News Flash:

Precizari privind onorariile avocatilor

6 Mai 2008
1348 Vizualizari | 1 Comentarii
Av Razvan A Hutanu
Pentru activitatea sa profesionala, avocatul are dreptul la onorariu, precum si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau. In ceea ce priveste onorariile, acestea se stabilesc in raport de anumite elemente, precum: timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client; natura, noutatea si dificultatea cazului; importanta intereselor in cauza; notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului; conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului; avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat; situatia financiara a clientului.

Onorariile se stabilesc, in mod liber, intre avocat si clientul sau. Este foarte important de precizat ca nu exista onorarii minime si nici maxime impuse. Fiecare avocat are dreptul sa-si stabileasca onorariile in functie de criteriile pe care le alege, criterii enuntate mai sus. Onorariul se determina si se prevede in cuprinsul contractului de asistenta juridica, la data incheierii acestuia intre avocat si client, dar inainte de inceperea asistentei si/sau reprezentarii clientului. Onorariile avocatului pot fi: orare; fixe (forfetare); de succes; formate din combinarea onorariilor orare sau fixe cu cele de succes. Onorariul orar reprezinta onorariul stabilit pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care avocatul o presteaza clientului. Onorariul fix (forfetar) constituie o suma fixa cuvenita avocatului, pentru un serviciu profesional pe care il presteaza clientului.

Avocatul are dreptul ca, in completarea onorariului fixat, sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Referitor la cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei. Onorariul de succes reprezinta o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Acest onorariu poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau cu cel fix. Inca o chestiune foarte importanta de mentionat este ca onorariul reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unui "aport din afacere" (activitatea juridica realizata de catre avocat) este interzis. De asemenea, este interzis avocatului sa-si fixeze onorariul in baza unei conventii incheiate intre el si clientul sau, conventie incheiata inainte de solutionarea definitiva a cauzei si care fixeaza exclusiv totalitatea onorariului avocatului, in functie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent daca acest onorariu consta intr-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare. Contestatiile si reclamatiile privind onorariile avocatilor se solutioneaza de catre Decanul Baroului, prin decizie motivata, dupa ascultarea partilor. Decizia Decanului Baroului poate fi atacata, de partea interesata, la Consiliul Baroului. Decanul sau partea interesata poate sesiza Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru a fi verificata legalitatea hotararii Consiliului Baroului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

avocatul onorariu onorariul fix forfetar serviciu profesional
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Dan  | #34452
Bai nene ia nu mai minti tu pe saracii impricinati. Onorariile nu se stabilesc dupa bunul plac al avocatilor.
Reproduc aici art. 274 din codul de procedura civila "Art. 274. - Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.
Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat."
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013652 (s)