National

Povestea halucinantă a unui bărbat vindecat de COVID-19, cu ajutorul plasmei: „Am primit o a doua şansă la viaţă”

Publicat: 27 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea halucinantă a unui bărbat vindecat de COVID-19 cu ajutorul plasmei Am primit o a doua şansă la viaţă
„Când am primit plasmă, am primit, efectiv, o a doua şansă la viaţă.”

Timp de 34 de zile, Radu s-a luptat pentru viața sa cu un adversar de temut. El s-a infectat cu noul coronavirus și a ajuns într-o stare extrem de gravă la spital. Unul câte unul, colegii de suferință ai bărbatului s-au stins din viață, iar acesta i-a văzut plecând în saci negri, spre morgă, cu numele scrise pe bucăţi de leucoplast. Însă Radu a primit o nouă șansă la viață, fiindcă plasma de la convalescenți, persoane care s-au vindecat de COVID-19, l-a salvat.

Conform Adevărul, bărbatul a trecut printr-o schimbare majoră, fiindcă a slăbit 10 kilograme. Acum, se teme de coronavirus, mai mult decât o făcea înainte.

„Când am primit plasmă, am primit, efectiv, o a doua şansă la viaţă. Nu ştiu dacă o să pot să vă povestesc atât de bine în cuvinte prin ce am trecut, dar, credeţi-mă, ce am văzut în cele 14 zile cât am stat la terapie intensivă şi ce am trăit eu acolo nu doresc nimănui”, mărturisește el.

Cum s-a infectat Radu

Bărbatul a relatat cronologia evenimentelor, care l-au dus cu gândul la momentul când s-ar fi putut infecta.

„Aveam obiceiul să ne întâlnim cu toţii, în familie, şi cred că cineva, unul dintre noi, era deja infectat. Nu ne-am dat seama cine, am încercat să înţelegem… Noi lucram atunci şi am mers la socri în weekendul cu Rusaliile, am prins şi ziua de luni liberă. Ne-am adunat acolo noi, socrii, o bunică, cumnatul, cumnata şi cei doi copii ai lor. Am mâncat la aceeaşi masă şi am stat în aceeaşi casă. Acela cred eu că a fost momentul în care ne-am infectat”, a declarat Radu pentru Adevărul.

Aproape toată familia lui Radu a fost depistată cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, simptomele bărbatului au apărut rând pe rând, imediat după Rusalii. A început cu transpirație, a simțit oboseală, moleșeală, frisoane, febră ușoară. Apoi i-au dispărut gustul și mirosul.

Ulterior, a urmat internarea și tot calvarul de după.

„Am primit foarte multe antibiotice şi antivirale, anticoagulante de două ori pe zi, Plaquenil (n.r. – hidroxiclorochină, medicament antimalaric), tocilizumab (n. r. – antiinflamator)”, îşi aminteşte Radu. Tratamentul nu a fost lipsit de efecte adverse, iar cele pe care şi le aminteşte foarte bine şi acum au fost diareea şi transpiraţiile. Tusea a început la două-trei zile de la internare şi a continuat zi şi noapte. „Era aşa de puternică, încât îţi venea să-ţi dai plămânii afară”, îşi aminteşte Radu.

Acum Radu este bine, dar a rămas marcat de lucrurile pe care le-a trăit timp de 34 de zile.

Nu toți românii vindecați de COVID-19 pot dona plasmă

De la debutul pandemiei, Ministerul Sănătății nu a menționat numărul clar de români, care s-au vindecat de COVID-19, cu ajutorul plasmei de la alți bolnavi, însă este cunoscut faptul că 1.553 de donatori au fost „admişi” la donare până acum în cele 18 centre de transfuzii din toată ţara.

Mulți români au dorit să doneze plasmă, însă, din păcate, nu s-au încadrat în condiţiile de donare sau nu au avut anticorpi suficienţi, lucru ce a făcut inutil demersul.

Până la acest moment, 1.141 de unităţi (doze) de plasmă au ajuns în spitale.

Din cercetările efectuate până în acest moment, unui bolnav de la ATI îi sunt necesare până la 5 doze de plasmă, deci numărul bolnavilor care au beneficiat de acest tratament este de ordinul câtorva sute.

Deși sunt peste 93.000 de persoane declarate vindecate de COVID-19 în România, ne aflăm cu mult sub media europeană la donarea de plasmă convalescentă. Dintre cei vindecați, mai puțin de 2% au donat plasmă convalescentă, spre deosebire de media europeană, care este de 7%, potrivit Adevărul.

Adauga un comentariu