Titlurile zilei

Povestea tânărului antreprenor din Iași care a vândut porumb și grâu pentru a se întreține în timpul facultății! Ziua muncea din greu pe câmp, iar seara învăța! „Vindeam porumb, floarea-soarelui, grâu. Măcinam și făceam făină, să o vând!” FOTO

Publicat: 23 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea tânărului antreprenor din Iași care a vândut porumb și grâu pentru a se întreține în timpul facultății Ziua muncea din greu pe câmp iar seara învăța Vindeam porumb floarea-soarelui grâu. Măcinam și făceam făină să o vând FOTO
Ciprian Stegaru este unul dintre tinerii fermieri din Iași care au vrut să fie agricultori școliți, motiv pentru care a urmat cursurile a două facultăți, unde s-a specializat pe partea de mecanică și pe cea electrică a utilajelor agricole. A vândut toată producția de porumb, grâu și floarea-soarelui, pentru a se întreține în această perioadă

Ciprian Stegaru este unul dintre tinerii antreprenori din Iași care au muncit la câmp pentru a se întreține în timpul facultății. Ieșeanul cu o mică afacere în domeniul agricol a vrut să aibă și studii superioare, motiv pentru care vindea produsele pe care le obținea în urma muncii la câmp. Tânărul antreprenor ieșean spune că, din agricultură, se pot face bani frumoși

Povestea tânărului antreprenor din Iași care a vândut cereale pentru a se putea întreține în timpul studiilor! Ieșeanul a povestit că ziua muncea din greu la câmp, iar seara învăța! Ieșeanul Ciprian Stegaru, în vârstă de 40 de ani, este un tânăr fermier care s-a întreținut în timpul facultății după ce vindea produsele pe care le obținea din munca pe câmp. Agricultorul ieșean povestește că, din copilărie, a fost implicat în munca agricolă, motiv pentru care a început să-i placă domeniul. Când a văzut că poate să și câștige bani din vânzarea cerealelor, Stegaru a avut un motiv în plus să dezvolte mica fermă, preluată de la bunici.

„M-am născut la țară. Îmi place la țară. Odată cu Legea 18, din 1991, odată cu punerea în posesie a bunicilor, am fost implicat în muncile agricole. Ulterior, am văzut că se pot face bani și am continuat cu asta. La țară, pensiile sunt mici, dar omul de la țară, pe lângă faptul că trăia din ce muncea, mai avea un ban strâns. Și, atunci, am zis să merg și eu pe linia asta! Ca orice mic agricultor, am început cu terenul familiei, apoi cu terenul unui vecin, apoi al altui vecin… Lucrez 90 de hectare, o suprafață relativ mică. Nu-mi permite timpul să lucrez o suprafață mai mare”, povestește Ciprian Stegaru, fermier din comuna ieșeană Holboca.

Ciprian Stegaru s-a întreținut în perioada în care a studiat la două facultăți cu banii câștigați din vânzarea porumbului

Fermierul ieșean a absolvit Facultatea de Mașini și instalații pentru agricultură și Facultatea de Industrie alimentară. Ciprian Stegaru povestește că, în perioada în care era student, muncea la câmp, iar ce obținea vindea pentru a se întreține.

„Am rămas să fac agricultură în continuare datorită faptului că, din agricultură, m-am întreținut la facultate! Trebuia să fac ceva și, atunci, munca era singura opțiune. Cu toate că unii spuneau că muncesc și nu-mi mai trebuie școală! Ei bine, eu am vrut să fac și facultatea. Din agricultură, cu banii câștigați, îmi asiguram transportul, hainele, tot ce era nevoie. Îmi luam și manuale, că apăruse moda asta, le plăteam cu banii câștigați. Eu mă ocup de cultura mare. Vindeam porumb, floarea-soarelui, grâu, mai măcinam și făceam făină, să o vând. Cam asta e! A funcționat această metodă și merge în continuare, pentru că, din agricultură, se pot face bani, e un domeniu profitabil!”, spune ieșeanul Ciprian Stegaru.

