Actualitate

Povestea impresionanta a unui mare iesean: „La 90 de ani, privesc optimist viitorul tarii mele” – FOTO, VIDEO

Publicat: 07 feb. 2016

@ Sunt marturiile prof. dr. Constantin Vasilica, unul dintre cei mai mari specialisti agronomi pe care i-a avut vreodata Iasul @ Acesta i-a cunoscut pe toti rectorii din ultimii 70 de ani @ Istorisirile sale aduc in prim-plan o lume extrem de pitoreasa si de incitanta @ Emeritul profesor condamna marile clanuri din institutiile de invatamant locale, care au dus la degradarea educatiei @ Cititi si urmariti, doar pe www.bzi.ro, un interviu memorabil si complet cu o adevarata legenda a mediului academic iesean, dar si din intreaga tara

Acum cateva zile (5 februarie 2016 – n.r.), prof. univ. dr. ing. doctor honoris causa Constantin Vasilica, una dintre cele mai mari figuri ale invatamantului agronomic din Romania secolului al XX-lea, a fost aniversat la implinirea a 90 ani! Intreaga comunitate academica a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad i-a adus omagiile si recunoasterea cuvenita pentru cariera deosebita pe care o are. In acest context, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu interviu cu emeritul profesor Vasilica.

Citeste si: Dezvaluiri emotionante din viata unui faimos profesor universitar din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

O copilarie si o tinerete chinuita si zbuciumata

Cu toate ca pentru actualele generatii de cadre didactice si de studenti pare greu de crezut, acesta aduce in prim-plan o lume extrem de pitoreasa si de incitanta! Nascut la 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judetul Botosani, este primul dintre cei 11 copii ai Soficai (nascuta Pârvu) si ai lui Dumitru Vasilica, ambii descendenti din familii de tarani razesi. A avut o copilarie si o tinerete extrem de chinuita si de zbuciumata.

Citeste si: Povestea unuia dintre cei mai mari savanti ai lumii nascut la Iasi! Astazi este ziua lui – FOTO

„Cand provii dintr-o familie cu 11 copii, iar eu fiind cel mai mare, nu poti sa ai o copilarie fericita. Asa ca eu nu am avut o copilarie plina de desfatari si de jucarii… De cand m-am zburatacit a trebuit sa o ajut pe mama la toate treburile casei si sa am grija de fratii mei. Cea mai veche amintire din copilarie o am dintr-o zi in care ma jucam in glod, cu picioarele, dupa o ploaie! Probabil ca atunci mi-a intrat in sange acest pamant… Mai mult, am trait din greu si din plin atat al II-lea Razboi Mondial, dar si seceta si foametea ce a urmat dupa anul 1945.

Vreau sa va spun ca, pana in anul 1944, aprilie, am fost elev la Laurian in Botosani, dar nu am apucat sa dau toate examenele si am plecat in refugiu, tocmai in judetul Arges, anume in localitatea Stolnici! Dupa zile intregi, cand am auzit declaratia regelui de la 23 august 1944, fiind acolo, am plans si am spus ca trebuie sa ma intorc acasa, la mama… Am plecat spre casa, singur, si pe 10 septembrie am ajuns taman intr-o noapte… Vreau sa va spun ca pe drum am intalnit si soldati rusi care mi-au pus Kalasnikovul la cap si mi-au pus juma’ de kila de spirt in fata, de 99 grade, obligandu-ma sa-l beau ca altfel…”, rememoreaza Vasilica 

„Mama a vrut sa ma faca invatator”

Mai departe, acesta descrie ceea ce au insemnat anii de facultate. Totul in perioada crunta a regimului comunist si implicatiile dure pe care l-a avut acesta in viata sa si a romanilor. „Eu, la liceul Laurean am avut dascali exceptionali, asa cum nu vor mai fi niciodata. Initial, mama mea a vrut sa ma faca invatator, insa nu am putut intra aici, deoarece am picat la muzica… Dupa asta, eu am vrut initial sa merg la Constructii, insa intr-o noapte am decis sa intru la Agronomie… A fost o alta perioada extrem de grea (a studiat intre 1946 si 1951 – n.r.), iar orasul arata foarte urat si jalnic dupa razboi„, reliefeaza cadrul didactic.

