Secretele istoriei

Povestea tragica a celor care si-au gasit sfarsitul in cladirea in care astazi copiii clujeni fac diverse activitati extrascolare

Publicat: 05 nov. 2013
3
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR)  a facut publica in urma cu doi ani de zile tragica poveste a celor care si-au gasit sfarsitul in cladirea in care astazi copiii clujeni fac diverse activitati extrascolare.
„In cursul lunilor septembrie si octombrie 1949 Tribunalul Militar din Sibiu a pronuntat sentinte de condamnare la moarte si la inchisoare pe diferite termene pentru o serie de persoane care au fost implicate in miscarea de rezistenta armata anticomunista din Muntii Apuseni.”
Persoanele retinute care au fost judecate si condamnate au facut parte din gruparile de rezistenta conduse de catre maiorul deblocat Nicolae Dabija si Alexandru Maxim, cei implicati fiind repartizati pentru proces in doua loturi, numite fiecare dupa numele conducatorului organizatiei. Din documentele Securitatii rezulta ca sentintele pronuntate de instanta militara de judecata au fost stabilite in prealabil la Bucuresti, de catre conducerea Directiei Generale a Securitatii Poporului.
Dupa pronuntarea sentintelor, persoanele care au primit condamnari cu inchisoare pe diferite termene au fost incarcerate pentru executarea pedepselor la diferite penitenciare din tara. Gheorghe Pintilie (nume real Pantelei Bodnarenko), Directorul general al Directiei Generale a Securitatii Poporului, a dispus ca unii dintre indivizii care au fost considerati mai periculosi si “au tras cu arma in organele noastre” sa fie supusi unui regim mai aspru de detentie.
Dupa cum se va vedea, toti cei care au fost alesi sa beneficieze de un regim mai greu de detentie, in scurt timp au sfarsit prin a fi omorati la Securitatea din Cluj. Acestia au fost adusi si depusi la Penitenciarul Tribunalului din Cluj, de unde au fost transferati pentru cercetari suplimentare la sediul Securitatii din oras. Sase condamnati au ajuns la Securitate in ziua de 2 aprilie, iar altii sapte, in ziua de 5 aprilie 1950. Toti au fost ucisi in subsolul cladirii Securitatii, unde atunci functiona arestul dar si un spatiu destinat pentru torturarea celor retinuti acolo. Crimele au fost infaptuite de cadre operative de la Securitatea din Cluj, din ordinul direct al colonelului Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger Mihai), acesta fiind atunci seful Directiei Regionale a Securitatii Poporului Cluj.
Marturiile unor contemporani, fosti detinuti politici sau fosti angajati civili in serviciul Securitatii, anumite informatii transmise si perpetuate in timp de catre unele persoane care au lucrat sau mai lucreaza inca in cladirea fostei Securitati, sustin ipoteza ca cadavrele celor 13 victime au fost depuse intr-o incapere aflata in subsolul cladirii, a carei intrare a fost obturata sau inchisa cu zidarie. Configuratia actuala a incaperilor aflate in subsolul imobilului, indica prezenta unui compartiment dreptunghiular care se dezvolta din zidul rasaritean al fundatiei si elevatiei constructiei, acesta fiind practic o incapere care in prezent nu are nici un gol de acces.
Securitatea din Cluj a functionat la inceputul anilor `50 ai secolului trecut in imobilul situat pe str. Republicii nr. 23, astazi cladirea adapostind Palatul Copiilor. In imobil se afla si sediul Filialei judetene Cluj a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.
Cazul ne-a fost semnalat printr-o adresa primita in 30 aprilie 2010 din partea AFDPR Cluj, in care CICCR a fost solicitat sa investigheze aceste crime si sa verifice ipoteza, confirmata in timp de multe surse orale, prin care cadavrele celor 13 victime au fost depuse si apoi zidite in acea incapere subterana. In data de 21 mai 2010, CICCR a inaintat o adresa catre domnul Valentin Cuibus, directorul Palatului Copiilor din Cluj, prin care, dupa ce s-a expus problematica cazului, s-a cerut permisiunea verificarii, prin decapare, a stratului de tencuiala ce acopera zidaria compartimentului subteran, pentru a se putea identifica intrarea care a fost inchisa in trecut cu zidarie. Demersul nostru catre actualul administrator al cladirii a ramas insa fara raspuns.
Mentionam ca AFDPR Cluj a cerut sprijin de specialitate pentru verificarea zidariei si gasirea osemintelor domnului Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, specialistul si colaboratorul CICCR pentru domeniul investigatiilor speciale. Eventuala descoperire a ramasitelor pamantesti ale celor 13 persoane ucise si depuse in subsolul cladirii fostei Securitati din Cluj, implica, conform legislatiei in vigoare, deschiderea unei cercetari penale, care este de competenta exclusiva a Parchetului Militar. In conceptia CICCR, toate crimele infaptuite de Securitate in timpul regimului comunist sunt crime impotriva umanitatii, aceasta incadrare juridica nefiind inca recunoscuta de catre legislatia din Romania.
