Actualitate

Povestea lui Aurel, ardeleanul care a devenit primarul unei localitati din Spania. Locuitorii l-au ales pentru ca stiau ce fel de om este

Publicat: 07 oct. 2018

Paramo de Boedo nu este o localitate mare. Se afla in partea de nord a Spaniei, are 100 de locuitori si 28 de kilometri patrati. La alegeri, primarul Aurel Truta a primit 53 de voturi din totalul de 81.

– Sunteti primarul localitatii Paramo de Boedo. Cum i-ati convins pe spanioli sa va aleaga? Ce fel de campanie electorala ati dus?

– Aurel Truta: Locuiesc in Paramo de Boedo de 12 ani. Ne stim foarte bine unul pe celalalt, iar oamenii m-au ales nu pentru campania pe care am dus-o, pentru ca practic nici n-am avut campanie. M-am inscris in cursa in ultima zi de depunere a candidaturii.

Am avut si contracandidat. Oamenii m-au ales pentru ca ma stiau ca om, nu a contat ca sunt roman. Am candidat pe lista Partidului Popular Spaniol.

– Stiu ca sunteti un primar neremunerat…

– Da, o sa va explic cum sta treaba. In general, primarii localitatilor care au pana la 5.000 de locuitori nu sunt remunerati.

Asa e obiceiul in Spania: primarul nu-si pune salariu. Mai ales ca toti au si alt loc de munca, traiesc din altceva in afara primariei. Sunt foarte putini primari de localitati mici care iau bani.

– Cum stabiliti prioritatile comunitatii care v-a ales? Exista un consiliu, asa cum e in Romania ? Cum se iau deciziile?

– Avem secretara, avem persoane angajate pentru curatenie si in fiecare an se angajeaza firme pentru a duce la bun sfarsit proiectele.

In functie de necesitatile comunitatii, stabilim proiectele. Intr-un an decidem sa facem doua drumuri, in altul sa renovam instalatiile. Proiectele se fac o singura data pe an si apoi trebuie duse la capat. Mandatul meu e pe 4 ani, sper sa apuc sa fac tot ce mi-am propus.

– V-ar placea sa reveniti in Romania?

– Desigur! Nu stiu in cat timp, dar mi-ar placea sa revin acasa. Tuturor romanilor care plecam departe de tara ne-ar placea sa ne intoarcem. Dragostea de tara si de casa nu se pot uita.

– Si de ce nu o faceti inca? Ce va tine pe loc?

– Trebuie sa se produca o schimbare si cred ca schimbarea a inceput. Ma refer la salarizare. Cand am plecat eu din tara, acum 19 ani, salariile erau foarte mici.

De asta am decis sa plec. Acum, au mai crescut. Se poate trai decent in Romania, insa nu in toate domeniile.

Sunt multe domenii ramase in urma, sunt constient ca schimbarea nu se poate face in 2-3 ani si am incredere ca in timp lucrurile se vor schimba si ca se va putea trai decent si in tara mea.

– Va simtiti implinit in Spania?

– Sunt casatorit cu o romanca din Gura Humorului. Ne-am cunoscut in Spania. Avem doua fetite. Suntem bine ca familie, suntem integrati, ne putem considera realizati, dar e o dragoste de tara care nu se poate uita.

– Aveti parinti pe care i-ati lasat in Romania? Cum va e cu ei departe?

– Am parintii si sora. Le ducem dorul. Sunt pensionari si tot timpul suntem cu gandul la ei. Dar vorbim saptamanal si incercam sa-i aducem periodic aici, sa ne bucuram de prezenta lor, iar ei sa se bucure de nepoti.

– Vorbiti romaneste acasa ? Copiii dumneavoastra cunosc limba romana?

– Am doua fetite, una de 3 ani, alta de 10. Le vorbim romaneste in casa. Initial, cand a inceput scoala, fetita cea mare venea de la cursuri si incerca sa vorbeasca acasa spaniola, insa acum cu totii vorbim limba romana.

Mi-am dat seama ca prin experienta proprie, personala, copiii ajung sa invete si sa aprofundeze cunostinte de limba romana. De aceea, de cand avea 7 ani, fetita cea mare merge in vacanta de vara in tara si sta singura la bunici, fara noi.

Sta cu bunicii si cu verii ei si asa a ajuns sa se descurce, sa vorbeasca foarte bine limba romana, sa cunoasca tara de unde vine si traditiile ei. Ii place Romania foarte mult.

– Pastrati traditiile in Spania?

– Da, normal. Mergem la Biserica Ortodoxa, e la circa 70 de kilometri distanta, avem o relatie foarte buna cu preotul de acolo.

Fetita e botezata ortodox, insa pentru ca la scoala are religia catolica merge si la aceste cursuri. Tinem cont si sarbatorim Boboteaza, Pastele, Craciunul, taiem porc de Craciun, facem de toate. Avem si afumatoare aici.loading...

Adauga un comentariu