National

Prefectul Capitalei nu a știut despre noul ordin care schimbă criteriile de carantinare a localităților: „Am aflat din Monitorul Oficial”

Publicat: 13 apr. 2021
Prefectul Capitalei nu a știut despre noul ordin care schimbă criteriile de carantinare a localităților Am aflat din Monitorul Oficial
Prefectul Capitalei, Alin Stoica

Marți seara, 13 aprilie, la Antena 3, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că nu a știut despre noul ordin care schimbă criteriile de carantinare a localităților, ci a aflat despre el din Monitorul Oficial.

Astăzi, în Monitorul Oficial, a apărut un nou ordin de ministru, prin care se schimbă criteriile de carantinare a localităților. Prin intermediul acestuia, specialiștii spun că potrivit noilor criterii, Bucureștiul s-ar afla deja în carantină.

Prefectul Capitalei a declarat că nu a știut despre acest ordin:

„Ordinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial.”

„Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiză tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CNBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși.

Alte criterii pot fi și de natură economică, demografică, economico-demografică.

Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate.”

Întrebat dacă Bucureștiul va intră în carantină de Paște, prefectul susține categoric că nu.

„Avem alte măsuri pe care le aplicăm în momentul de față, cu succes, pentru că vedem că rata de infectare scade. Și vom rămâne pe aceste măsuri.”

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților: nivelul de testare pentru COVID şi rata de incidență. Cu toate acestea, unele surse guvernamentale spun că prim-ministrul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru acest ordin.

Ordinul este fundamentat pe un punctaj pe bază de grilă. Prefectul Capitalei nu și-a dat acordul pentru noul ordin

Dacă au minimum 60 de puncte, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină. În ceea ce privește restul localităților, acestea pot intra în carantină dacă au minimum 70 de puncte. Carantina va înceta doar în momentul în care rata de incidență scade sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Despre acest ordin, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat următoarele:

„Acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală. Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP.

Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe. La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ”, a explicat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.
Adauga un comentariu