Secretele istoriei

Povestea lui Mos Nicolae

Publicat: 04 dec. 2014
3

MOS NICOLAE. Legenda nuielusei de mar apare si in textul colindelor romanesti. Probabil va amintiti cunoscutul refren „Florile dalbe, flori de mar”.

Este una dintre povestile care contribuie la legenda lui Mos Nicolae. Vi le enumeram pe celelalte mai jos. Maine seara, mos Nicolae le aduce copiilor dulciuri si alte daruri.

Legenda lui Mos Nicolae spune ca mosul este un batran care soseste pe un cal alb. Mos Nicolae pazeste Soarele, care incearca sa sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. Legenda mai spune ca mos Nicolae ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace, stapaneste apele si apara soldatii.

Legatura din mos Nicolae si copii este determinata de o inclinatie a Sfantului Nicolae (care a trait in secolele III-IV) spre ocrotirea celor mici.   

„Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre pentru a nu fi nevoite sa se prostitueze”, a explicat parintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romana, citat de Mediafax.

Darul a devenit un simbol de Sfantul Nicolae tocmai datorita acestei minuni (cei trei saci de aur daruiti fetelor). In noaptea de 5 spre 6 decembrie, in unele zone, copiii lasa apa si morcovi pentru calul Mosului Nicolae.

Mos Nicolae si tarile lumii

– In Olanda, scrie Mediafax, episcopul calatoreste pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter;

– In Germania, Mos Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu lovituri de nuia, spune legenda;

– La crestinii din Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla;

– In Hawaii, legenda lui Mos Nicolae spune ca acesta coboara din barca.
Povestea lui Mos Nicolae

Mos Nicolae.Se spune ca Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca.

Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa.

Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Adauga un comentariu