Din dispozitiile unor sefi ai Securitatii statului din anii de inceput ai regimului comunist, s-a trecut peste hotararile unor instante militare de judecata, iar multi oameni condamnati la pedepse privative de libertate au fost scosi din puscarii si apoi executati. Astfel de cazuri sunt cunoscute in multe locuri din tara, cel de la Cluj fiind un exemplu intre multe altele.
Toate cele 13 victime de la Cluj au Certificate de Deces eliberate ulterior de Consiliul Popular al orasului Cluj in anul 1957. La motivele decesului, la toti sunt mentionate cauze medicale, cum ar fi TBC pulmonar pentru unii sau pneumonie pentru altii.”
Lista persoanelor pe care le-am identificat ca au fost ucise in sediul Securitatii din Cluj:
1. ROBU IOAN – N. 22 mart.1922 in Timisoara, fiul lui Constantin si Elena. Necasatorit. Domicilia in Bucuresti si era student in anul IV la Drept. Anterior absolvise Academia Comerciala din Bucuresti. Fost secretar general al Tineretului Universitar National-Taranesc din Centrul Universitar Bucuresti pana in 1947. Arestat in 12 febr.1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 15 oct. 1949 la M.S.V. Inchis la Penitenciarul din Pitesti, iar in 15 mart. 1950 a fost transferat la Penitenciarul Tribunalului din Cluj. A fost scos din inchisoare si transferat la Securitatea din Cluj, unde a fost ucis in 2 apr. 1950. A facut parte din grupul Alexandru Maxim din zona Galda de Jos, jud. Alba.
2. MAXIM ALEXANDRU – N. 22 mart. 1926 in Ulmeni-Pamanteni din jud. Ilfov, fiul lui Constantin si Alexandrina. Domicilia in com. Salciile, jud. Prahova. S-a stabilit la Galda de Jos, jud. Alba, unde a organizat o grupare de rezistenta anticomunista. Arestat in 8 mart. 1949. Condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 18 oct. 1949 la M.S.V. Inchis la Aiud si transferat in febr. 1950 la Penitenciarul Tribunalului Cluj. Scos din penitenciar si mutat la Securitatea din Cluj unde a fost executat in 2 apr. 1950.
3. NITESCU NICOLAE – N. 30 ian. 1908 in com. Candesti, jud. Dambovita, fiul lui Marin si Maria, domiciliat in Bucuresti. Casatorit cu Elena Angheluta, sora sotiei lui Nicolae Dabija. A fost ofiter de artilerie, trecut in rezerva in 1946 cu gradul de maior. A sprijinit gruparea de partizani condusa de N. Dabija. Arestat in 16 mart. 1949 la Bucuresti. Condamnat in 30 sept. 1949 de Tribunalul Militar Sibiu la M.S.V. Scos din Penitenciarul Tribunalului Cluj si ucis de Securitatea Cluj in 2 aprilie 1950.
4. POP ALEXANDRA – N. 4 febr. 1927 in Bistra, jud. Alba, fiica lui Teofil si Maria. Ulterior, mama sa s-a recasatorit cu Gheorghe Balea. Necasatorita. Membra activa in organizatia de partizani Frontul Apararii Nationale, condusa de maiorul Nicolae Dabija. Arestata de Securitate in 4 martie 1949 in urma luptei de la Muntele Mare in Apuseni. Condamnata de Tribunalul Militar Sibiu in 30 sept. 1949 la M.S.V. A trecut prin inchisoarea de femei de la Mislea, dar a fost adusa la Securitatea din Cluj si ucisa in 2 aprilie 1950.
5. MOLDOVAN SIMION – N. 6 mart. 1929 in Teius, jud. Alba, fiul lui Simion si Agneta. Domicilia in Blaj. Era student la Academia Comerciala din Bucuresti. Membru activ in organizatia lui N. Dabija. Arestat la 4 mart. 1949 in timpul actiunii de la Muntele Mare. Condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 30 sept. 1949 la M.S.V. A fost scos din penitenciar si executat in 2 apr. 1950.
6. ANGHELUTA MIHAI – N. 4 oct. 1920 in Galati, fiul lui Dumitru si Elena. A sprijinit organizatia lui N. Dabija. Sotia lui Dabija era vara primara cu Angheluta. A absolvit Facultatea de drept din Bucuresti in 1943. In perioada 8 nov. 1944 – 1 iun. 1945 a detinut functia de sef al cabinetului lui Petru Groza. A fost apoi diplomat in Ministerul de Externe, de unde a fost comprimat la 1 sept. 1947. Arestat in 24 mart. 1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 30 sept. 1948 la M.S.V. A fost scos din penitenciar si executat la 2 apr. 1950 de Securitatea din Cluj.
