Secretele istoriei

Practici medicale din Evul Mediu

Publicat: 07 iul. 2014
3
Anestezic ucigator
Evul Mediu nu prea a beneficiat de minti sclipitoare in ceea ce priveste programele medicale sau politicile de sanatate. Singurele substante folosite pentru alinarea durerilor unei operatii sau alte interventii erau cateva..otravuri. Amestecuri dubioase din plante otravitoare ca cucuta sau matraguna, alaturi de vin erau singurele remedii pentru dureri. Daca doza era gresita, pacientul murea otravit.
Tevi in uretra, pentru blocaj renal

Vezi si Regulile impuse de Biserica in Evul Mediu 

Daca astazi, un blocaj al tractului urinar se rezolva cu investigatii exploratorii, ecografii, antibiotice si, evetual catetere, in Evul Mediu, tratamentul era infiorator. Se introducea o bara de metal in sus pe uretra pentru a scoate infectia (de obicei cauzata de sifilis) si, respectiv, urina ramasa blocata.
Cutite in ochi pentru cataracta
Operatia de cataracta este astazi o interventie nu foarte complicata, realizata cu lasere performante. In Evul Mediu, oamenii efectiv indesau corneea inauntrul ochiului cu un cutit sau intepau partea vatamata cu un ac gros de croitorie. Abia odata cu patrunderea tehnicilor arabe pe continentul european au evoluat si operatiile pentru probleme oculare.

Vezi si 
Optiunile femeilor in Evul Mediu
Fier incins pentru hemoroizi
Hemoroizii sunt o problema jenanta de sanatate, de care oamenii se feresc sa vorbeasca foarte deschis. In Evul Mediu, daca oameni nus e rugau la Sfantul Fiacre, protectorul impotriva hemoroizilor, atunci apelau la calugari care cauterizau respectivele vase de sange cu un fier inrosit.
Adauga un comentariu