Educatie intima

Practici bune si rele pentru igiena intima

Publicat: 21 dec. 2010

Intretinerea igienei intime este adesea un subiect tabu, insa sanatatea noastra depinde foarte mult de cum intelegem sa ne ingrijim fiecare parte a corpului. Ne convine sau nu, femeile trebuie sa fie mult mai atente decat baietii, atunci cand vine vorba de efectuarea igienei. Si asta din cauza asezarii, formei organelor genitale si fiziologiei lor.


Hartia igienica, doar in directia fata-spate

O singura spalare cu apa si sapun pe zi este, in principiu, suficienta, in afara perioadei menstruale. Dupa scaun se impune o toaleta. Multe infectii vaginale sunt provocate de germenii care se elimina odata cu scaunul. Din acest motiv se recomanda ca femeile sa foloseasca hartia igienica doar in directia fata-spate pentru a nu antrena germenii in vagin. Dupa urinat, modelul ideal de stergere este tamponarea.

Spalaturile vaginale, doar in cazul infectiilor locale
Fiind o cavitate umeda, vaginul este un mediu propice pentru dezvoltarea unor germeni. In mod obisnuit vaginul are o flora bacteriana proprie, nepatogena, care nu trebuie „deranjata” prin spalaturi repetate sau substante agresive. Studiile au aratat ca spalaturile vaginale, prescrise in abundenta de unii ginecologi in trecut, nu sunt benefice fiindca tulbura echilibrul florei vaginale, ducand la diverse boli. Astazi, spalaturile sunt recomandate doar in cazul infectiilor locale, ca metoda aditionala de tratament. Nu se mai folosesc pentru toaleta zilnica, saptamanala sau lunara.

Mai des inseamna mai rau
Persoanele obsedate de curatenia genitala, care se spala de mai multe ori pe zi sau folosesc tot felul de produse antibacteriene se imbolnavesc des. Produsele speciale pentru igiena intima nu trebuie sa contine substante agresive. Folositi doar produse cu ph neutru!

Tamponul intern se schimba dupa 4 ore
In timpul ciclului menstrual se impune, in functie de persoana, o toaleta mai riguroasa, adica de 2-3 ori pe zi. Sangele este pentru mediul din vagin un nou factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Tampoanele interne pot fi periculoase fiindca ele cresc acest risc, de aceea trebuie schimbate doar in locuri in care exista apa si sapun pentru spalarea mainilor inainte si dupa. Limita maxima de „viata” a unui tampon intern este de 4 ore.

Grijile barbatului
Pentru barbati e mai usor pentru ca ei nu au un mediu favorabil dezvoltarii germenilor si nu risca sa se contamineze de la materiile fecale. Singura „dificultate” de igiena este decalotarea penisului pentru o toaleta completa. Barbatii trebuie sa fie atenti la o eventuala roseata, la umflaturi, vezicule, si alte modificari suspecte de pe tegumentul penisului, fiindca de obicei reprezinta primul semn al unei boli venerice.

Sfaturi unisex
Foarte important! Cand mergem la toaleta, trebuie sa ne spalam si inainte si dupa. O cerinta de igiena comuna ambelor sexe o reprezinta toaleta fiecaruia, inainte si dupa actul sexual. Pentru eliminarea pericolelor este bine ca partenerii sa urineze si sa se spele cu apa si sapun inaintea actului sexual. Prin urinat, curatam bacteriile din tractul urinar care pot migra in vagin si produce infectii.

Citeste si:

7 sfaturi pentru a preveni candidoza

Modul de intrebuintare al prezervativului feminin

Adevaruri mai putin stiute din spatele bolilor sexuale

Ce este Testul Papanicolau si ce presupune el?loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit