News Flash:

Prefectul s-a gandit sa dizolve Consiliul Local Iasi

6 Aprilie 2000
991 Vizualizari | 0 Comentarii
•Instituirea interdictiei fumatului in institutiile publice a fost declarata de Florin Vitan "situatie de abuz" •Secretara CL Iasi, Lacramioara Vernica, nu-si cunoaste atributiile •Ca de obicei, primarul arunca pisica in curtea altora

Bulversat de hotararea recenta a Consiliului Local Iasi privind interzicerea fumatului in institutiile publice, prefectul Florin Vitan si-a exprimat, ieri, intentia de a propune guvernului dizolvarea consiliului. In opinia sa, "hotararea este ilegala pentru ca instanta de judecata s-a mai pronuntat asupra altei hotarari, ce a avut aceeasi cauza si care a fost atacata in contencios administrativ de Prefectura Iasi. Nerespectarea unei hotarari definitive a instantei de judecata constituie o situatie de abuz din partea CL Iasi. In consecinta, in conformitate cu prevederile art.33 din Legea administratiei publice locale, am sa ma gandesc sa solicit guvernului dizolvarea consiliului".
Articolul 33 din Legea administratiei publice locale stipuleaza: "Consiliul local poate fi dizolvat daca a adoptat hotarari repetate, care au fost anulate irevocabil de catre instanta de judecata intrucat au contravenit intereselor generale ale statului sau au incalcat Constitutia si legile tarii. Dizolvarea consiliului se face prin hotarare a guvernului, la propunerea motivata a prefectului. Hotararea de dizolvare poate fi atacata de catre consilieri in instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la data aducerii la cunostinta".
Reamintim ca alesii municipali s-au mai pronuntat o data in ceea ce priveste interzicerea fumatului, prin hotararea CL nr.49/31 martie 1997. La acea data, decizia a fost atacata in contencios administrativ de Prefectura Iasi. Instanta de judecata a dat castig de cauza prefecturii. In prezent, prefectul Vitan a solicitat juristilor sa intocmeasca un inventar al hotararilor CL Iasi atacate in contencios administrativ, ca argument pentru propunerea de dizolvare a consiliului. Pe de o parte, Vitan considera ca "ne aflam intr-o situatie critica. Prin dizolvarea consiliului este afectat bugetul pentru anul in curs, care trebuie aprobat cu doua treimi din numarul consilierilor in functie", pe de alta parte, prefectul apreciaza ca "in aceste conditii, Simirad nu-si mai poate duce la indeplinire planurile marete".
In ceea ce priveste constatarea contraventiilor, precizata in actuala hotarare a CL a fi efectuata de lucratorii de politie, gardieni publici si jandarmi, Florin Vitan a declarat : "CL Iasi nu are nici o competenta sa trasese sarcini jandarmeriei sau politiei. Acest lucru frizeaza ridicolul. Fiecare institutie publica si-a adoptat propriul regulament referitor la locurile accesibile pentru fumat. Ma intreb cum vor fi verificati si sanctionati ca fumeaza prim procurorul in biroul parchetului sau prefectul in biroul sau?"

Primarul si secretarul CL au cantat "moldoveneste"

Interpelat telefonic de catre prefectul Florin Vitan, primarul municipiului Iasi a aruncat pisica in curtea altora, recurgand la o scuza cusuta cu ata alba, in conditiile in care el insusi a ridicat mana pentru votarea acestei hotarari. Conform obiceiului primarului, vinovati sunt consilierii pentru ca proiectul de hotarare, initiat de consilierul Damian Stefan, care este si avocat, nu a avut avizul secretarului CL. Aceste vorbe au fost, probabil, crezute de prefectul Vitan, care, intamplator, nu si-a pus problema rolului secretarului CL in asemenea situatii. In fata plenului, secretarul CL Iasi, Lacramioara Vernica, nu a avut nici o explicatie privind declararea ilegala a vechii hotarari si nici o obiectie la noua hotarare. In ultimul timp, chiar si consilierii au observat devotamentul profesional al acesteia fata de proiectele de hotarare initiate de seful executivului local.
In art. 53 din Legea administratiei publice locale se prevede, printre altele, ca "secretarul asigura buna functionare a compartimentelor si activitatilor cu caracter juridic ale consiliului local; pregateste lucrarile supuse dezbaterii consiliului local". Aceeasi lege reglementeaza si sanctionarea secretarului, care este realizata de prefect, la propunerea primarului sau a consiliului local.

Prefectul agreaza colaborarea moldavo-taranista

In exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor adoptate si emise de autoritatile administratiei publice locale si judetene, prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, actele acestora, daca le considera ilegale.
Prevalandu-se de aceasta reglementare legala, consilierul municipal Dan Carlan (PNL) a solicitat prefecturii clarificarea unor hotarari ale Consiliul Local Iasi, care au fost viciate prin interventia abuziva a primarului. In aceasta situatie s-a aflat hotararea CL nr.45/1998, prin care "contractele de inchiriere ale beneficiarilor de spatii comerciale cu alta destinatie decat locuinta, aflate in patrimoniul CL Iasi, inceteaza ca urmare a neplatii chiriei mai mult de 3 luni consecutiv si altor clauze din contract; incalcarea acestei prevederi duce la evacuarea beneficiarilor spatiilor comerciale prin dispozitia primarului municipiului Iasi". La acea data, consilierii municipali si-au exprimat pozitia fata de forma nelegala a redactarii Hotararii nr.45 de catre executiv, ca in final sa fie adoptata, in unanimitate, cu doua amendamente care vizau respectarea Codului de procedura civila si a contractului existent intre Primaria Iasi si chirias.
Ignorand autoritatea legislativului (CL), impotriva votului consilierilor, hotararea a fost redactata in forma initiala, propusa de primar. Ulterior a fost aplicata in cateva evacuari ale chiriasilor din spatiile comerciale, fara respectarea procedurilor legale.
Acelasi consilier municipal, Dan Carlan, a formulat o serie de sesizari cum ar fi: instituirea taxei pentru iluminatul public, ilegalitatea mentinerii in functie a consilierului Robert Varga (Partidul Moldovenilor). Varga a fost validat conform OU 22/1997, temporar, pe durata cat a functionat suspendarea mandatului de consilier al actualului viceprimar Stefan Ungureanu (PNL). Cateva luni mai tarziu, ordonanta a fost declarata neconstitutionala si in aceste conditii Stefan Ungureanu si-a recapatat prerogativele de consilier municipal, iar primarul si secretarul CL Iasi trebuiau sa initieze un proiect de hotarare privind incetarea mandatului de consilier pentru Robert Varga. Lucru care nu s-a intamplat.
Prefectul Vitan a manifestat aceeasi clementa si in cazul sesizarii privind ilegalitatea hotararii CL care viza cheltuielile la Piata Natiunii.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1370 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013561 (s)