Actualitate

Povestea unui boschetar

Publicat: 18 iun. 1999

•Abandonat de parintii nepasatori, la 13 ani, Catalin D. vagabondeaza, fumeaza si se drogheaza •In urma cu citva timp, el a fost victima unui abuz sexual
Cersesc, beau, fumeaza, se drogheaza, fura din cind in cind, si isi duc viata prin ganguri si subsoluri. Ei sint „boschetarii” – copii strazii, cei care, de la un timp, au inundat cu miile peisajul citadin. Copii pe care lumea ezita sa-i trateze ca fiinte umane, ignorind ca au ajuns in strada pentru ca nu au avut norocul unei familii normale sau a unor timpuri normale.

Catalin D., unul dintre cersetorii cunoscuti ai Iasului, are 13 ani, desi nu pare. Este atit de mic, incit ai impresia ca abia a implinit 10 ani. La citiva ani a fost abandonat de parinti, pentru ca nu aveau cu ce sa il creasca. Cu un tata betiv, care a ajuns la puscarie dupa ce i-a tras o bataie sora cu moartea nevestei sale, si cu o mama caruia nu-i pasa nici cit negru sub unghie de cel mai mic dintre cei 3 copii, Catalin a ajuns vagabond. La 13 ani, el are deja experienta bautului, fumatului, drogatului. Mai rau, cu doi ani in urma, el a fost victima unui abuz sexual. Mort de foame, intr-o zi, a furat 100.000 de lei din buzunarul unui necunoscut. Acum, a ajuns pe miinile politiei.

Indraznet, dar timid in acelasi timp, respectuos si cu aer de om matur, Catalin se aseaza pe scaunul din fata medicilor Comisiei de Expertiza a minorilor. A fost adus aici pentru un furt. Baiatul, imbracat saracacios si incaltat cu tenisi murdari, dar tuns dupa ultima moda, isi plimba privirea de la o persoana la alta si simte ca are incredere in oamenii din fata lui. De altfel, acestia ii vorbesc cu caldura, ca unui om mare. „Am locuit pina la 12 ani la Casa de copii de la Popricani”, isi incepe Catalin povestea. „Din august anul trecut am fost mutat la Nedelea, unde acum invat. Mama e maturatoare si m-a dat la orfelinat, ca tata o batea tare si a ajuns la puscarie. Am 2 frati care stau la mama, pe strada Primaverii”. In urma cu doi ani, pustiul a fugit la Timisoara. Vagabondind, el a inceput sa cerseasca „si singur, si cu altii”. Aici a inceput sa invete sa fumeze, sa bea si sa inhaleze aurolac. „Trageam aurolac si ameteam”. Ii tinea de foame. Se culca cu burta goala si uita de mincare. „Acum, insa, nu prea ma mai droghez”. Intr-o zi, in timp ce umbla fara rost prin oras, a fost luat cu forta de un individ de peste 40 de ani, si dus intr-un loc ferit de ochii lumii. Aici, Catalin a fost victima unui abuz sexual. „Am inceput sa tip tare si au venit niste gardieni. L-au tinut pina a venit politia”. Individul, un om fara nici un Dumnezeu, s-a ales cu un proces, care, pina acum, nu s-a finalizat. Intr-o alta zi, Catalin s-a certat cu „unu’, care era foarte nervos. M-a lovit cu un pantof in cap, de am stat 5 luni internat in spital”. Catalin a revenit in orasul natal si si-a continuat viata. S-a imprietenit cu Lacramioara „copilul garii”, o pustoaica tot de virsta lui, care l-a invatat cum sa supravietuiasca. „Dormeam prin ganguri, mergeam la cersit si intr-o zi am furat. Am furat 100.000 de lei din buzunarul unui om pe care nu-l cunosteam si am fost prins tot atunci”.

„Imi plac mult elefantii si maimutele”

Dupa furt, a fost dus la Nedelea, unde, spre surprinderea tuturor, a reusit sa ajunga in clasa a V-a. Un lucru rar, pentru ca majoritatea micilor vagabonzi sint analfabeti. Si vrea, ca in viitor, sa aiba o meserie. „Acolo, la scoala noi facem treaba prin curte. Apoi ingrijim animalele. Citeodata, ne uitam si la televizor”. Spune ca in aceasta vara nu va avea unde locui. „Cind vine vacanta nu mai pot sta la Nedelea. Nu stiu ce o sa fac”. La mama nu se poate duce, ca nu a intrebat niciodata de el. „Ultima data am fost singur la ea acu’ vreun an. Da’ n-am gasit-o acasa”. Desi viitorul lui e nesigur, lui Catalin nu pare a-i pasa. E obisnuit cu asfaltul de sub cap si viata de ciine. Povesteste totul ca si cum in jurul lui nu exista decit oameni care traiesc ca el. Desi e nevoit sa gaseasca in fiecare zi de mincare, mai are timp sa gindeasca ca un copil. „Mie imi plac elefantii si maimutele, cel mai mult”, mai spune el, cu glas vioi. Apoi se intristeaza brusc. Si pleaca. Nu inainte de o rosti un „saru-mina”, pentru a arata ca stie si sa respecte oamenii. Toti cei din sala il privesc cu mila, gindind ca nu merita sa ajunga aici. Intr-o familie care l-ar fi educat cum trebuie, cu siguranta ar fi avut sansa unei vieti normale.
Cristina HURDUBAIAloading...

Adauga un comentariu