Magazin

Povestea incredibila a baiatului-fantoma. Evadarea dintr-o viata captiva in propriul corp. Sigur iti vor da lacrimile

Publicat: 18 ian. 2015

Martin Pistorius, un tanar din Africa de Sud, este lovit de o misterioasa maladie, la varsta de 12 ani. Boala il trimite intr-o stare vegetativa care se intinde pe o perioada de nici mai mult, nici mai putin de 12 ani!

Martin si-a pierdut progresiv capacitatea de a vorbi, apoi pe cea motorie. Parintii sai, Rodney si Joan, au fost absolut convinsi ca sfarsitul fiului lor se apropie. Asa ca au decis sa il aduca acasa, in asteptarea mortii.

Numai ca lucrurile erau departe de a fi clare si definitive. Iar povestea lui Martin nu are cum sa nu te aduca acum cu gandul la cazul marelui campion de Formula 1, Michael Schumacher, si el aflat in stare vegetativa, in urma unui teribil accident la schi intr-o statiune montana franceza.

Citeste si MIRACOL: Un micut a supravietuit unei caderi de la etajul 15

Barbatul, ajuns acum la varsta de 39 de ani, s-a trezit din coma la varsta de 14 sau 15 ani. Nu se putea misca si nu putea comunica, in continuare, dar era constient.

„Martin a continuat pur si simplu sa traiasca in tot acest timp”, declara, recent, mama sa, Joan.

Timp de 12 ani, ea a fost cea care a trebuit sa se ocupe de el, sa-l duca la centre de ingrijire specializata si sa-i schimbe pozitia la fiecare doua ore, pentru a evita aparitia escarelor.

Escara, cunoscuta in termeni medicali drept „ulcer de decubit” sau „ulcer de presiune”, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale imobilitatii. Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare.

„Sper ca vei muri”, i-a soptit mama sa!
Joan isi aminteste ca, intr-o buna zi, i-a murmurat in ureche fiului sau niste cuvinte ingrozitoare:”Sper ca vei muri”. Ea credea ca fiul ei nu mai este constient si nu o poate auzi ce spune. Numai ca…. Marin a iesit intr-o zi din starea lui vegetativa.

“Am inceput sa ma trezesc”, povesteste el presei britanice. “Eram la curent cu tot ce se intampla, ca orice alta persoana”, explica el despre perioada comei.

Citeste si Dezvaluirea facuta de apropiatii lui Schumacher! Ti se face pielea de gaina. Ce se

Martin a decis sa-si povesteasca durerosul periplu intr-o carte. “Realitatea dura m-a lovit: mi-am spus ca imi voi petrece restul vietii asa, totalmente singur. Toti erau obisnuiti ca nu mai sunt, asa ca nimeni n-a observat ca incepusem sa fiu prezent din nou. Nimeni nu-mi va mai arata vreo urma de tandrete, nimeni nu ma va mai iubi vreodata”, povesteste el.

Cartea despre viata sa se intituleaza „Ghost Boy: My Escape From A Life Locked Inside My Own Body” (“Baiatul-fantoma. Evadarea mea dintr-o viata captiva in propriul corp”. “Spiritul meu era inchis intr-un corp inutil, nu imi puteam controla bratele si picioarele, iar vocea imi era muta. Nu puteam face niciun semn sau nu puteam scoate niciun sunet pentru a avertiza lumea ca eram constient din nou”, povesteste el in carte.

Martin isi aminteste ca detesta redifuzarile interminabile ale emisiunii “Barney”, o emisiune de televiziune americana in care un mic dinozaur le canta copiilor. Instalat in fata televizorului, in salonul in care devenise camera de spital, pentru a-i acorda lui ingrijiri, turba de nervi, pur si simplu, iar acest lucru il determina sa reia controlul asupra propriului corp. A inceput prin a reusi sa urmareasca din priviri umbrele din camera. Asa reusea, de exemplu, sa-si dea seama cam ce ora era.

Incet, incet, a inceput sa-si recapete capacitatile. Spre surpriza generala, si-a recapatat capacitatile motorii pentru partea de sus a corpului si poate acum sa foloseasca si tastatura. Asa a scris cartea despre propria “inchisoare”. Acum comunica cu ajutorul unui computer care ii “traducea” gandurile. A absolvit si o facultate chiar! Iar temerile lui au disparut, intre timp: nu o sa sfarseasca singur. S-a casatorit cu Chelsea, in 2009, femeia pe care o iubeste si care ii este alaturi.

Adauga un comentariu