Evenimente culturale

Povestea palatului in care Mozart a sustinut primul sau concert – FOTO

Publicat: 08 nov. 2016

Are 1.441 de camere, in una dintre ele Mozart a sustinut primul sau concert cand avea numai 6 ani. In gradinile sale s-a infiintat cea mai veche gradina zoologica din lume si este considerat unul dintre cele mai frumoase decoruri baroce din lume.

Istoria palatului Schonbrunn incepe in Evul Mediu, atunci cand se numea Katterburg si cuprindea o moara, o ferma si o cultura viticola. Domeniul s-a extins treptat si a intrat in posesia familiei de Habsburg in anul 1569, care i-a adaugat o zona de agrement. Mai tarziu, aici s-a construit un mic palat unde se organizau partide de vanatoare. Acesta a a fost distrus in 1683 de catre turci. Dar la dorinta imparatul Leopold I, care visa sa aiba o resedinta care sa rivalizeze cu Versailles-ul, s-a ridicat un alt palat.

Insa Schonbrunn a intrat cu adevarat in epoca sa de glorie atunci cand i-a fost daruit imparatesei Maria Teresa, care a inceput reconstructia lui in 1743.

In 1752 se inagureaza gradina zoologica a palatului, astazi cunoscuta ca cea mai veche gradina zoologica din lume.

Resedinta imperiala de vara se extinde, lucru absolut necesar pentru ca intreaga suita de la curte numara 1.000 de oameni. Asa s-a ajuns ca in timp palatul sa ocupe peste 7.000 de metri patrati si sa aiba 1.441 de camere. Doar 40 dintre ele se viziteaza astazi.

Chiar daca incaperile sunt numeroase, decorul este o capodopera in fiecare dintre ele. Camera de milioane, decorata cu lemn de trandafiri si miniaturi indiene si persane, din podea si pana in tavan, este unul dintre cele mai frumoase interioare rococo din lume. Iar camera oglinzilor este locul in care Mozart a oferit primul sau concert, la varsta de 6 ani.

Dupa moartea imparatului Franz Stephan, sotul Mariei Teresa, imparateasa a transformat biroul sau intr-o camera memoriala, care a fost pastrata pana in zilele noastre.

Ultimul proiect important al Mariei Teresa la Schonbrunn a fost designul si arhitectura gradinilor. Dupa 1770 s-au construit faimoasa Gloriette, Fantana lui Neptun, Ruinele Romane sau Fantana Obeliscului. Imparateasa a murit in 1780, inainte de a-si duce la bun sfarsit planurile, iar palatul a ramas multa vreme nelocuit. In 1819 a avut parte de o mica renovare, care i-a modificat fatada rococo. Abia din 1848, cand imparatul Franz Joseph a preluat tronul, Schonbrunn avea sa redevina un loc stralucitor. Devinde resedinta favorita a imparatului si a imparatesei Elisabeta, cunoscuta sub numele Sisi si este partial redecorat.

Apartamentele imperiale sunt o suita de camere care comunica intre ele. Franz Jospeph avea o camera de audiente, un birou si un dormitor, iar imparateasa Sisi beneficia de un salon de vizite, o camera in care se imbraca, un cabinet si un dormitor.

Imparatul Franz Joseph si imparateasa Elisabeta au fost ultimii monarhi ai Austriei si ultimii locuitori ai Palatului.

Astazi, Schonbrunn este una dintre marile atractii ale Vienei. Palatul si gradinile sale fac parte din patrimoniul mondial UNESCO si sunt vizitate de peste 3,5 milioane de turisti in fiecare an.

Adauga un comentariu