News Flash:

Prefectul a "scaldat-o" in fata Avocatului poporului

2 Martie 2000
874 Vizualizari | 0 Comentarii
•Taxa pentru iluminatul public - o greseala care a costat 3,4 miliarde de lei •Iesenii au fost inselati de primarie de cateva miliarde de lei •Taxa pentru pentru iluminatul public a fost incasata de doua ori de oficialii Primariei Iasi

Din acest an, iesenii nu vor mai plati taxa pentru iluminatul public, care era incasata de CONEL pe aceeasi factura a consumului fiecarui abonat casnic. Taxa pentru iluminatul stradal a fost instituita in urma hotararii Consiliului Local din decembrie 1998 si a fost aplicata in cursul anului trecut. Pentru "luminarea" orasului, iesenii au cotizat cu cateva miliarde de lei. Printr-o adresa a Avocatului poporului, datata luna trecuta, aceasta taxa a fost declarata nelegala.
Din corespondenta purtata intre institutia Avocatului poporului si primarul municipiului Iasi privind legalitatea instituirii taxei pentru iluminatul public a rezultat ca aceasta a fost inclusa in categoria taxelor speciale, stabilite de CL. La solicitarea Avocatului poporului, CL Iasi a comunicat ca "taxa pentru iluminatul public este cu adevarat speciala si raspunde solicitarilor contribuabililor de a avea mai multa lumina pe timp de noapte si pe strazi neaglomerate". De asemenea, documentatia edililor ieseni mai mentioneaza ca "instituirea acestei taxe este motivata de existenta unui precedent si anume asa-zisa taxa Basescu". In replica la justificarile Primariei Iasi, Avocatul poporului a adus argumentele legislatiei in vigoare. Astfel, hotararile consiliilor locale prin care se stabilesc taxe si impozite locale sunt acte administrative, care trebuie emise in baza si in executarea legii si nu acte normative. In hotararea CL nr.151/16.07.1999 se mentioneaza ca temei legal Legea administratiei publice locale, ce confera consiliului local dreptul de a stabili taxe locale. Fata de aceste afirmatii, Avocatul poporului a precizat ca "enuntarea prevederilor legale invocate de CL Iasi nu este intocmai cu cea din lege. De asemenea, Legea finantelor publice locale include iluminatul public in lista cheltuielilor, care se prevad in bugetele proprii ale comunelor, oraselor, municipiilor, si nu la capitolul ce stabileste veniturile bugetelor obtinute din taxe si impozite. Prin urmare, taxa pentru iluminatul public a fost perceputa de doua ori de la contribuabili: prin contributia lor la bugetul local, din care se finanteaza cheltuielile pentru iluminatul public, si prin plata inclusa pe factura CONEL, asa cum a hotarat CL Iasi".
Pentru ca raspunzator de legalitatea actelor emise de executivul si legislativul local este prefectul, Florin Vitan a formulat un raspuns Avocatului poporului. Invocand articole din Legea finantelor publice locale, care prevad instituirea unor taxe speciale, prefectul Florin Vitan a apreciat ca "hotararea CL Iasi privind taxa pentru iluminatul public a fost instituita ca urmare a situatiei economice cu care se confrunta si a faptului ca veniturile de la bugetul local nu pot acoperi satisfacator toate cheltuielile. Iluminatul public este un serviciu costisitor. Totusi, tinand cont de punctul dvs. de vedere, Prefectura Iasi a purtat discutii cu reprezentantii CL, care au reanalizat aceasta situatie si au adoptat un nou act administrativ prin care se anuleaza aceasta taxa".
Paradoxal, iluminatul public a fost finantat numai din banii contribuabililor, nu si din bugetul local, asa cum prevede legea. Daca pentru iluminatul stradal bugetul a fost auster, pentru "opera faraonica" - Piata Natiunii - s-au gasit bani.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015130 (s)