News Flash:

Prefectura cere anularea a 30 taxe si impozite locale

12 Aprilie 2007
2497 Vizualizari | 4 Comentarii
• In opinia juristilor prefecturii iesene, 30 de taxe si impozite au fost stabilite fara o fundamentare legala sau in baza unor formule de calcul eronate • "Daca va veni cu acte care sa dovedeasca ca acele taxe sunt ilegale, le vom analiza intr-o sedinta a Consiliului Local", a reactionat ieri primarul Gheorghe Nichita


Municipalitatea ieseana risca sa ramana fara o buna parte din venituri provenite din 30 de taxe si impozite stabilite printr-o hotarare a Consiliului Local adoptata la sfarsitul anului precedent. De altfel, prefectura ieseana a facut in urma cu cateva luni o actiune prealabila in urma careia Consiliul Local a revenit asupra hotararii in baza careia au fost adoptate taxele si impozitele, si a renuntat la trei taxe instituite in lipsa unui temei legal. Este vorba de taxa pentru caini comunitari, taxa de copac aferenta incheierii casatoriei si taxa pentru instalare banner. Totusi, in continuare prefectura a ramas la parerea ca si alte 30 taxe au fost instituite impotriva prevederilor legale. "Motivat de faptul ca prin hotararea numarul 45 din 2007 nu s-au avut in vedere toate punctele prevazute in procedura prealabila, am solicitat instantei de judecata anularea in parte a hotararii Consiliului Local numarul 462 din 28 decembrie 2006, pentru impozitele si taxele ramase in continuare instituite cu nerespectare vadita a normelor legale in vigoare", se arata in nota prefecturii cu privire la taxele locale instituite pentru anul 2007. Trebuie precizat ca pana la finalizarea litigiului dintre prefectura si Consiliul Local, municipalitatea nu va putea incasa de la populatie cele 30 taxe si impozite vizate de actiunea in instanta. Seful municipalitatii, primarul Gheorghe Nichita, sustine ca taxele au fost adoptate in conformitate cu prevederile legale, insa a aratat ca ar putea solicita Consiliului Local sa revina asupra hotararii prin care au fost instituite taxele, insa numai dupa ce Nicusor Paduraru, persoana delegata sa exercite atributiile de prefect provizoriu, va furniza noi acte. "Probabil domnul prefect sustine ca taxele nu sunt oportune, si nu ca sunt ilegale. Daca va veni cu acte care sa dovedeasca ca acele taxe sunt ilegale, le vom analiza intr-o sedinta a Consiliului Local. Sper ca el doreste ca Iasul sa progreseze, nu sa regreseze. Primarii PSD sunt profesionisti, si nu se putea ca taxele sa fie ilegale", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita.

