Stiri medicale

Pregatirea pentru testul Papanicolau

Publicat: 12 ian. 2011
7

Examenul Papanicolau iti poate salva viata, fiind cea mai importanta metoda prinn care o femeie poate afla daca are cancer de col uterin. Femeile cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau la fiecare 2 ani, apoi intre 30 si 64 de ani, anual. Pentru a va asigura niste rezultate cat mai corecte, trebuie sa va pregatiti intr-un mod adecvat pentru acest test. Iata ce aveti de facut:

Nu faceti dusuri vaginale cu cel putin 3 zile inainte de programarea la ginecolog. Abtineti-va de la contact sexual cu 48 de ore inainte de programarea la medic. Nu folositi tampoane, spume contraceptive sau alte substante cu 48 de ore inainte de programare. Faceti-va programarea pentru o data de la 7 – 14 zile de la terminarea mentruatiei. Daca va vine menstruatia, sunati la medic si reprogramati. Notati-va toate intrebarile pe care le aveti pentru ginecologul vostru si luati lista cu voi la intalnire. Nu uitati sa va anuntati doctorul despre orice tip de infectie, scurgeri sau dureri resimtite de la ultima consultatie. Daca anterior ati avut rezultate nefavorabile la testul Papanicolau pe care acesta nu le are inregistrate, anuntati-l.

Daca primiti rezultate neplacute, cereti o explicatie amanuntita de la ginecologul vostru, iar daca e ceva ce nu intelegeti, puneti intrebari. De asemenea, urmati sfatul medicului legat de diagnostic si procedurile ulterioare. Daca aveti indoieli, intotdeauna este bine sa mai cereti si o a doua opinie. Testul Papanicolau detecteaza schimbarile la nivelul colului uterin, care ar putea cauza cancerul. Totusi, rezultate anormale la acest test nu conduc neaparat la aparitia cancerului sau nu inseamna ca aveti cancer. Femeile care respecta cu strictete sfaturile ginecologului pot avea o viata linistita si fara probleme de genul acesta.

Adauga un comentariu