Local

Precizările Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, după moartea pacientei care era suspectă de infectare cu tulpina Omicron

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Precizările Dr. Florin Roșu managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași după moartea pacientei care era suspectă de infectare cu tulpina Omicron
Gripă este o infecţie acută virală, foarte contagioasă, care afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare, la care se asociază manifestări sistemice precum febră, cefalee, mialgii, artralgi şi fatigabilitate

Luni, 17 ianuarie 2022, o ieșeancă în vârstă de 75 de ani a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Aceasta se afla pe lista persoanelor suspecte de infectare cu varianta Omicron a virusului COVID-19, însă nu a fost confirmată. În urma acestui eveniment  nefericit, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași a oferit explicații cu privire la valul 5 al pandemiei.

„Așa cum am preconizat, de la jumătatea lunii ianuarie – începutul lunii februarie, va crește numărul de cazuri de infectare COVID-19, acest lucru concretizându-se în momentul de față, având astfel loc și debutul valului 5.

În momentul de față, la peste 95% din pacienții testați în cadrul laboratorului de biologie moleculară, laborator ce reprezintă centrul regional de screening pe zona Moldovei, în ceea ce reprezintă tulpinile COVID-19, laborator ce activează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, se ridică suspiciunea înaltă de infecție cu Omicron, acest lucru însemnând identificarea mutațiilor specifice acestei tulpini.

Pasul următor este trimiterea probelor către Institutul „Matei Balș” în vederea confirmării prin secvențiere. După cum bine știți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași este filială științifică a Institutului Național „Matei Balș”.

Putem afirma, fără tăgadă, că în momentul de față tulpina Omicron are transmitere comunitară, iar trecerea prin valul 5 va depinde foarte mult de spiritul nostru civic, acest lucru concretizându-se prin continuarea vaccinării, purtarea măștii de protecție atât în spațiile închise cât și în spațiile deschise și, sigur, evitarea zonelor în care există aglomerări populaționale”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Vasile Cepoi spune adevărul despre persoana decedată, suspectă de Omicron

Pe lângă explicațiile oferite de medicul Florin Roșu, și medicul Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP Iași), a transmis astăzi, 19 ianuarie 2022, faptul că persoana care a decedat nu era confirmată pozitiv la infectarea cu tulpina Omicron. Mai mult, acesta susține că în grupul persoanelor infectate cu Omicron nu există niciun deces.

„Noi am verificat dacă printre persoanele decedate se regăseşte vreuna din cele 21 de persoane care au fost confirmate cu infecţia cu Omicron şi am constat că nu există niciun deces din acel grup. Vreau să precizez faptul că determinarea tulpinei Omicron nu se face pentru toţi pacienţii identificaţi cu infecţia SARS – CoV – 2 pentru că nu are nicio relevantă din punctul de vedere al atitudinii medicale şi se face pe un eşantion selectat pe criterii micro-biologice pentru a determina dacă diseminarea infecţiei este comunitară sau nu”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Adauga un comentariu