Actualitate

Povesti de Paste scrise pe oua inrosite. O manifestare deosebita la Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 17 apr. 2016

@ Au mai ramas cateva zile pana la Paste, iar la Iasi a avut loc un targ de unde trecatorii au putut sa-si cumpere mici opere de arta cu motive traditionale @ Mesteri din judet si din tara s-au intrecut in creatii spectaculoase

Iasul a fost zilele trecute gazda unui eveniment inedit. Un targ de Paste, in care mai multi mesteri populari si-au expus spre vanzare creatiile, a atras zeci de curiosi. Ouale incondeiate incep sa dispara, iar la nivel national mai sunt putini oameni care se ocupa cu astfel de mestesuguri.  De la oul proaspat si pana la un ou incondeiat este cale lunga. Chiar daca pentru multi modelele si motivele populare imprimate pe ou nu spun prea multe, ei bine fiecare simbolizeaza cate ceva. Dupa cum spun mesterii atat din Iasi cat si din alte judete, ouale incondeiate au o istorie veche si plina de detalii. Chair daca la Iasi s-au intalnit mesteri din mai multe zone, in mare procedeul de incondeiere al oualelor este cam acelasi. Pentru a incondeia un ou ai nevoie de vopsele, ceara de albine, mult talent si bineinteles un ou. „Am invatat asta de copil, de la parinti, de la bunici. Nu este usor deloc sa incondeiezi un ou. Exista mai multe modele, din batrani. Fiecare simbolizeaza cate ceva. Crucea pascala, drumul si multe altele”, a spus unul dintre mesteri.

Mii de povesti ascunse printre desene

In fiecare familie de crestini, ouale rosii, incondeiate, inseamna cate ceva. Manifestarea „Oua încondeiate” a ajuns la a XVI-a editie si este organizata de catre Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi, în parteneriat cu primaria, Asociatia ART Mestesugurile Prutului si Asociatia Societatilor Imobiliare din Moldova. Mai multi mesteri au fost prezenti pe pietonalul Stefan cel Mare si au prezentat trecatorilor tehnica incondeiatului si totodata au scos spre vanzare o parte din creatii.

„Incondeiatul difera de la o zona la alta, insa se bazeaza cam pe aceleasi criterii. Motivele si simbolurile populare sunt foarte importante. Practic, pe fiecare ou in parte se regaseste cate o poveste”, a spus Adrian Micu, mester din Brasov. Iesenii care au vrut sa decoreze masa de Paste au cumparat oua incondeiate. Pretul lor a fost cuprins intre 10 lei, daca vorbim despre ouale de gaina, si a ajuns pana la 300 de lei, pentru un ou de strut.

Adauga un comentariu