Secretele istoriei

Povestea generalului roman Eustatiu Pencovici

Publicat: 12 ian. 2015
3

Eustatiu Pencovici (n. 15 ianuarie 1836, Bucuresti – d. 1899, Galati) a fost un politician, diplomat si general roman.

Militar de cariera, a participat la razboiul din 1878 – 1879 in calitate de Sef de Stat Major al Corpului 2 Armata.

Intre 1879 – 1901 a fost reprezentant al Romaniei in Comisia Europeana a Dunarii. In 1864 viitorul general era directorul Bibliotecii Ministerului de Razboi (Militare Nationale) „general Eustatiu Pencovici facea recomandarea ca „in interesul armatei” sa se infiinteze biblioteci si in unele garnizoane mai mari, pentru inceput nominalizand pe cele din orasele Iasi, Craiova, Ismail si Galati”.

Vezi si Generalul roman Grigore Crainiceanu

Domnitorul Al. I. Cuza ii spune generalului Ioan Emanoil Florescu, atat de capabilul ministru de razboi, sa elaboreze un manual pentru instruirea ostirii, initiat de ofiterul cel mai bine pregatit profesional al epocii sale. Manualul a fost redactat de ofiterul cel mai bine pregatit profesional al epocii sale – locotenentul de stat-major Eustatiu Pencovici.

Vezi si Viata fostului general roman Ioan Mihail Racovita

Intre 18 decembrie 1870 – 11 martie 1871 fost numit, ca independent, Ministru de Razboi in Guvernul Ion Ghica 3.

Inevitabilitatea declansarii razboiului (1877 n.n.), iminenta patrunderii trupelor ruse pe teritoriul tarii noastre si a marsului lor strategic spre Dunare au determinat guvernul de la Bucuresti sa adopte masurile care se impuneau pentru mobilizarea imediata a armatei. La 6 aprilie 1877 (18 aprilie pe stil vechi) s-a dat publicitatii decretul de mobilizare, al carui text fusese aprobat inca la 1 aprilie (13 aprilie pe stil vechi). La decretarea mobilizarii a fost emis un decret pentru numirea comandantilor militiilor din diviziile teritoriale pentru fixarea componentei Marelui cartier general si a comandamentelor marilor unitati din armata activa. Colonelul Eustatiu Pencovici este numit Sef de Stat Major la Corpul 2 de Armata.

Generalul Eustatiu Pencovici a fost fondator al revistei „Romania militara”.

Adauga un comentariu