Titlurile zilei

Povestea unei croitorese din Iași care a rămas fără locul de muncă din Anglia. Irina vrea să plece din nou în străinătate pentru că nu o angajează nimeni. „Vreau un salariu bun”

Publicat: 27 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea unei croitorese din Iași care a rămas fără locul de muncă din Anglia. Irina vrea să plece din nou în străinătate pentru că nu o angajează nimeni. Vreau un salariu bun
Din cauza pandemiei COVID-19 au rămas fără locurile de muncă din străinătate 115 ieșeni care sunt înregistrați la AJOFM Iași și își caută un nou job. Aceștia au încasat sau încasează indemnizația de șomer pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni

Irina M. este unul din cei 115 ieșeni care s-au reîntors din străinătate în țară din cauza pandemiei și acum își caută un loc de muncă. Croitoreasă de meserie, tânăra povestește că a încercat să se angajeze, însă din cauză că domeniul confecții este unul grav afectat de pandemia COVID-19, încă nu și-a găsit un loc de muncă și se gândește să plece din nou în Anglia

Irina M. este una dintre ieșencele care au muncit mai mulți ani în Anglia, însă din cauza pandemiei COVID-19 a rămas fără locul de muncă. Tânăra în vârstă de 36 de ani spune că a ales să muncească în străinătate pentru că avea nevoie de bani să își cumpere un acoperiș deasupra capului și o mașină, bani pe care nu putea să-i economisească dacă muncea alături de soțul ei în Iași.

„Noi am plecat pentru prima dată în Anglia în urmă cu 4 ani. S-a dus prima dată o prietenă, în confecții, mi-a spus și mie să vin și am decis să plec cu soțul meu. El s-a angajat în construcții, iar eu croitoreasă. Asta am muncit și în țară timp de 10 ani, înainte de a pleca, la două dintre cele mai mari firme de confecții din Iași. Am plecat din țară pentru că banii pe care îi câștigam aici ne ajungeau doar să trăim și nu să punem deoparte pentru ceea ce ne doream. O casă, o mașină, aveam și un copil la acel moment. Deci de asta am plecat în străinătate, pentru că voiam să câștigăm mai mulți bani și cu aceștia să ne cumpărăm ce aveam nevoie. Am reușit să facem asta cu banii câștigați în Anglia”, spune Irina M.

Irina M., croitoreasă: „S-au făcut concedieri și au dat afară mai multe persoane”

Croitoreasa povestește că reușea să pună deoparte, împreună cu soțul său, între 1.000 și 1.500 de lire, lunar. Locuiau într-o casă cu mai mulți români, însă s-au adaptat situației și au reușit să lege prietenii. Cu banii economisiți au cumpărat o casă în comuna Tansa și o mașină.

„Noi am cumpărat casa cu 8.000 de euro și mașina cu 5.000 de euro după ce am muncit eu și soțul timp de 2 ani și jumătate. Apoi ne-am întors în țară și am stat câteva luni acasă pentru că am avut niște probleme personale, iar în anul 2019 am plecat din nou. Eu am stat în firmă până în vara anului trecut, când s-au făcut concedieri și au dat afară mai multe persoane. Soțul a venit cu mine acasă și a stat pe timpul verii, iar din toamna anului trecut muncește tot în Anglia, în construcții, în Manchester. E greu în străinătate, dar satisfacția noastră este că putem pune bani deoparte și trăim decent. Eu nu am mai plecat din țară pentru că a trebuit să am grijă de copil”, mai spune Irina M.

Croitoreasa vrea să se angajeze în Iași, dar acum firmele din domeniul confecții nu mai fac angajări, ci dau oamenii afară

Ieșeanca susține că dacă anul acesta nu își găsește un loc de muncă, cu experiența pe care o are, va pleca din nou în străinătate.

„Sunt în căutarea unui loc de muncă, dar cu pandemia asta am văzut că patronii concediază oamenii și nu au nevoie de confecționere. Eu am atâția ani de experiență în confecții și nu mi-am găsit nimic. Dacă nu îmi găsesc ceva să muncesc, în confecții, plec din nou în Anglia. Vreau și eu un salariu bun, nu minimul pe economie, cum se dă în confecții”, mai spune Irina M.

Potrivit directorului adjunct al AJOFM Iași, Ciprian Necula, 115 cetățeni români reîntorși din străinătate sunt înregistrați ca fiind în căutarea unui loc de muncă sau sunt în șomaj.

„Aceste persoane primesc indemnizație de șomaj pe o perioadă de de 3 până la 6 luni dacă își transferă dreptul în România. Noi plătim această indemnizație, iar Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă din țara unde a lucrat persoana respectivă rambursează suma. Această situație este valabilă la nivelul Spațiului Economic European, cu excepția Elveției”, susține Ciprian Necula, director adjunct al AJOFM Iași. Confecțiile repezintă unul dintre domeniile unde sunt cele mai mari fluctuații de personal.

Persoanele care primesc indemnizația de șomaj trebuie aibă o vechime de cel puțin 12 luni

Aceștia pot obține ajutoarele financiare în funcție de stagiul cotizării. Astfel, indemnizație primesc timp de 3 până la 6 luni persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Ieșenii primesc timp de 9 luni indemnizația dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani și timp de 12 luni pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Absolvenții primesc ajutor de șomaj pentru o perioadă fixă de 6 luni.

Valoarea indemnizației depinde de stagiul de cotizare și reprezintă 75 la sută din valoarea ISR- indicele social de referință, care este de 500 de lei, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare (între 3 și 10 la sută). În această perioadă sunt disponibile 501 locuri de muncă vacante, cele mai multe în domeniul contrucții, unde angajații pot încasa salarii de până la 1.000 de euro, pe lună, dacă au studii superioare.

Adauga un comentariu