Titlurile zilei

Povestea unui tânăr din Iași care vrea să dea lovitura după ce a venit din Danemarca! A furat meserie după ce a lucrat cu un milionar. „Mă ocupam de la împerecheat până la omorât” – FOTO

Publicat: 27 sept. 2021
Ionuț Vasile Gânțu, în ferma cu bovine din comuna Andrieșeni
Ionuț Vasile Gânțu, tânăr din Iași care a muncit 10 ani în fermele cu nurci din Danemarca, va investi fonduri europene într-o fermă cu bovine. Ieșeanul spune că s-a întors în țară pentru că s-au închis afacerile din cauza pandemiei și momentan nu vrea să plece în străinătate

Ionuț Vasile Gânțu, tânăr din Iași care a muncit 10 ani în fermele cu nurci din Danemarca, va investi fonduri europene într-o fermă cu bovine. Ieșeanul spune că s-a întors în țară pentru că s-au închis afacerile din cauza pandemiei și momentan nu vrea să plece în străinătate

Un tânăr din Iași în vârstă de 37 de ani, care a muncit 10 ani în fermele cu nurci din Danermarca, s-a întors în România pentru a deveni fermier cu acte în regulă. Cu banii câștigați în străinătate a achiziționat 5 hectare cu porumb și 5 vaci pentru lapte, însă, auzind de fondurile europene, s-a gândit că poate să dezvolte o afacere în mediul rural cu aceste sume acordate pentru tinerii fermieri. Ionuț Vasile Gânțu va primi fonduri europene în valoare de 40.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin intermediul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, componenta diaspora, lansată special pentru tinerii care muncesc în străinătate și vor să se întoarcă acasă pentru a deveni fermieri. Ionuț spune că a plecat să lucreze în Danemarca doar un sezon, însă a rămas mai mulți ani pentru că salarizarea a fost bună.

„E diferit față de alte ferme. Mă ocupam de nurci, de la împerecheat până la omorât. Prin luna martie le împerecheam, nășteau după 6 luni și apoi le sacrificam. Acolo, statul se ocupa de vânzarea producției. Am plecat un sezon și apoi m-am dus pe termen mai lung pentru că patronul a avut încredere în mine și a văzut că mă descurc”, spune tânărul fermier din comuna Andrieșeni, Iași.

Ionuț Vasile Gânțu, fermier din Iași: „Mai stăteam dacă nu omorau toate nurcile, anul trecut”

Tânărul fermier spune că ar fi rămas în Danemarca dacă nu ar fi fost situația cu pandemia COVID-19, care a distrus o întreagă industrie, cea a blănurilor din nurcă.

„Mai stăteam dacă nu omorau toate nurcile, anul trecut. Din cauza pandemiei COVID-19 au închis toate fermele, pentru că s-au îmbolnăvit nurcile și le-au omorât. Ne plăteau la oră. Munca și loialitatea erau respectate. În perioadele de jupuit blana, în noiembrie și decembrie, mai aduceau băieți din România, dar cea mai mare parte din an eram eu și patronul. Se împerecheau 3.000 de femele și jupuiam 25.000 de nurci, pe an. Nurcile fac de obicei 8 pui, dar și 10-12 pui. Cresc în 6 luni și după aceea pot fi sacrificate. Nu era o muncă ușoară, dar cu banii câștigați am reușit să cumpărăm 5 hectare de pământ, să ne facem casa și să trăim”, mai spune Ionuț Gânțu, fermier din Iași.

Tânărul fermier va investi 40.000 de euro, fonduri europene sută la sută nerambursabile, într-o fermă cu bovine

Ieșeanul mai spune că în anul 2020, când a venit acasă, nu știa ce să facă, dacă să rămână în țară sau să plece în străinătate.

„Am venit acasă anul trecut, în decembrie. Eu mai muncisem înainte de Danemarca în Italia și Germania. În Germania era muncă grea, la pădure, de aceea nu am mai mers. Când s-a terminat cu Danermarca și m-am întors acasă, nu știam ce să fac, dacă să rămân în România sau să plec din nou în străinătate”, spune fermierul.

A depus proiectul în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, componenta diaspora, și va primi 40.000 de euro. Spune că s-au mai schimbat puțin lucrurile în privința birocrației din țară.

„În Danemarca se face totul online. Aici au început să facă totul cu semnătură electronică și e o schimbare bună. Aici am făcut ceva drumuri, am stat vreo săptămână prin fața primăriei, nu m-am lăsat păgubaș, pentru că am vrut să iau banii. Vreau să fac fermă de vaci mai mare și să-mi iau utilaj agricol. Am 5 vaci și vând laptele la un procesator, la Șipote, dar vreau să măresc ferma. Trebuie mai mult pământ dacă am fermă mai mare, pentru că trebuie să hrănesc animalele”, mai spune fermierul din Iași.

Un alt exemplu este cel al ieșencei Delia Meșteru, tot din comuna Andrieșeni, care va investi fonduri europene într-o fermă vegetală.

Tinerii din Iași care vor să devină fermieri se mai pot înscrie pe site-ul AFIR

Fermierul din comuna Andrieșeni spune că acum ferma este una de familie, întrucât îl ajută la treburile zilnice soția și cei doi copii.

„Noi muncim cu familia, cu soția și cei doi copii, care sunt cel mai mare ajutor. Pot spune că nicăieri nu-i ca acasă, dar noi plecăm din țară pentru că nu avem bani destui să ne descurcăm. Vom vedea ce va fi cu ferma, după ce primesc banii”, mai spune Ionuț Vasile Gânțu, tânăr fermier.

Ieșenii care vor să devină tineri fermieri cu ajutorul fondurilor europene mai pot depune cererile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, până la finalul lunii noiembrie 2021. Tinerii din Iași pot obține între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută.

Comentarii
  • Pe Danemarca se castiga in general bine, dar nu la ferme de animale, gen de porci sau vaci. Sunt cele mai mici salarii in fermele de animale. Mai bine bagi la curatenie, sau la ziare (pe masina, nu pe scooter), sau la depozite (aici ai garantia locului de munca). La ferme este ca naiba, trage fermierul de tine ca de-un sclav. Este un inceput bun, dar nu de viitor. Iar daca le stii lmba si mai ai si un permis auto, chiar-ca esti cineva. Spor baiatului in afaceri.

  • Sa intors ca nu a avut platit A-kasse.Ca daca avra mai statea lipca 2 ani pe acolo.A luat cateva salarii compensatorii ca sau inchis fermele de nurci si qcum e mare fermier cu 5 vaci si un tractor.

  • Sa intors ca nu a avut platit A-kasse.Ca daca avea mai statea lipca 2 ani pe acolo.A luat cateva salarii compensatorii ca sau inchis fermele de nurci si acum e mare fermier cu 5 vaci si un tractor.

Adauga un comentariu