Actualitate

Povestea tinerilor de succes din universitatile iesene – GALERIE FOTO

Publicat: 04 nov. 2012

@ Au decis sa-si transpuna emotiile in filele unui volum de poezie, au escaladat cei mai inalti munti de pe glob, au incercat sa afle secretele trecutului prin cercetarea arheologica, au analizat economia mondiala sau au revolutionat ingineria constructoare de automobile @ Toate acestea reprezinta visele, nazuintele si povestile de succes ale unor tineri de la cele mai importante universitati iesene

Cu toate ca majoritatea tinerilor romani foarte buni aleg sa plece in strainatate pentru a se realiza, sunt si unii, suficient de puternici si curajosi, care au demonstrat ca succesul si performanta nu au granite. Dragos Nica, Bogdan Robu, Andrei Asandulesei si Bogdan Federeac de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) alaturi de Andrei Durbaca si colegii sai de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi sunt exemplele unor povesti de succes.  

Dragos Nica: „Visul meu este sa ajung pe Everest”

Dublu licentiat, atat al UAIC – Facultatea de Geografie si Geologie respectiv al celei de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, de la Politehnica ieseana, ieseanul Dragos Nica a reusit sa impresioneze intreaga tara printr-o expeditie derulata, luna trecuta, pe Acoperisul Africii – muntele Kilimanjaro. Ajuns la doar 35 de ani, acesta nu este la prima aventura de acest gen. Tinta sa este, insa, sa poata urca pe Everest. „De mic m-am simtit atras de munte si am inceput sa plec in excursii… Am mai avut expeditii de acest gen precum cea din 2008, cand am urcat la 5.761 metri pe varful Damavant din Iran. A fost o bucurie pentru noi sa ducem drapelul Romaniei si numele orasului Iasi. Au fost momente frumoase cand am ajuns si in muntii Anzi. Eh, desigur ca mi-as dori sa ajung in Nepal si sa urc pe Everest”, marturiseste Nica. 

Bogdan Federeac: „Dragoste cu acordul parintilor”

Nascut tocmai in nordul tarii, in orasul botosanean Saveni, Bogdan Federeac a obtinut, saptamana trecuta, Marele Premiu la Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru” cu volumul „Dragoste cu acordul parintilor”. „De un an si jumatate am lasat-o mai moale cu literatura. Intre doua articole politice sau relatari de la diferite evenimente am mai scris câte un editorial pentru revista Zon@ literara. Nu ma asteptam ca volumul sa apara acum! Probabil e la fel ca atunci când afli ca urmeaza sa devii parinte: la început nu stii ce sa spui, apoi esti emotionat, te coplesesc o multime de gânduri, dar într-un final esti multumit, ba chiar mândru. Înca mai am sentimentul ca volumul a aparut prea repede, dar e mai bine asa: am scapat de un pitic de pe creier”, crede Bogdan. 

Bogdan Robu: Premiul de Excelenta al Camerei Auditorilor Financiari din România

Doctorandul Bogdan Robu, de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Cuza a obtinut, acum o saptamana, un rezultat deosebit pentru absolventii invatamantului economic din tara. „Pentru Premiul de Excelenta «Alexandru Rusovici» al Revistei «Audit Financiar» pentru anul 2012, oferit de Camera Auditorilor Financiari din România «CAFR», tin sa le multumesc si sa-l dedic colectivului de profesori de la FEAA – Universitatea Cuza. Cei care m-au îndrumat si coordonat în activitatea de cercetare stiintifica din domeniul auditului financiar sunt: prof. univ. dr. Elisabeta Jaba, prof. univ. dr. Marilena Mironiuc, lect. univ. dr. Ionela Corina Chersan Macovei, precum si colectivului de autori cu care am colaborat la realizarea materialelor premiate respectiv: prof. univ. dr. Mihai Roman, lect. univ. dr. Christiana Balan si drd. Mihaela-Alina Robu”, spune Robu. De remarcat ca acesta, chiar in aceste zile, se afla la un stagiu de cercetare in Franta, la Paris.

Andrei Asandulesei: Pilon de baza la Platforma Arheoinvest

Doctorand al Facultatii de Istorie de la Cuza, Andrei Asandulesei lucreaza cu aparatura ultra-moderna in cercetarile arheologie in care este implicat, din toata tara. Membru de baza al echipei Platformei Arheologice ARHEOINVEST, conduse de profesorul Vasile Cotiuga, tanarul cercetator realizeaza o serie de descrieri ale unor vestigii de mii de ani, in format 3D. Ca un exemplu, la asezarea fortificata de la Ceplenita, descoperita in martie 2011, a contribuit la reconstituirea ei cu ajutorul tehnologiei 3D. „Dupa ce facem toata cercetarea si prospectiunea noastra pe teren, cu ajutorul aparaturii de care ne folosim, pot, in doar cateva zile, sa redau in format 3D primele imagini si reconstituiri cu asezari arhelogice. Este ceva foarte spectaculos ceea ce reusim si puteam sa facem Platformei Arheologice”,  precizeaza Asandulesei.

Andrei Durbaca: Pe urmele marilor ingineri din Formula 1 

In cadrul unui proiect intitulat „Formula Student”, demarat in 2010 si finalizat anul acesta, tocmai pe circuitul de Formula 1 din Catalunya – Spania, Andrei Durbaca, seful echipei TUI Racing Team de la UTI este un alt exemplu al tinerilor cu o cariera de succes. Ambitios si rabdator, sub indrumarea profesorilor Gabriel Ursescu si Ciprian Ciofu, si alaturi de alti opt colegi, acesta a reusit sa puna bazele unui prototip de automobil asemanator cu cele din Formula 1. „In tot proiectul nostru exista si o parte economica. In cadrul competitiei, organizatorii ne cer sa calculam si sa vedem ce costuri implica fabricarea, in serie, a o mie de exemplare ale masinii noastre. Vrem sa demonstram ca invatamantul tehnic romanesc poate concura si performa in intreaga lume”, considera politehnistul.

Comentarii
Adauga un comentariu