Secretele istoriei

Povestea spionului care a salvat vietile lui Stalin, Roosevelt si Churchill

Publicat: 03 ian. 2014
Vartanian a avut o viata incredibila. Nascut in 1924 in Rusia, el a calcat pe urmele tatalui sau, devenind agent sovietic la frageda varsta de 16 ani. Tatal lui a fost cetatean iranian, director al unei rafinarii de petrol si spion. Avand numele de cod „Amir”,  Vartanian a avut sarcina sa identifice spionii germani din Iran. 
Echipa sa a reusit sa-i deconspire pe 400 dintre acestia intre 1940 si 1941, in conformitate cu SVR, serviciul de informatii externe al Rusiei. Vartanian a izbutit sa obtina si informatii din zona serviciilor britanice, infiltrandu-se la un curs de formare britanic pentru spionii de la Teheran.
Cu toate acestea, operatiunea pentru care a devenit celebru a fost de mare ajutor pentru aliatii britanici.El a impiedicat tentativele de ucidere a trei mari lideri politici, Winston Churchill, Franklin Roosevelt si Iosif Stalin, comandate de Adolf Hitler. Cel mai amplu plan al lui Hitler de a-i omori a fost in cadrul Conferintei de la Teheran din 1943, lovitura, numita „Operatiunea Long Jump”, fiind inabusita de grupul condus de Vartanian, care avea doar 19 ani.
Si sotia sa fost spion sovietic, iar dupa razboi au lucrat impreuna pentru urmatorii 30 de ani. SVR, serviciul de informatii externe al Rusiei, a declarat ca cei doi s-au casatorit de mai multe ori in locuri diferite, ca parte a muncii sub acoperire. Gevork Vartanian s-a retras din SVR in 1992, dupa care a instruit agenti tineri.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit