Local

Prapad in toata Moldova. Alerta de inundatii pe mai multe rauri – FOTO

Publicat: 07 mai 2019

UPDATE: Au fost efectuate masuratori de debit pe raul Barlad, in urma propagarii undei de viitura de azi noapte.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat precipitatii la nivelul intregii tari, cantitati importante fiind semnalate in judetele Vaslui, Bacau si Neamt: 96,8 l/mp la sh Bacesti (r. Barlad), 83,5  l/mp la sh Lipova (r. Lipova), 71,0 l/mp la sh N. Balcescu (r. Siret ),  66,5 l/mp la sh Bosia (r. Berheci),  64,7 l/mp la sh Onesti (r. Trotus), la p.p. Craiesti 76,6 l/mp.
In aceasta perioada, au fost emise 4 Atentionari hidrologice pentru fenomene imediate si 8 Avertizari hidrologice pentru fenomene hidrologice imediate – Cod Portocaliu. In prezent, inca sunt in vigoare 3 avertizari pentru fenomene imediate si o avertizare hidrologica nationala pentru 8 administratii bazinale de apa, care expira in data de 8 mai 2019, ora 10.00. Au fost depasite cotele de inundatie pe mai multe rauri din bazinele hidrografice Barlad si Trotus, pe raul Nirajul Mic si raul Budac.   Personalul A.N. „Apele Romane” (ANAR) monitorizeaza toate cursurile de apa vizate de avertizarile hidrologice in vigoare si actioneaza prin formatiile de interventie cu utilajele din dotare.  Totodata, sunt pregatite sa intervina toate utilajele din cadrul ANAR pentru deblocarea albiilor si asigurarea sectiunilor de scurgere. Lucrarile de gospodarire a apelor si constructiile cu rol de aparare impotriva inundatiilor functioneaza in parametrii normali, in conformitate cu prevederile Regulamentelor de Exploatare.

Printre interventiile efectuate de personalul A.N. „Apele Romane” enumeram:
Sistemul de Gospodarire a Apelor Vaslui(SGA)
S-au efectuat manevre de pregolire a acumularilor din administrare: Craiesti, Trohan, Cazanesti, Tungujei si Cuibul Vulturilor;
Ca urmare precipitatiilor cazute in ultimele ore, a propagarii undei de viitura create, precum si a nivelului ridicat de pe raul Barlad,  incepand cu ora 08.30, a intrat in functiune Polderul Vulturesti (volum total 24 mil. mc).

Monitorizeaza permanent cursurile de apa si intervine in functie de evolutia evenimentelor, astfel:
-Personalul din cadrul Sistemului Hidrotehnic Barlad s-a deplasat in bazinele hidrografice ale raurilor Lipova si Tutova (pe raza UAT Dragomiresti);
-Personalul din cadrul Sistemului Hidrotehnic Vaslui s-a deplasat in bazinele hidrografice ale raurilor Barlad, Fundatura, Ras si Garboveta;
-Personalul din cadrul formatiei Mecanizare s-a deplasat in bazinele hidrografice ale raurilor Barlad, Fundatura, Ras si Garboveta.
In localitatea Craiesti, comuna Bozieni, judetul Neamt, raul Fundatura a iesit din albie pe malul stang. La fata locului s-a intervenit cu  motopompe din dotarea SGA Vaslui.
In localitatea Bacesti, comuna Bacesti, judetul Vaslui, raul Garboveta  a depasit  cu 65 cm Cota de Pericol. Au fost inundate mai multe gospodarii de pe ambele maluri.

Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau(SGA)
In satul Mora, comuna Negri din judetul Bacau, paraul Mora, afluent de stang al Siretului,  s-a revarsat inundand circa 50 de gospodarii. Personalul intervine in zona cu muncitori, personal tehnic si utilajele din dotare: pompa de mare capacitate, o autoutilitara etc. .
Administratia Bazinala de Apa Arges – Vedea (ABA)
S-a intervenit, in judetul Arges, pentru degajarea cursului de apa pe Valea Pauleasca la confluenta cu paraul Troislav, comuna Micesti.
Sistemele de Gospodarire a Apelor din judetele avertizate conlucreaza permanent cu Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta si autoritatile locale.
Specialistii A.N. „Apele Romane” atrag atentia asupra faptului ca traversarea cursurilor de apa  aflate sub avertizare, in intervalul mentionat mai sus, precum si activitatile desfasurate in apropierea acestora reprezinta un factor de risc major.
Directorul general al ANAR, Victor Sandu, le-a cerut unitatilor din subordine sa continue monitorizarea cursurilor de apa, sa intervina proactiv in zone cu potential risc de inundatii, iar in cazul in care situatia o impune sa se ceara suplimentarea echipelor de interventie si a numarului de utilaje.
 

Adauga un comentariu