Culinar

Prăjitura cu gem de prune: Cea mai simplă rețetă, ca la mama acasă

Publicat: 27 ian. 2022
prajitura cu gem de prune
Cu blat fraged și pufos, aromat și diferit în texturi, această rețetă de prăjitură este dulcele de pe mesele tuturor românilor

Prăjitura cu gem de prune este specialitatea casei, simplă și ușor de pregătit, este una dintre rețetele de prăjitură ca la mama acasă. Cu blat fraged și pufos, aromat și diferit în texturi, această rețetă de prăjitură este dulcele de pe mesele tuturor românilor. 

Cu gem de prune sau gutui este alegerea ideală a dulciurilor făcute în casă. 

prajitura cu gem de prune
Pentru un gust cu adevărat ispititor se pot folosi la deloc prune deshidratate care au stat pentru câteva minute în alcool, de preferat rom

Prăjitura cu gem de prune: Caietul cu rețete 

Fiecare gospodină are în caietul cu rețete cea mai întâlnită și apreciată prăjitură cu gem de prune. Simplu și ușor de gătit, este bogată în arome, texturi fine și gusturi ce oferă plăcere încă de al prima înghițitură.

Pentru a realiza prăjitura cu gem de prune avem nevoie pentru blat de 3 galbenusuri si un ou întreg, 250 g unt, 150 g zahăr, 500g făină, un plic de praf de copt și o esență de vanilie, rom sau migdale, după gust de 5 ml.

prajitura cu gem de prune
Fiecare gospodină are în caietul cu rețete cea mai întâlnită și apreciată prăjitură cu gem de prune

Crema este preparată din 2 albușuri, 150 g zahăr, 5 ml esență de rom, vanilie sau migdale, după gust, sare și 200 g gem sau dulceață de prune, 400 g nuci măcinate, 3 linguri de lapte, 4 gălbenușuri, 4 albușuri, 300 g zahăr pudră și două linguri de cacao. 

Pentru un gust cu adevărat ispititor se pot folosi la deloc prune deshidratate care au stat pentru câteva minute în alcool, de preferat rom. 

Dulcele copilăriei: Mod de preparare 

Untul ținut la temperatura camerei se amestecă cu esența de vanilie, gălbenușurile și zahărul tos și se mixează  3 – 4 minute până când amestecul devine omogen, de textura unei creme spumoase. Se toarnă făina cernută bine și praful de copt și se amestecă până când se obține un aluat vârtos. 

Aluatul se împarte în trei bucăți, dintre care una se acoperă cu folie alimentară și se bagă la rece, iar una se întinde și se face foaie. Se așează în tava de copt bine unsă cu ulei și se întinde uniform cu mâna. 

prajitura cu gem de prune
Prăjitura cu gem de prune este specialitatea casei, simplă și ușor de pregătit, este una dintre rețetele de prăjitură ca la mama acasă

Umplutura se prepară simplu și rapid prin baterea albușurilor spumă cu un strop de sare, se adaugă zahărul tos și se mixează până se obține o bezea tare. Se adaugă gemul de prune, sau magiunul și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Crema se întinde peste foaie așezată în tavă și se nivelează cu ajutorul unei linguri. 

Umplutura cu nucă trebuie să fie fină, cremoasă și cu textură catifelată. Nuca se macină și se amestecă cu gălbenușurile frecate cu zahăr. Se adaugă cacaoa, laptele și se amestecă bine. Se toarnă după gust esențe de vanilie, rom sau migdale. Crema se întinde peste foaia de aluat și se întinde uniform. 

Aluatul de la rece se scoate și se dă pe o răzătoare peste tava pregătită pentru coacere, astfel, se oferă un aspect mai interesant. Se adaugă magia gustului unei prăjituri cu gem de prune, prunele deshidratate din rom. Prăjitura cu gem de prune se bagă în cuptor la 180 de grade pentru 30 – 45 de minute. Se încearcă constant cu o scobitoare pentru a avedea dacă aluatul este bine copt. 

borcan de gem de prune
Prăjitura cu gem de prune se bagă în cuptor la 180 de grade pentru 30 – 45 de minute

 

Secretele unei pâini de casă
Adauga un comentariu