Secretele istoriei

Povestea primului meci aranjat din istorie

Publicat: 08 ian. 2015
3

Dominic Rathbone, profesor de istorie la King’s College din Londra, se ocupa printre altele si cu traducerea de manuscrise antice. Printre acestea, a gasit si unul extrem de insolit: un contract care atesta primul blat din istorie, datand din anul 276 dupa Christos. Iar meciul aranjat a fost intr-un sport care si in ziua de azi este acuzat ca s-ar baza pe astfel de practici.

E vorba de lupte, care in acea perioada nu aveau reguli atat de stricte ca acum, astfel ca aduceau mai degraba cu wrestling-ul din zilele noastre, decat cu luptele asa-zis “greco-romane”. Potrivit site-ului LiveScience, specializat in stiri din domeniul stiintei, textul manuscrisului indica extrem de clar ca tatal luptatorului Nicantinous a fost de acord sa plateasca o suma de bani rivalului acestuia, Demetrius, pentru a castiga un meci. Nu orice meci: finala unei competitii regionale numita Marea Antinoiea. Aceasta isi lua numele de la orasul Antinopolis din Egipt iar competitorii proveneau din familiile de colonistri greci stabiliti in aceasta regiune, pe atunci o provincie a Imperiului Roman.

Spre deosebire de blaturile de azi, se pare ca cele de acum 1.800 de ani erau facute cu contracte foarte amanuntite. Potrivit profesorului Rathbone, textul scris pe foaie de papirus spune ca “Demetrius va cadea de trei ori la podea in competitia de juniori si va pierde meciul iar in schimb va primi 3.800 de drahme de argint”. O suma moderata, spune istoricul britanic, aproximativ cat pretul unui magar, dar pe de alta parte si meciul era unul de juniori.

Vezi si Jocuri Olimpice antice

Contractul prevede inclusiv clauze pentru situatiile in care blatul ar fi descoperit: daca Nincantinous castiga, dar arbitrii isi dau seama ca meciul e aranjat si nu ii dau premiul, Demetrius va pastra banii. Pe de alta parte, daca Demetrius castiga, in ciuda intelegerii, aversarul sau ii va cere banii inapoi “cu penalitati pentru incalcarea contractului”.

Vezi si Iata ce mancau sportivii in Antichitate

Miza unor astfel de intelegeri, a explicat profesorul Rathbone pentru LiveScience, era financiara. “In competitiile din Antichitate, singurul lucrur care conta era sa fii primul – nu existau argint sau bronz”. Cei care castigau puteau primi insa sume mari de bani si chiar pensii pe viata de la orasele din care proveneau si carora le adusesera glorie prin victoriile lor – cam la fel cum azi sportivii de renume sunt facuti “cetateni de onoare” ai urbei natale.

Pe de alta parte, antrenamentul costa, spune cercetatorul britanic, astfel ca deseori atletii ajungeau sa fie datori la antrenorii lor. Aceasta ar explica de ce contractul a fost incheiat intre tatal lui Nicantinous si antrenorii lui Demetrius: suma luata pe “blat” probabil ca a fost incasata de acestia in contul salariilor neplatite de familia lui Demetrius.

Rathbone nu are insa o explicatie clara pentru faptul ca s-a facut si un contract. El sustine ca nici pe atunci o asemenea hartie nu putea fi prezentata la tribunal, aranjamentul fiind complet ilegal. Potrivit profesorului britanic, modul de redactare a contractului indica faptul ca acesta nu a fost intocmit de un scrib- echivalentul unui notar din ziua de azi – ci probabil scris chiar de unul dintre semnatari. “E posibil sa fi fost un act fara nicio valoare”, conchide Rathbone.

Adauga un comentariu