News Flash:

Precizari asupra introducerii noului sistem de impozitare a venitului

19 Septembrie 1999
670 Vizualizari | 0 Comentarii
Prin prezentul articol revenim asupra prezentarii Ordonantei de Guvern nr. 73, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 419, din data de 31.08.1999, privind impozitul pe venit.
Dupa ce , intr-un numar anterior al ziarului nostru, am prezentat modul in care este structurata O.G. nr. 73/1999, vom continua a arata cum defineste legiuitorul roman o serie de termeni si expresii, conform art. 1 din aceeasi ordonanta de guvern, astfel incit cei interesati sa poata intelege mai usor expunerea noastra.
Astfel prin notiunea de "impozit pe venitul anual global" legiuitorul intelege suma datorata de catre o persoana fizica pentru veniturile realizate intr-un an fiscal, respectiv 01 ianuarie-31 decembrie a anului in curs, suma determinata prin aplicarea cotelor de impunere asupra venitului anual global, stablite prin prezenta ordonanta de guvern.
"Venitul anual global" reprezinta suma veniturilor nete realizate din activitati independente (de exemplu activitatile desfasurate de catre cei care au dobindit calitatea de comerciant in baza Decretului-Lege nr. 54/1990), salarii, din cedarea folosintei bunurilor (de exemplu venituri nete realizate in baza unui contract de inchiriere), precum si a veniturilor de aceeasi natura realizate din strainatate, toate acestea obtinute de catre persoanele fizice romane, suma din care se vor scade pierderile fiscale reportate si deducerile personale.
Prin notiunea de "venit brut aferent fiecarei categorii de venit" se intelege sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura.
"Venitul net/pierderea pentru fiecare categorie de venit" reprezinta acea diferenta dintre venitul brut si "cheltuielile aferente deductibile", cheltuieli definite de prezenta ordonata ca fiind cele efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
"Deducerile personale" reprezinta acea suma neimpozabila acordata persoanei fizice, cuprinzind deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere.
"Creditul fiscal extern" constituie suma platita in strainatate cu titlu de impozit, recunoscuta in Romania, suma care se va deduce din impozitul pe venit datorat in Romania.
"Impozitul final" reprezinta impozitul stabilit asupra categoriilor de venituri impuse separat si care nu se vor include in venitul anual global impozabil.
In afara celor prezentate mai sus O.G. nr. 73/1999 defineste si categoriile de venituri impozabile.
Astfel, conform art. 15 din O.G. nr. 73/1999, categoria "venituri din activitati independente" cuprinde veniturile comerciale, veniturile provenite din exercitarea profesiilor liberale, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, toate acestea realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sint considerate "venituri comerciale" veniturile provenite din efectuarea unor fapte de comert, prestari servicii, precum si ca urmare a practicarii unei meserii, altele decit cele prevazute la art. 15 alin.3 din O.G. nr. 73/1999, respectiv veniturile realizate din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert-contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii asemanatoare, desfasurate in mod independent,in conditiile legii, toate acestea constituind "venituri din profesii liberale".
Veniturile provenite din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala sint cele realizate din brevetele de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturile de autor si drepturi conexe acestuia, precum si altele asemenea.
Comform dispozitiilor art. 22 din O.G. nr. 73/1999, categoria "venituri din salarii" cuprinde toate veniturile in bani si/sau in natura, obtinute de o persoana care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate si pentru concediul privind ingrijirea copilului in virsta de pina la doi ani.
Important de stiut este natura veniturilor asimilate salariilor. Astfel, conform prevederilor art. 23 din O.G.nr. 73/1999, sint asimilate salariilor in vederea impunerii:
a) indemnizatiile obtinute din activitati desfasurate ca urmare a exercitarii unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) drepturile de solda lunara, indemnizatii, prime, premii, sporuri si alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;
c) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor ai regiilor autonome si ai companiilor/societatilor nationale, societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar;
d) sumele primite de fondatorii societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
e) veniturile realizate din incadrarea in munca in baza unei conventii civile de prestari de servicii;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala, in consiliul de administratie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripatite, conform legii;
h) alte drepturi si indemnizatii de natura salariala.
Potrivit art. 29 din O.G. nr. 73/1999, categoria "venituri din cedarea folosintei bunurilor" este definita ca reprezentind acele venituri in bani si/sau in natura provenite din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal.
In art. 33 si 34 din O.G. nr. 73/1999, legiuitorul roman defineste categoria "venituri din dividende si dobinzi". Astfel, "dividendul"este orice distribuire realizata de o persoana juridica, in bani si/sau in natura, in favoarea actionarilor sau asociatilor, din profitul net satbilit pe baza bilantului contabil anual si a conturilor de profit si pierderi, acordate la incheierea anului economico-financiar o singura data. In aceasta categorie de venit mai sint incluse sisumele primite ca urmarea detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii.
"Veniturile sub forma de dobinzi" sint venituri obtinute din titluri de creanta de orice natura si orice sume cuvenite pentru folosirea banilor imprumutati, precum si din titluri de participare la fondurile deschise de participare de investitii pentru care pretul de rascumparare este mai mare decit pretul de cumparare, precum si acea parte a sumelor asigurate obtinute din asigurarile pe viata prin produsele care au la baza principiul economisirii pure.
Sint scutite de impozit, conform art. 35 din O.G. nr. 73/1999, dobinzile aferente titlurilor de stat, depozitelor la vedere, precum si obligatiunilor Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Ultima categorie de venituri supuse impozitarii este cea denumita "alte venituri" conform dispozitiilor art. 4 ali. 1 lit.e din O.G. nr. 73/1999. In aceasta categorie sint incluse veniturile obtinute din jocuri de noroc, din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare(de exemplu actiunile tranzactionate pe piata bursiera sau extrabursiera) si asupra partilor sociale, din premii si prime in bani si/sau in natura, altele decit cele considerate sau asimilate ca venituri salariale, precum si diverse venituri care nu se regasec in mod expres prevazute in O.G. nr. 73/1999.
Sint scutite de impozit, conform art. 39 din O.G. nr. 73/1999, acele venituri obtinute din jocuri de noroc, din premii si prime in bani si/sau natura cu o valoare mai mica de 3.000.000 lei pentru fiecare cistig realizat, de la acelasi organizator sau platitor, intr-o singura zi.
(Vom continua in numerele viitoare. Celor interesati le vom raspunde la intrebarile primite la redactie, in paginile cotidianului)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1371 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013693 (s)