Lista taxelor atacate de prefectura

Prefectura ieseana a stabilit ca 20 taxe au fost instituite fara fundamentare legala si ca alte 10 taxe au fost calculate fara respectarea limitelor legale. Cotidianul ZIUA de Iasi prezinta lista celor 30 taxe locale atacate, asa cum au fost acestea mentionate intr-o nota a prefecturii.
Astfel, au fost stabilite fara a avea o fundamentare bazata pe un text de lege urmatoarele impozite si taxe.
1. taxa pentru comercializarea de animale si pasari de fiecare animal sau pasare
2. taxa acces persoane in targuri, bazar, talcioc
3. taxa pentru desfacerea materialelor lemnoase si de constructii
- materiale de constructie - 2% din cantitate
- materiale lemnoase 2% din volum
- produse finite 2% din valoarea evaluata a marfii
4. taxa pentru comercializarea animalelor de companie, pasari si pesti exotici, accesorii
5. taxa de folosinta pentru terenurile situate in pietele agroalimentare si bazar pentru care sunt incheiate contracte de folosinta, abonamente sau acte aditionale
6. taxa pentru promovarea imaginii comunitatii economice a municipiului Iasi si a sportului de performanta
7. taxa aviz construire in zona de versant si taxa aviz construire in zona pod
8. taxa acces autovehicule pe strazile unde circulatia este interzisa in ambele sensuri
9. taxa acces autovehicule cu greutate mai mare de 2,4 t care circula in interiorul perimetrului format de centura de tranzitare a municipiului
10. taxa transport agabaritic
11. taxa aviz comisie municipala de circulatie
12. taxa tranzitare pentru transportul public intern si preurban de persoane
13. taxa eliberare copii sau duplicate dupa contracte de inchiriere, contracte de vanzare-cumparare
14. taxa eliberare copii sau duplicate dupa contracte de inchiriere, contracte de vanzare-cumparare (Anexa 11 - poz. 2), in regim de urgenta (termen 3 zile lucratoare)
15. taxa eliberare copii dupa documentatii din arhiva, schite imobil
16. taxa eliberare copii dupa documentatii din arhiva, schite imobil, in regim de urgenta (termen 3 zile lucratoare)
17. taxa eliberare aviz de principiu pentru lucrari de constructii
18. taxa eliberare copii, conform cu originalul dupa certificate de urbanism, autorizatii, din arhiva unitatii
19. taxa pentru eliberare copii dupa documente de interes public
20. modificarea valorilor impozabile pe tipul de cladiri
Urmatoarele impozite si taxe au fost aprobate fara a respecta limitele legale. Din calculul indexarilor stabilite pentru anul 2007 reiese ca s-au depasit sumele stabilite de legiuitor:
1. taxa folosinta teren (chiosc, portic, panou publicitar, cabine telefonice)
2. taxa folosinta teren dozatoare
3. taxa de folosinta pentru terenurile si spatiile comerciale situate in pietele agroalimentare adjudecate ca urmare a unor licitatii
4. taxa de folosinta pentru terenurile situate in pietele alimentare si Bazar pentru care sunt incheiate contracte de folosinta, abonamente sau acte aditionale
5. taxa pentru eliberarea certificatului fiscal (Anexa 2.2.3) in aceeasi zi cu cea a depunerii dosarului
6. taxa pentru eliberarea certificatului fiscal in termen de 24 de ore
7. taxa pentru inregistrare vehicule lente
8. taxa eliberare adeverinte privind rolul agricol
9. taxa eliberare adeverinta privind stadiul achitarii ratelor si comunicare documente, in regim de urgenta (termen 3 zile lucratoare)
10. taxa pentru eliberarea Acordului unic in urma discutarii in Comisia municipala de Acorduri Unice


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Teo  | #11082
Din totdeauna, am avut o " simpatie " pentru tine Tudor ! Imi place textul ! TOTUSI , din text reiese .... 33 de taxe - dupa cum am citit EU textul , pe" DIAGONALA " !
monica  | #11083
si taxa pe apa de ploaie, doar vine din CER, sau o primim tot de la Nichita, doar primaria a cistigat sa nu plateasca miliardul acela pe apa pluviala, de aceasta taxa s-a uitat., anul acesta va fi seceta ce se va intimpla, se va mari taxa pe apa de ploaie, sau vor mari alte taxe ca sa nu piarda banii. Poate primarul depunde banii la banca sa mai faca niste "pui" ca echipa de fotbal Poli Iasi a mincat destui bani, rezultate "IOC"
madalina  | #11084
Propun d-lui primar GIGI , o taxa obligatorie pt . " intare la stadion " ..Si ce daca majoritatea iesenilor , nu merg la stadion ??? Platim o taxa .pt " fotbal " ....Se vede ca dl. GIGI n-a prea citit carti in tinerete !!! De ce nu a insistat sa se construiasca o biblioteca mare , moderna ...sa fie si la noi ca-n Finlanda ....unde " fiecare om , indiferent de ora , tine in mina o carte !!" ...Asa-i ca nu ma credeti ???? Mergeti la Helsinki , si-o sa vedeti ca pina si " portarii " pazesc " obiectivele ...citind o carte " As plati o suma mare de bani ...sa-l ducem pe GIGI sa vada cum e la Helsinki !!!! Va rog , faceti-i propunerea !!! Sa ne ajute D-zeu sa fie si la noiu ca in Uniunea Europeana !!
trofu  | #11085
Domnu gigi tu cu gasca ta nu ati invatat un lucru fundamental NIMIC NU E VESNIC si de la primarie tot vei pleca depinde de tine CUM. Ai praduit bugetul iesenilor nimic nu ramine dupa tine. Vei ajunge sa fii scuipat pe strada.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1440 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013966 (s)