Antreprenor: „Școala agricolă nu produce șomeri! Oamenii intră imediat în câmpul muncii, pe salarii atractive!”

Ieșeanul susține că este un „produs” al școlii profesionale și faptul că persoanele care au studii în domeniul agricol au asigurate locurile de muncă ar trebui să determine guvernanții să aloce fonduri pentru liceele din acest domeniu.

„Eu sunt de părere că tinerii care urmează cursurile unui liceu agricol nu vor deveni șomeri. Școala agricolă nu produce șomeri! Din această școală, că vorbim despre școală profesională, liceu agricol sau facultate de profil, imediat ai intrat în câmpul muncii, pe salarii atractive! Eu sunt «produsul» unei școli profesionale. O cauză a lipsei forței de muncă s-a datorat salariilor mici acordate la scurt timp după Revoluție. Îmi aduc aminte că, prin anii ’90, erau prost plătiți angajații din agricultură. De aceea s-a ajuns aici, după ani de muncă neplătită corect. Acum, însă, fermierul care ține la afacerea lui nu-și permite să nu-și plătească angajații. Trebuie plătiți corect, pentru că este o afacere”, mai spune Ciprian Stegaru, ieșeanul care a învățat la Școala Profesională Holboca, specializarea Mecanic motoare termice.

El spune că se poate ocupa de orice motor, de la o mașină mică, până la autobuz, care este un motor pe ardere.

Fermierul din Holboca spune că agricultorii trebuie să fie la curent cu progresele tehnologice din domeniu

Agricultura nu mai înseamnă sapă, muncă fizică și tractoare vechi, în opinia ieșeanului. Totul s-a modernizat, iar fermierii trebuie să țină pasul cu noutățile tehnologice, spune Ciprian Stegaru.

„În agricultură, lucrurile evoluează la fel ca în IT, să spunem. Au apărut noutăți și pe telefonie, laptopuri și telefoane noi. Obligatoriu trebuie să fii la curent cu noutățile! Producătorii de mașini și utilaje agricole vin an de an cu noutăți, îmbunătățiri și, atunci, ești obligat, vrei – nu vrei, să fii la curent cu aceste noutăți. O firmă din Belarus, producătoare de utilaje, a scos pe piață un utilaj agricol autonom.

Acesta este programat să facă un set de lucrări, când se termină carburantul este trimis să umple rezervorul. Uitați-vă la drone! Au capacități de pulverizare la 50 de litri și chiar la 100 de litri, sunt în teste acum. A fost o necesitate, iar noi trebuie să fim la curent cu tot ce se întâmplă. Nemții au un proverb: «Mergi cu timpul sau pleci cu timpul!» Noi trebuie să mergem cu timpul”, mai spune fermierul, care nu a investit fonduri europene în afacere.

Ieșeanul este de părere că agricultura ar trebui văzută ca o afacere din care se poate câștiga bine

Fermierul ieșean mai spune că a avut parte de susținerea familiei pe tot parcursul celor peste două decenii, de când se ocupă de fermă. Agricultura, indiferent că este vorba despre o fermă mică sau una mare, poate aduce venituri considerabile dacă este tratată ca o afacere.

„Dacă e cât de cât gestionată corect afacerea, bănuții vin. Agricultura trebuie să fie văzută ca o afacere! Că vorbim despre o exploatație mică sau despre una mare, trebuie să fie gândită așa. Aici, profitul vine la suma investită. Investesc 10.000 de lei, obțin un profit de 5 la sută, 10 la sută, în funcție de valorificare. Ca în orice altă afacere! Agricultorul nu trebuie să stea cu mâna întinsă. Agricultura trebuie sprijinită, dar, în același timp, trebuie văzută ca o afacere”, explică agricultorul ieșean Ciprian Stegaru.

Un alt tânăr fermier din Iași care are o afacere de succes în domeniul agricol și deține și o sală de fitness, fiind pasionat de acest domeniu, este Daniel Florici. Acesta administrează câteva sute de hectare în zona Târgu Frumos.

Adauga un comentariu