7. BEDELEANU IOAN – N. 6 dec. 1919 in Mihalt, jud. Alba, fiul lui Mihai si Maria. Casatorit, avea doi copii. De meserie era pantofar. A fost in razboi, pe ambele fronturi, in rasarit si apus. A avut legaturi cu organizatia condusa de Alexandru Maxim. Arestat in 5 martie 1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 18 oct. 1949 la 20 de ani M.S. Inchis la Aiud si Gherla. A fost scos din penitenciar si transferat la Securitatea din Cluj unde a fost ucis in 5 aprilie 1950..
8. DALEA EMIL – N. 20 august 1917 in Galda de Jos, jud. Alba, fiul lui Gheorghe si Paraschiva. Agricultor, fost ceferist. Era casatorit si avea doi copii. A luptat pe front unde a fost si ranit. A avut gradul de sergent. A fost membru in organizatia lui Alexandru Maxim. Arestat la 9 mart. 1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu la 20 de ani M.S. Inchis la Aiud si Sibiu. In febr. 1950 a fost transferat la Penitenciarul Tribunalului Cluj, de aici fiind preluat de Securitatea din Cluj, care l-a executat in 5 apr.1950.
9. FLORINC MIHAI – N. 17 sept. 1905 in com. Intregalde, jud. Alba, fiul lui Ioan si Floarea. Casatorit, cu patru copii. A fost curatorul (administratorul) bisericii greco-catolice din comuna, secretar la primarie, gestionar la cooperativa, avea moara si joagar. A sprijinit organizatia lui Alexandru Maxim. Arestat in 14 mai 1949. Condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 15 oct. 1949 la 15 ani M.S. A fost luat din penitenciar de Securitatea din Cluj, care l-a executat in 5 apr. 1950.
10. MARGINEANU PETRU – N. 7 febr. 1903 in com. Obreja, jud. Alba, fiul lui Simion si Rozalia. A fost fratele lui Nicolae Margineanu, profesor universitar la Cluj. Casatorit, avea trei copii. Agricultor, fost primar liberal al comunei, vreme de 14 ani, pana in 1945. A sprijinit organizatia lui Alexandru Maxim. Arestat in 16 mart. 1949, condamnat de Tribunalul Militar Sibiu in 20 oct. 1949 la 20 de ani M.S. A fost scos din penitenciar si transferat la Securitatea din Cluj, unde a fost ucis in 5 apr. 1950.
11. OLTEANU EMIL – N. 11 nov. 1922 in com. Galda de Jos, jud. Alba, fiul lui Toma si Sabina. Taran agricultor, casatorit si avea o fetita. A luptat in razboi pe frontul de apus. A sprijinit organizatia lui Alexandru Maxim. Arestat in 28 mart. 1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu, in 18 oct. 1949, la 20 de ani M.S. Inchis la Aiud si Gherla. In febr. 1950 a fost transferat la Securitatea din Cluj, unde a fost ucis in 5 apr. 1950.
12. PICOS FLORIAN – N. 15 oct. 1899 in com. Galda de Jos, jud. Alba, fiul lui Ion si Nastasia. Taran agricultor, casatorit cu patru copii. In perioada 1941-1942 a fost primar al comunei din partea P.N.T. A aderat la organizatia anticomunista condusa de Alexandru Maxim, fiind liderul acesteia in com. Galda de Jos. Arestat in 10 mart. 1949 si condamnat de Tribunalul Militar Sibiu, in 15 oct. 1949, la 20 de ani M.S. Inchis la Aiud, Gherla si Sibiu. In febr. 1950 a fost scos din penitenciar si transferat la Securitatea din Cluj, unde a fost executat in 5 apr. 1950.
13. VANDOR VICTOR – N. 28 aug. 1910 in com. Intregalde din jud. Alba, fiul lui Isidor si Paraschiva. Invatator in com. Intregalde. Casatorit, fara copii. A luptat pe frontul de rasarit unde a fost si ranit. A fost membru activ in organizatia condusa de Nicolae Dabija. Arestat in 4 mart. 1949 in timpul luptei de la Muntele Mare, unde a fost ranit. Condamnat la 25 de ani M.S. de Tribunalul Militar Sibiu in 15 oct. 1949. Inchis la Gherla, transferat in febr. 1950 in Penitenciarul Tribunalului Cluj, de unde a fost scos si dus la Securitatea din Cluj, care l-a executat in 5 apr. 1950.
Adauga un comentariu