Eveniment-Social

Povestile de succes ale unor absolventi celebri de la un mare colegiu iesean – GALERIE FOTO

Publicat: 20 feb. 2013
Inca odata, Colegiul National „Emil Racovita” se dovedeste a fi unul de elita, pentru intreg invatamantul preuniversitar national. Astfel, condus foarte mult timp de reputatul prof. Seryl Talpalaru si, acum, de prof. Paula Gavrilescu, acesta a reusit sa aduca in prim plan reusita unor absolventi care, fie sunt celebri profesori la universitati din Statele Unite ale Americii, fie admisi la prestigioase institutii academice din lume. Toate aceste povesti au fost publicate pe site-ul oficial al Colegiului National Emil Racovita.
„The American Dream” vs. „The Romanian Dream”
Interviu cu Florin Manolache, absolvent al Colegiului National „Emil Racovita” Iasi, profesor doctor in fizica al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, in prezent profesor de informatica la Mellon College of Science, Carnegie Mellon University, SUA.
I: In cadrul intalnirii pe care ati avut-o cu elevii Colegiului National „Emil Racovita” Iasi, ati rememorat cu bucurie perioada liceului. Totusi, ati spus ca sunt cateva lucruri pe care v-ar fi prins bine sa le invatati inca de pe atunci. Ne puteti spune care sunt acestea si de ce credeti ca e important sa le invete tinerii inca din adolescenta?
R: Sunt cateva lucruri pe care le-am aflat mai tarziu si care mi-ar fi folosit mult daca erau intelese mai devreme.
Importanta comunicarii:
Invatamantul romanesc pune foarte mare accent pe excelenta, pe competenta. Dar nicaieri in orele de curs nu se explicau importanta comunicarii si a lucrului in echipa pentru a avea succes in societate. Spre norocul meu, de la domnul diriginte, prof. Seryl Talpalaru, am invatat foarte multe in acest sens. Totusi, in lipsa unei abordari sistematice a acestor abilitati, mi-au trebuit ani de cautari si o serie de insuccese ca sa descopar cat de importante sunt comunicarea si tactul, si apoi sa le aplic in viata si in cariera mea.
Importanta insuccesului:
Toata experienta din perioada de invatare s-a bazat pe ideea ca succesul este neaparat necesar pentru fiecare mica etapa, iar insuccesul este ceva condamnabil si  echivalent cu incapacitatea.
Viata m-a invatat mai tarziu ca este mai important sa incerci decat sa reusesti, si ca fiecare succes major este compus dintr-o succesiune de mici insuccese. Deci evaluarea ar trebui privita doar ca o masura a progresului, fara conotatiile emotionale care pot inhiba dezvoltarea unui elev intr-o anumita directie. 
Importanta mediocritatii:
Societatea este o entitate care functioneaza in mod statistic si, in general, se opune extremelor. Majoritatea mecanismelor de aparare si supravietuire se bazeaza pe mediocritate. Extremele, atat in partea superioara cat si in cea inferioara, duc la o viata atipica si nefericita.
Ca absolvent al unui liceu care promoveaza performanta, am fost educat sa cred ca mediocritatea este ceva inacceptabil in general, si este foarte greu de emulat in mod intentionat. Si totusi este cea mai buna metoda de reusita daca este folosita cu discernamant si in mod selectiv.
Comentarii
  • Nu mai laudati atat colegiul Racovita ca mai sant si altele care au dat oameni de seama,nu neaparat Racovita,Negruzzi,National samd si spuneti ca la aceste rezultate a contribuit foarte mult si „materialul saditor”.
    Singurul merit al acestor licee e ca-si triaza drastic viitorii elevi.Ce s-ar intampla daca la spitale ar fi triati pacientii cu sanse mici de salvare si ar fi acceptati numai aia cu mici”bube”?
    Asadar ar trebui laudate si liceele mai”periferice”deoarece fara ele am avea si mai multi analfabeti si doar cateva varfuri pe la Racovita…..
    Daca sant profesorii asa de buni cum cred unii de ce nu-i transfera sa faca performanta si la Miroslava sau Holboca?

Adauga un comentariu