Stiri si curiozitati

Povestea singurului bebelus care s-a nascut in „Zona Mortii” din Cernobil

Publicat: 11 iun. 2019

Accidentul nuclear de la Cernobil a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locala 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din orasul ucrainean Pripeat, iar zona apropiata catastrofei a fost contaminata. Un nor de precipitatii radioactive a ajuns in partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa si in estul Americii de Nord. Tarile care au fost afectate cel mai mult de catastrofa au fost Ucraina, Belarus si Rusia.

Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expusi la radiatii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Evacuarea orasului Pripeat a inceput dupa 36 de ore in care localnicii au resimtit din plin efectele radioactivitatii. Animalele de companie lasate in urma au fost apoi impuscate de militie. Din cauza secretomaniei regimului comunist, cetatenii URSS au fost informati, oficial, printre ultimii despre tragedia de la Cernobil. In ultima instanta, Moscova a admis existenta catastrofei doar sub presiune internationala.

Zona de excludere – cunoscuta sub numele de ”Zona Mortii” – a devenit azi un punct de atractie pentru turistii amatori… ”turism extrem”. Evgheni Gonciarenko, angajat in zona de excludere de la Cernobil, a declarat: „Putem afirma ca nivelul actual nu este benefic pentru sanatate. Nu este benefic sa traiesti in aceasta zona”, conform digi24.ro.

Mariyka s-a nascut in 1999, in zona contaminata din Cernobil

Parintii ei nu au vrut sa plece din zona, fiindca autoritatile nu le-au pus la dispozitie o alta casa, informeaza The Mirror, preluat de stirileprotv.ro. Maruyka s-a nascut in anul 1999, chiar in zona contaminata. Timpul a trecut, iar acum este o tanara sanatoasa, care s-a dezvoltat absolut normal. Mai mult, este privita ca un simbol al „renasterii de la Cernobil”.

Mariyka studiaza la o universitate din Kiev. Lucreaza in acelasi oras, pentru a se intretine, si nu doreste deact normalitatea. Initial, autoritatile au dorit sa mentina secreta nasterea sa, nedorind ca cineva sa afle ca un copil s-a nascut chiar in asa-numita zona de excludere, intr-o familie care locuia ilegal acolo. Dar Mariyka a depasit aceasta ”problema”. „Sunt bine. Lucrez si ma intretin singura. Asta e tot”, a declarat ea, potrivit sursei citate mai sus.loading...

Adauga un comentariu