Secretele istoriei

Practici ciudate din istorie

Publicat: 31 dec. 2013
3
Fuga de captivitate

Rasismul stiintific este actul de a folosi descoperiri stiintifice pentru a investiga diferentele dintre rasele umane. In istorie, acest tip de cercetare a fost facut pentru a stapani alte persoane. Este des intalnit in timpul perioadei Imperialismului Nou (1880 -1914). In acest timp, cativa oameni de stiinta au incercat sa dezvolte teorii pentru a justifica imperialismul european. De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si pana la aparitia Holocaustului, rasismul stiintific a fost denuntat in mod oficial. Incepand cu secolul XX, rasismul stiintific a fost criticat ca invechit si pentru ca a fost folosit pentru a sprijini vederile rasiste.

Citand din document: „Daca unul dintre ei sau mai multi, la un moment dat, vor dori sa isi ridice capul la nivelul stapanului, umanitatea cere ca ei (sclavii), sa fie pedepsiti pana cand vor cadea din noi in starea de supunere. Trebuie sa fie tinuti in aceasta stare permanent si sa fie tratati ca niste copii pentru a-i vindeca de dorinta de a fugi”. Pentru a identidica drapetomania, Cartwright a descris si un remediu. In acest caz, sclavii „nemultumiti fara motiv” trebuiau sa fie „biciuiti pana iesea diavolul din ei”, ca o masura preventiva.

Dreptul divin al regilor

Dreptul divin al regilor a fost o doctrina politica si religioasa ce afirma ca monarhul are autoritate suprema asupra omului, puterea lui tragandu-se din voia lui Dumnezeu. Doctrina spunea ca orice incercare de a inlatura regele sau de a-i restrictiona puterea, era impotriva dorintei lui Dumnezeu si putea fi considerata erezie. Teoria a fost aplicata in timpul domniei lui James al VI-lea al Scotiei (1567 – 1625), lui James I al Angliei (1603 – 1625) si al lui Luis al XIV-lea al Frantei (1643 – 1715). Dreptul divin al regilor nu a fost pus in aplicare in timpul Revolutiei Glorioase din Anglia (1688 – 1689).

Revolutia americana si revolutia franceza de la sfarsitul secolului XVIII-lea au slabit mult credinta in aceasta teorie si pe la inceputul secolului XX a fost abandonata in intreaga lume. Ideea de drept divin al regilor declara ca nimeni, cu exceptia regelui, nu era demn de a pedepsi pe cineva de acelasi sange. Aceasta lege a creat probleme tutorilor in antichitate, deoarece regele nu era intotdeauna disponibil sa isi creasca fiul. Profesorilor regali le era foarte greu sa isi aplice regulile de invatare, din acest motiv, au fost introdus baieti pentru a fi biciuiti. De fieacere data cand un print nu se comporta normal sau cauza probleme tutorilor, baiatul era biciut in fata printului, scrie roportal.ro.

Un exemplu de rasism stiintific este teoria numita drapetomania. Se spunea ca drapetomania este o boala mentala ce cauza fuga negrilor din captivitate. Ea a fost enuntata de catre Samuel A. Cartwright in 1851. Cartwright descria boala ca necunoscuta autoritatilor medicale, cu toate ca avea ca simptom fuga sclavilor. Cartwright si-a trimis descoperirile la Asociatia Medicala din Louisiana. Raportul sau a fost publicat in coloniile americane. El spunea ca aceasta tulburare se datora stapanilor care „s-au familiarizat prea multi cu sclavii, tratandu-i ca egali.”

Baietii adusi spre a fi biciuti erau de obicei de sange nobil si educati impreuna cu printul. Din acest motiv, viitorul conducator si baiatul „de biciuit” nu aveau alti prieteni de joaca sau colegi de scoala. Legatura dintre cei doi devenea cu timpul tot mai puternica, asa ca aceasta tehnica de a-l pedepsi pe print a devenit din ce in ce mai eficienta. Dar, se stie, ca multi conductori nu au avut nici o simpatie pentru cei ce se trageau dintr-o clasa mai jos de a lor. In aceste cazuri, baietii „de biciuit” erau foarte rau torturati. Principiul dreptului divin al regelui ii facea pe conducatori sa se creada de neatins. In general, viata unui baiat adus pentru a fi biciut era una plina de durere.

Adauga un comentariu