National

Povestea primei termocentrale care va fi construita dupa Revolutie in Romania de chinezi

Publicat: 25 ian. 2013
1
Lucrarile la termocentrala de un miliard de euro construita de chinezi la Rovinari ar putea incepe in toamna viitoare. Complexul Energetic Oltenia (CEO) si o mare companie din China sunt parteneri in acest proiect.
Laurentiu Ciurel, managerul CEO, a spus ca proiectul a demarat in anul 2007, cand fostul complex Energetic Rovinari, care este integrat acum in CEO, a lansat un proiect pentru construirea unei noi termocentrale, iar compania chineza a obtinut punctajul cel mai mare. Evaluarea care se efectueaza va stabili cota pe care fiecare parte o va avea din noua termocentrala, potrivit Adevarul.
Managerul CEO spune prin construirea noii termocentrale vor create cel putin o mie de locuri de munca: „Avantajele sunt evidente pentru statul roman. Sunt taxe si impozite pem care statul roman si judetul le vor incasa in urma acestei activitati. Înseamna cinci-sase milioane de tone de carbune produse si socul inchiderii unor altim consumatori care au probleme mari, gen RAAN sau Oltchim, va fi absorbit sau suplionit in foarte buna masura sau depasit prin acest consum. asta inseamna 2500 sau 3000 de mineri care vor avea securizate locurile de munca din acea zona. va insemna in jur de 1000 de locuri de munca nou create doar in zona de exploatare energetica, inseamna mentenanta pe care CEO o poate presta pentru aceasta noua unitate si tot ce decurge din aceste lucruri. Va fi singura unitate de producere a energiei pe carbune dupa Revolutie. A fost pusa in functiune una simgura pe hidrocarburi, cea de la Brazi“.ea mai mare parte a energiei electrice va fi exportata. „Prin memorandum s-a consfiintit faptul ca in totalitate sau in partea covarsitoare a celor 4,6 terawati pe an produsi se va adresa exportului, conform relatiilor economice pe care China le are la ora aceasta. Se pot stabili contracte de transport spre zone cum ar fi: Turcia, Austria, Italia”, a precizat Laurentiu Ciurel.
Adauga un comentariu