Scriitori

Povestea lui Emil Garleanu

Publicat: 05 ian. 2015
3

Emil Garleanu (n. 5 ianuarie 1878, Iasi, d. 2 iulie 1914, Campulung) a fost un prozator, regizor, scenarist de film si jurnalist roman. Fiul lui Emanoil Garleanu, colonel si al Pulcheriei, nascuta Antipa. Incepe liceul la Iasi in 1889 dar se retrage si se inscrie la Scoala fiilor de Militari, unde devine coleg cu Jean Bart, apoi intra la Scoala de Ofiteri de Infanterie, unde devine coleg cu Gheorghe Braescu. A fost sublocotenent in armata romana dar este exilat la Barlad pentru activitatea sa publicistica, interzisa de regulamentul militar.

Vezi si Copilaria lui Rudyard Kipling

S-a nascut in noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1878. Parintii locuiau in apropierea Copoului, in fata gradinii lui Voda Sturza, loc cu o incantatoare priveliste de care scriitorul isi va aminti. Copil ciudat, de o prea mare sensibilitate si concentrare, isi ingrijoreaza mama prin indelungile lui stari de visare. Se juca de-a soldatii si citea cu nesat „Povatuitorul copiilor”, editat de Creanga. Dupa ani, cand il afla printre carti uitate, manualul e intreg, nemazgalit.

Vezi si Opera lui Nicolai Ostrovski, scriitorul sovietic socialist

Parintii, locotenent colonelul Emanoil Garleanu, apartinand unei familii de razesi din Bacau si mama, Pulheria Antipa, de origine greaca, se despart, lasand copilul in grija unor matusi din Iasi, care i-au cultivat inclinarea spre duiosie si frumos.

Doi factori l-au indrumat insa spre cariera armelor: influenta tatalui, precum si faptul ca locuind in aproprierea cazarmilor a avut deseori ocazia sa vada armele.

Adauga un comentariu