Stiri si curiozitati

Povestea tragica a lui John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola

Publicat: 15 aug. 2018

Daca John Pemberton nu ar fi luat parte la Razboiul Civil American, nu ar fi devenit dependent de morfina, iar noi nu am sti astazi (din pacate sau din fericire, dupa preferinte) ce inseamna Coca-Cola.

John Pemberton s-a nascut in statul american Georgia, pe 8 iulie 1831. A absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar in 1850 si-a primit licenta farmaceutica.

In 1853, s-a casatorit cu Ann Eliza Clifford Lewis si au avut un fiu impreuna. Cand a izbucnit Razboiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care facea parte din Armata Confederata (sudista).

Dupa ce a fost ranit in Batalia de la Columbus, a inceput sa ia morfina pentru a-si calma durerile si a devenit, in scurt timp, dependent. Inventia Coca-Cola se datoreaza eforturilor lui John Pemberton de a scapa de aceasta depenedenta de morfina.

Sirop din frunze de coca si nuci kola

Dorind sa scape de dependenta, John Pemberton a inceput sa faca experiente cu coca, planta din care s-a obtinut cocaina mai tarziu. Pemberton a incercat diferite combinatii cu mai multe ingrediente.

In cele din urma, a amestecat extractul de coca cu nuci kola, creand astfel siropul pentru Coca-Cola. Cand a gustat din noua sa reteta, Pemberton a fost convins ca va avea mare succes.

El a umplut un borcan cu sirop si l-a dus la farmacia din apropiere pentru a oferi niste mostre. Clientii au fost de acord ca siropul era excelent.

Pemberton a amestecat siropul cu apa carbogazoasa. Apoi a lucrat impreuna cu Willis Venable, un proprietar de farmacie, pentru a perfectiona si a testa reteta.

Un tonic pentru creier, la doar 5 centi

La inceput, amestecul a fost scos pe piata drept „tonic pentru creier”, cu valoare medicinala. Apoi, cand a ajuns pe piata la pretul de 5 centi paharul, amestecul a fost vandut pur si simplu ca bautura racoritoare.

Un pionier in domeniul marketingului si publicitatii, Frank Mason Robinson, a inventat aliteratia Coca-Cola, un nume care combina principalele doua ingrediente ale produsului. Astfel a fost infiintata compania Coca-Cola.

Pemberton a avut succes cu aceasta inventie. Insa ea nu reusea sa atinga scopul dorit de creatorul retetei. Fiindca nu putea renunta la morfina, Pemberton a continuat sa fie dependent.

Iar pentru ca alimentarea acestei dependente costa bani, s-a pomenit aproape de faliment. Pentru a-si intretine familia (si dependenta de morfina), Pemberton a inceput sa vanda drepturile asupra formulei sale, alaturi de bucati din companie.

„Bautura nationala” a farmacistului John Pemberton

Pemberton inca credea ca creatia lui avea sa devina bautura nationala candva in viitor. Asa ca a ramas in continuare proprietar, intr-o anumita masura.

El spera sa-i lase compania mostenire fiului sau, Charley. Pemberton sustinea ca alte companii pot folosi formula, insa Charley era proprietarul denumirii de „Coca-Cola”.

Doar ca Charley era interesat sa obtina bani cat mai repede. Asa ca, in 1888, cu scurt timp inainte de moartea sa, John Pemberton, alaturi de fiul sau Charley, a vandut ceea ce ramasese din patent magnatului Asa Candler.

In august 1888, John Pemberton, bolnav de mai multi ani, a murit de cancer la stomac. La vremea mortii sale, era falit si inca dependent de morfina.

Mark Pendergrast este autorul cartii Pentru Dumnezeu, tara si Coca-Cola – Istoria marii bauturi racoritoare americane si a companiei care o fabrica.

Potrivit lui Pendergrast, Charley Pemberton a suferit si el din cauza abuzului de substante. Charley bea alcool si se pare ca era mare consumator de opiu. De altfel, a murit la doar sase ani dupa tatal sau.

Intre timp, sub calauzirea lui Asa Candler, compania Coca-Cola s-a transformat in corporatia Coca-Cola, devenind cel mai mare producator si comerciant de bauturi racoritoare din lume.loading...

Adauga un comentariu