Actualitate

Povestea tristă a unei tinere mame care nu știe dacă își va putea strânge copilul în brațe! Însărcinată în 7 luni, femeia se roagă să nu piardă copilul: „Am fost diagnosticată cu o boală rară și pot să apară complicații în orice moment”

Publicat: 06 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea tristă a unei tinere mame care nu știe dacă își va putea strânge copilul în brațe Însărcinată în 7 luni femeia se roagă să nu piardă copilul Am fost diagnosticată cu o boală rară și pot să apară complicații în orice moment
Povestea tristă a unei tinere mame care nu știe dacă își va putea strânge copilul în brațe din cauza unei boli imune rare

Povestea unei tinere mame care nu știe dacă își va putea strânge copilul în brațe. Însărcinată în 7 luni, femeia diagnosticată cu o boală imună rară se roagă să prindă ziua în care își va vedea copilul. A mai pierdut o sarcină din cauza bolii, iar medicii de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași luptă pentru ca aceasta să nu mai treacă încă o dată prin aceeași situație.

M.I. are 30 de ani și a fost diagnosticată cu trombocitopenie imună, o boală imună extrem de rară. Din cauza bolii, femeia a mai pierdut o sarcină. Medicii de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași fac tot ceea ce le stă în putere pentru a ajuta tânăra mamă să-și vadă copilul. Aceștia spun că cel mic poate moșteni boala de la mamă și s-ar putea naște cu hemoragie cerebrală, iar complicațiile îl pândesc încă din burtica mamei. Femeia povestește că a fost diagnosticată cu boala imună de la vârsta de 20 de ani și că simptomele s-au declanșat pe timpul sarcinii.

La 20 de ani, o tânără mamă a fost diagnosticată cu o boală imună rară, care s-a activat pe perioada sarcinii

M.I. trăiește de 7 luni cea mai cumplită poveste pe care o poate trăi o mamă. Din cauza unei boli imune rare, cu care a fost diagnosticată la 20 de ani, aceasta poate pierde în orice moment copilul fără tratamentul specific. S-a internat la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași după ce boala s-a agravat.

„Am fost diagnosticată cu trombocitopenie imună la 20 de ani. Până să rămân însărcinată, nu am avut niciun simptom specific, deși din cauza bolii aș fi putut face hemoragie. Am fost norocoasă, protejată de Dumnezeu. Am pierdut o sarcină și mă rog să nu o pierd și pe aceasta. Despre boala cu care am fost diagnosticată nu se cunosc foarte multe lucruri, iar pe internet sunt extrem de puține detalii. Practic, din semestrul 2 de sarcină, trombocitele mele au scăzut la 6.000, iar valorile normale sunt între 150.000 și 450.000”, povestește M.I.

Mama: „Am mai trecut o dată prin situația de a pierde un copil și nu-mi imaginez cum ar fi să trec din nou”

Tânăra mămică diagnosticată cu o boală imună rară, spune că în orice moment poate suferi o complicație, care îi poate pune în pericol atât viața ei, cât și a celui mic. De pe data de 24 iulie este internată la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și se roagă ca Dumnezeu să o mai țină bine 2 luni pentru a naște.

„Problema cea mai mare este că pot apărea complicații în orice moment. În orice moment pot face o hemoragie, iar acest lucru ar putea fi fatal pentru copilul meu. Am mai trecut o dată prin situația de a pierde un copil și nu-mi imaginez cum ar fi să trec din nou. Din fericire, există tratament și cu ajutorul medicilor mă simt în siguranță. Din punct de vedere ginecologic sunt bine și băiețelul meu e bine”, mai spune M.I.

Boala imună cu care a fost diagnosticată gravida reprezintă scăderea majoră a trombocitelor, iar viața ei este pusă în pericol

Medicii de la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că boala de care suferă tânăra mamă este extrem de rară, iar la gravide se poate agrava. Din fericire, există un tratament specific care se poate administra acestor pacienți.

„Pacientei i-au scăzut trombocitele la 6.000 din valorile normale de 150.000, 450.000/mmc, în limite normale. Purpura trombocitopenică imună este o boală imună, definită ca o scădere a trombocitelor din sânge, sub 100.000/mmc, în absența unei alte cauze trombocitopenice. Din punct de vedere clinic, manifestările sunt variate, de la pacienți asimptomatici, la pacienți care prezintă manifestări hemoragice cutanate și hemoragii organice severe amenințătoare de viață. La adulți, în lipsa unui tratament, evoluția poate deveni cronică”, spune dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Chiar dacă mama nu este afectată de boală, cel mic este predispus la hemoragie cerebrală și complicații majore, imediat după naștere

În cazul femeilor însărcinate, așa cum spune dr. Oana Bădulescu, numărul de trombocite este mai redus. O scădere de aproximativ 10 la sută a numărului de trombocite este tipică spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Totodată, medicii spun că în 50 la sută dintre cazuri copilul moștenește boala de la mamă, iar repercusiunile pot fi mult mai mari asupra lui.

„Trombocitopenia neonatală apare la 50 la sută din nou-născuții cu trombocitopenie cronică. Copiii afectați prezintă de la naștere fenomene hemoragice variate și trombocitopenie severă. Cea mai gravă complicație este hemoragia cerebrală. Acest diagnostic este stabilit când se evidențiază incompatibilitatea antigenelor trombocitare între părinți și se evidențiază la mamă anticorpi, anti-trombocite paterne”, adaugă dr. Oana Bădulescu.

Tratamentul care trebuie administrat pentru pacienții cu trombocitopenie imună are efecte adverse grave

Tratamentul pentru boala imună cu care a fost diagnosticată gravida trebuie administrat de urgență pentru a o ține în viață. Totodată, de administrarea rapidă și corectă a tratamentului depinde și viața copilului.

„La femeia însărcinată, în tratamentul de linia întâi intră administrarea preparatelor cu cortizon, în general considerat eficace și sigur pentru mamă. Cortizonii însă pot exacerba hipertensiune arterială, hiperglicemie și osteoporoza și pot determina creșterea în greutate și psihoză. După naștere, doza trebuie administrată treptat pentru a evita scăderea rapidă a numărului de trombocite. Tot în prima linie de tratament intră administrarea de imunoglobuline, atunci când terapia cu corticosteroizi este ineficientă”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu