Magazin

Povestea orasului care a costat o avere, dar are o mana de locuitori

Publicat: 18 mai 2016
1
Autoritatile au decis construirea orasului avand de la inceput intentia ca acesta sa fie capitala statului. Naypyidaw este un oras fantoma, care a devenit capitala Birmaniei in 2005, fiind in acea vreme mai mult un proiect decat un oras bine definit. Autoritatile au decis construirea orasului avand de la inceput intentia ca acesta sa fie capitala statului. Investitiile in infrastructura au fost uriase, desi Birmania este o tara cunoscuta mai ales pentru conflictele militare si traficul de droguri, iar majoritatea populatiei traieste la limita saraciei.
Desi proiectul este in proportie de 80-90% finalizat, gradul de ocupare al orasului este de sub 5%. De aici provine si numele de „capitala fantoma”, asa cum a fost Naypyidaw denumit de catre presa internationala.
Potrivit unei surse, autostrada ce duce la Naypyidaw are 11 benzi pe sens, insa in mare parte este goala. Increderea autoritatilor in acest proiect este de neinteles, avand in vedere comparatia dintre pretul apartamentelor si faptul ca doar cei mai bogati oameni din Burma isi permiteau accesorii de baza, precum telefoanele mobile. Naypyidaw a fost construit, sustin autoritatile, datorita pozitiei mai „sigure” decat vechea capitala (Rangoon). Cu toate acestea, exista zvonuri ca liderii militari ai statului ar fi fost indemnati de catre asa-numitii cititori in stele sa demareze proiectul.
Adauga un comentariu