Local

Preferintele tinerilor de tranzitie

Publicat: 07 ian. 2001

•Elevii vor sa ajunga sportivi celebri si bogati •Liceul cu Profil Sportiv Iasi este primul in topul preferintelor elevilor •Saracia si gradul scazut de cultura sunt motive pentru care elevii din mediul rural nu vor sa continue studiile dupa ce termina clasa a VIII-a

Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Iasi a efectuat un studiu in ceea ce priveste optiunile scolare si profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a din scolile judetului Iasi. Obiectivele chestionarului aplicat au fost identificarea intentiei elevilor de a continua sau nu studiile si a formelor, filierelor, specializarilor si unitatilor scolare la care elevii doresc sa se inscrie dupa finalizarea clasei a VIII-a. Au fost chestionati 6.239 de elevi (1.040 din mediul rural si 5.199 din mediul urban) din 80 de unitati scolare (33 din mediul rural si 47 din mediul urban). Rezultatele pun in evidenta faptul ca foarte putini elevi din mediul rural doresc sa-si continue studiile dupa finalizarea clasei a VIII-a: 94,75% dintre elevii din orase vor sa se inscrie in clasa IX-a si doar 14,26 din elevii de la tara vor sa-si continue studiile. 257 de elevi din mediul rural si urban sunt nehotarati in ceea ce priveste continuarea studiilor, iar 70 dintre elevii chestionati provenind din mediul nu vor sa se inscrie la liceu sau scoala profesionala dupa ce vor promova clasa a VIII-a.

„Motivele pentru care elevii din mediul rural nu doresc sa-si continue studiile dupa ce termina clasa a VIII-a sunt multiple: lipsa posibilitatilor materiale, dorinta de a lucra in agricultura pentru a-si asigura o paine, nivelul de cultura scazut si lipsa aspiratiilor si a unei motivatii puternice”, a spus Liviu Burlec, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Dintre cei 5.912 elevi care doresc sa se inscrie in clasa a IX-a, 84,10% doresc sa-si continue studiile in cadrul invatamantului liceal. Cele mai cautate sunt liceele teoretice pentru care au optat 57,70 % dintre elevii chestionati, urmate de liceele tehnologice (profil tehnic, economic, administrativ, agricol) pentru care au optat 24,86% dintre elevi. Pentru liceele vocationale (profil artistic, sportiv, militar, teologic, pedagogic) au optat 17,44% dintre elevii chestionati.

La scolile profesionale vor sa se inscrie 14,72% dintre elevii care vor termina anul acesta clasa a VIII-a, iar cele mai putin cautate sunt scolile de ucenici pentru care au optat doar 70 de elevi, ceea ce reprezinta 1,18% dintre cei chestionati. Unii elevi nu stiu nici macar care este regulamentul de admitere O parte dintre elevii care au raspuns la chestionarul realizat de angajatii Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica s-au declarat nehotarati in ceea ce priveste continuarea studiilor dupa finalizarea clasei a VIII-a sau forma de invatamant pe care o vor alege: liceu, scoala profesionala sau scoala de ucenici. 257 de elevi (110 din mediul rural si 147 din mediul urban) nu stiu ce vor face dupa ce vor incheia clasa a VIII-a.

Starea de nehotarare privind continuarea studiilor de catre elevi este justificata de acestia prin necunoasterea filierelor, profilelor si specializarilor existente, necunoasterea conditiilor de admitere existente (probe de aptitudini pentru liceele vocationale, si scolile profesionale, demersurile privind inscrierea). Analiza raspunsurilor elevilor la chestionar pune in evidenta faptul ca deficientele privind formarea in domeniul orientarii scolare si profesionale apar ca justificare si in cazul elevilor care, chiar daca doresc sa-si continue studiile, nu sunt hotarati asupra profilului, specializarii si unitatii scolare. Aceasta si din cauza faptului ca elevul opteaza pentru mai multe unitati scolare, deseori chiar cu profiluri diferite. De asemenea, lipsa informatiilor in domeniul orientarii scolare si profesionale se explica si prin faptul ca in orele de dirigentie nu au fost abordate teme specifice sau au fost atinse sporadic.

In general, elevii au mentionat in raspunsurile la chestionare ca nu au facut asemenea teme si ca doresc, in principal ca profesorul diriginte sa le ofere aceste informatii. „Se impune o intensa activitate de informare a elevilor in ceea ce priveste oferta liceelor si modalitatea de selectie. In acest sens, in scoli va fi distribuit un ghid orientativ din care elevii vor putea afla numarul de locuri disponibile la admiterea in clasa a IX-a si daca exista probe eliminatorii. Insa, si dirigintii vor trebui sa se implice mai mult in activitatea de orientare scolara si profesionala”, a mai spus Liviu Burlec, inspector scolar general.

De mentionat faptul in topul preferintelor elevilor pe primul loc se afla Liceul cu Profil Sportiv Iasi – 7,86% dintre elevii chestionati spunand ca vor sa se inscrie la acesta. Liceul Sportiv este urmat de fostele licee economice – pentru care au optat 13% dintre elevii chestionati. Abia pe al patrulea loc in preferintele elevilor urmeaza liceele teoretice – „Dimitrie Cantemir” – 6,07%, Colegiul „National” – cu 5,35 % dintre optiunile elevilor, Liceul „Racovita” – 5,21%, Liceul de Informatica „Grigore Moisil” – 5,19% si Liceul de Arta „Octav Bancila” cu 4,80% dintre preferintele elevilor.

„Se constata o afluenta a elevilor spre filiera vocationala. Aceasta este cauzata in primul rand de faptul ca eleviii opteaza pentru ocupatii cu impact social mare, in voga si care ofera venituri mari si rapide. De asemenea, unii elevi nu cunosc necesitatea unor aptitudini speciale si ca la aceasta filiera, admiterea presupune trecerea probelor de aptitudini”, a incheiat Liviu Burlec.loading...

Adauga un comentariu