Stiri medicale

Prea mult sau prea putin somn accelereaza imbatranirea creierului

Publicat: 13 feb. 2012

Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca imbatranirea creierului poate fi mai rapida la persoanele care dorm prea putin, dar si la cele care intarzie prea mult in pat. Publicat in revista Sleep, studiul se ocupa de memorie, gandire si vocabular. El dezvaluie faptul ca 7-8% dintre cei care dorm mai mult de opt ore pe noapte au avut rezultate mai slabe la teste decat cei care dorm intre sase si opt ore, scrie site-ul lesquotidiennes.com.

In privinta persoanelor care dorm mai putin de sase ore pe noapte, 25% dintre femei si 18% dintre barbati au rezultate mai slabe in vocabular si gandire. Studiul a fost realizat pe 5.431 persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. „Rezultatul principal al acestui studiu este ca degradarea somnului poate determina o scadere a functiilor cognitive dupa varsta de 50 de ani”, spune Jane Ferrie de la University College London Medical School, unul din autorii cercetarii, intr-un comunicat de presa.

„Lipsa cronica de somn favorizeaza producerea de hormoni si elemente chimice in organism, care cresc riscul de boli cardiace, atacuri, hipertensiune, diabet si obezitate”, afirma cercetatoarea, care adauga ca ideal este un somn de calitate de sapte ore.loading...

Adauga un comentariu