Citeste si: Povestea unica a unui profesor universitar iesean, renumit in toata lumea – FOTO

„Nu m-am certat niciodata cu sotia mea”

Profesorul Constantin Vasilica a facut parte dintr-o generatie de aur a invatamantului agronomic iesean, care a dat zece cadre universitare, doi rectori, sase decani si cinci membri ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. „Imi aduc aminte de toti colegii mei. Noi am fost o prima generatie care am avut si fete in an! Aici mi-am cunoscut si sotia. Insa, a durat cam un an si jumatate sa o pot cuceri, deoarece avea un fel de a fi greu de definit. Era fiica unui invatator din Radaseni si avea o privire prietenoasa, dar distanta. M-am casatorit cu ea in vacanta din anul al III-lea. Numele ei este Margareta Savin si a fost si va fi mereu mai mult decat ingerul meu pazitor, alaturi de care am mers brat la brat peste 23 mii de zile, in care nu ne-am certat niciodata. Oricum, un coleg de-al meu, cu care nu am mai vorbit niciodata in viata mea, a incercat sa ma desparta de sotia mea si sa ma trimita in fosta Uniune Sovietica, la Moscova. A fost ceva foarte urat!”, isi aminteste marele dascal.

„Trebuie sa dispara clanurile din universitati”

Acesta a predat, timp de aproape jumatate de secol, la Universitatea de Agronomie! Mereu si-a respectat meseria si a avut un comportament exemplar fata de studentii si colegii sai. Nu a facut compromisuri si a respectat cu sfintenie principiile si valorile academice si morale. Totusi, este complet dezamagit de ceea ce se intampla in sistemul educational romanesc de dupa 1989. „Toata cariera mi-am facut-o la disciplina pe care am ales-o (Fitotehnie – n.r.), aceasta este una capitala pentru zona agronomica! Mereu mi-am respectat studentii si colegii. Acum, unii zic ca am fost un model, insa eu zic ca am fost un om care mi-am facut cu corectitudine sarcina si nu am vrut sa incalc nicio cutuma… Nu am folosit niciodata formula TU cu studentii mei, deoarece i-am considerat colegii mei mai tineri. M-am straduit sa nu am abateri. La 90 de ani, privesc optimist viitorul tarii mele, doarece sunt obligat, asta pentru ca m-am nascut aici… Sunt convins ca acest popor, care a supravietuit intereselor celor mai mari imperii, va gasi solutii sa treaca si peste ceea ce se intampla acum. Totusi, daca societatea romaneasca nu-si reorganizeaza din temelii si din timp intregul sistem educational si asezat pe principii morale sanatoase, lucrurile se vor schimba foarte greu. Din pacate, dupa 1989, educatia s-a deteriorat si mai tare, datorita unor interese de grup, ca nu le pot numi altfel. Am schimbat total sistemul de selectare a cadrelor didactice, acum am schimbat sistemul si s-au introdus aceste adevarate clanuri de familie, iar anumite discipline si facultati sunt conclavuri ale unor familii”, conchide Constantin Vasilica.

Citeste si: EXCLUSIV! Jurnalul secret al unui faimos profesor de la Universitatea Cuza! Detaliile sunt incredibile – GALERIE FOTO

O cariera exemplara si desavarsita

Profesorul Constantin Vasilica a parcurs toate treptele învatamântului universitar, de la preparator pâna la profesor titular, în cadrul Facultatii de Agronomie din Iasi. La 1 octombrie 1996 a iesit la pensie, continuându-si însa activitatea în Universitate ca profesor consultant si conducator de doctorat. Profesorul Vasilica a realizat peste 132 de lucrari stiintifice. Este membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din România, vicepresedinte al Filialei Moldova a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, membru al Grupului International de Cercetare a Fertilitatii Solului din cadrul Societatii Internationale de Stiinta Solului, membru corespondent al Societatii Stiintifice de Fitotehnie din Germania, membru fondator si vicepresedinte, 1990-1996, în Consiliul Societatii Inginerilor Agronomi din România SIAR, membru fondator si vicepresedinte al Societatii Stiintifice Haralamb Vasiliu din Iasi, membru al Grupului International „Norleg” de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe din Norwich – Anglia.

Adauga un comentariu