spun… I-am refuzat pe toti… As putea vorbi de diplome, de medaliile la Geneva sau la Bruxelles, dar asta nu inseamna nimic. Mie imi pare mult mai interesant sa faci ceva intr-o tara in care nu se poate falimenta, pentru simplul fapt ca sistemul este falimentar”, mai spune romanul.

„Noi suntem daci. Imparatul Traian a fost un pedofil”

Inventatorul masinii care nu merge pe benzina, cel care are in palmares cateva zeci de inovatii revolutionare universale, omul care a pus bazele super-rucsacului folosit de primii astronauti americani in spatiu este atras si de istorie, de „iubirea” gandului si a cunoasterii. Mai mult decat atat, transant si direct, el e mandru ca suntem daci, dar acuza ca romanul contemporan „sufera de „puturosenie”. „Noi suntem daci si asta trebuie sa ne ramana in minte. Marele imparat roman Traian a fost un hispanic pedofil si betiv, daaa… Sa nu uite italienii ca nu ei au pastrat limba latina intacta, ci noi, dacii. Acum, insa, sunt alte realitati, alte vremuri… Avem foarte multi oameni destepti, dar in special cei din Muntenia si Moldova suntem foarte puturosi…”, mai spune transant inovatorul.
Urmariti un interviu video amplu cu inventatorul Iustin Capra pe www.bzi.ro.

Inginerul si inventatorul filosof al Romaniei

Virgilius Justin Capra sau Iustin Capra, nascut pe 22 februarie 1933, la Magureni, in judetul Prahova, este unul dintre cei mai importanti inventatori si ingineri romani. In 1956, la nici 25 de ani, a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Nu si-a brevetat creatia, desi în 1956, în Romania, se punea un mare accent pe realizarea inventiilor. In lipsa unui asemenea brevet, nu se poate dovedi nici macar daca specialistii americani au utilizat acelasi principiu ca Iustin Capra. Acesta este si realizatorul unui micro-autoturism, intitulat „Soleta”, care consuma 0,5 l la 100 km, si al unei motorete care functioneaza cu acumulatori cu parametrii 37 kg, 30 km la ora si cu o autonomie de 80 km. Cea mai remarcabila dintre inventiile sale este automobilul Soleta 150 Ecor. Acesta are o greutate de 95 kg si este capabil sa parcurga 100 km cu doar 0,5 litri de combustibil. A mai produs si un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km la ora dupa acelasi principiu. Masinile inventatorului Iustin Capra nu au fost produse, insa, în serie.

Comentarii
  • Cred ca este ultimul mare roman sclipitor de inteligent care si’a pastrat demnitatea si darzenia. Asa au fost stramosii nostrii, iar noi ceilalti suntem o rusine pt ginta din care ne tragem. Ne da o lectie rara dar, ma intreb cati ii vom da valoare cuvenita…..

Adauga un comentariu