Magazin

Pregătirea psihică pentru examenul auto (sala + traseu)

Publicat: 20 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pregătirea psihică pentru examenul auto sala  traseu

Obtinerea permisului auto este, fara indoiala, dorinta multora, insa materializarea acesteia tine de seriozitatea si implicarea candidatului. Pregatirea si, in mod special, pregatirea psihologica face posibil ca examenul pentru permis sa nu mai reprezinte un motiv de stres si, bineinteles, determina si sustine reusita. O atitudine asumata si corecta fata de examen, autocontrolul emotional si o abordare pozitiva sunt, fara indoiala, aspecte care vor contribui major la trecerea probei orale si, ulterior, a probei practice.

Exista opinii care sustin ca pregatirea psihologica pentru examenul auto are elemente inedite si reprezinta o situatie noua pentru candidat. De cele mai multe ori, lucrurile nu stau chiar asa. Un examen, ramane un furnizor de stres, indiferent de tipul acestuia. Prin urmare, mintea si organismul vor trebui sa fie pregatite optim, in vederea obtinerii scopului propus, in acest caz, permisul de conducere. Mintea se poate adapta la conditiile de stres si poate lucra in favoarea candidatului.

In caz contrar, stresul poate induce teama, panica, imposibilitatea ca persoana examinata sa se concentreze, incoerenta a ideilor si chiar un blocaj al mintii – exemplele nu sunt exhaustive, insa sunt suficiente pentru a se intelege ca astfel de consecinte negative ale stresului pot avea ca rezultat esecul la examen. Prin urmare, pentru obtinerea permisului auto sunt necesare abordari care au ca scop pregatirea psihologica pentru reusita la sala si pregatirea psihologica pentru obtinerea reusitei la proba practica – traseul.

Pregatirea psihologica pentru reusita la sala

Obtinerea unui punctaj optim la sala este conditionat de modul in care candidatul stapaneste teoria. Sunt opinii care sustin ca stresul apare odata cu nesiguranta persoanei evaluate in vederea obtinerii permisului auto. Da si nu! Intr-adevar o persoana cu un nivel de pregatire precar, o capacitate de memorare a informatiilor afectata de alte preocupari sau care nu dispune de informatii concise cu privire la modul in care se desfasoara examenul se poate simti nesigura si in consecinta, stresata. Doar ca stresata se poate simti si o alta persoana care este departe de aceste conditii, dar simte ca emotia ideii de examen o copleseste.

Ce-i de facut intr-o astfel de situatie in care emotiile exista la un nivel care ajunga sa copleseasca si este inutil sa fie negate?

Cel mai bun raspuns aduce in discutie cateva metode de autocontrol:

Gandirea pozitiva

Nimeni nu spune ca a gandi pozitiv presupune vizualizarea permisului auto in mana si atat! O astfel de abordare nu poate sa se materializeze in cazul in care persoana in cauza nu face nimic altceva pentru a obtine permisul pe care il vizualizeaza. Foarte adevarat, un om care gandeste pozitiv se descurca cu mult mai bine decat un negativist, poate sa asimileze mai usor informatie si se adapteaza la situatiile stresante, care preseaza – atentie! Se adapteaza, nu-si neaga emotiile!

Ce inseamna sa gandesti pozitiv in contextul pregatirii pentru sala? Abordare logica, scopuri realiste si rationale, studiu intens si planuri de studiu respectate. Daca toate aceste conditii se respecta, vizualizarea permisului de conducere in mana nu va fi o utopie, dimpotriva, este o situatie realizabila.

Concret, pentru obtinerea punctajului optim la sala, candidatul trebuie sa isi insuseasca materia, nimeni nu poate face acest lucru in locul sau. Pregatirea din timp, presupune ca fiecare candidat poate sa invete in ritmul sau, timp pe care si-l impune realist. Scopurile rationale presupun concentrarea pe calitati si nu pe limite. Nu in ultimul rand, planurile de studiu respectate asigura controlul informatiei.

Control asupra dozarii emotiilor

La modul general, se spune ca autocontrolul reprezinta cheia reusitei in viata. Particularizand, autocontrolul emotional poate fi factor determinant pentru reusita examenului de la sala (si de ce nu, reusita la traseu). Una dintre cele mai importante metode de dozare optima a emotiilor este relaxarea. Prin relaxare se obtin calmul si linistea psihica, stari care favorizeaza procesul de invatare. Muzica, plimbarile prin parc, meditatia, sunt doar cateva metode optime pentru relaxare.

Eficientizarea atentiei

O atentie buna avantajeaza absolut toate procesele psihice, inclusiv invatarea. Ce presupune optimizarea atentiei in acest caz? Abordarea materiei esalonat si concentrarea pe invatat si nu pe alte actiuni.

Optimizarea somnului

Bineinteles ca una dintre metodele de autocontrol foarte eficiente pentru procesele fundamentale ale intelectului este somnul. Lipsa acestuia poate duce la blocaje ale memoriei, irascibilitate, lipsa concentrarii si a atentiei. Ori, in astfel de conditii nu se poate invata materia pentru examen.

Strategii optime de invatare

Faptul ca introducerea si finalul unui text se retin mai usor, nu reprezinta o necunoscuta. Prin urmare, cuprinsul va trebui sa fie citit de mai multe ori pentru a se retine esentialul. Cel mai important aspect in procesul de invatare pentru examenul auto tine de selectarea ideilor si exemplelor celor mai relevante. Mai mult notitele ajuta! Notarea particularitatilor semnelor de circulatie si a altor detalii importante determina memorarea acestora.

Foarte important, bibliografia pentru examenul auto nu se invata intr-o saptamana. Cel mai bine este sa se imparta materialul pe capitole si sa se invete esalonat. Dupa invatarea teoriei se poate trece si la rezolvarea chestionarelor contra timp, pentru a se simula conditiile de examen.

Orele de studiu se stabilesc in perioada din zi in care fiecare stie ca poate sa atinga maximum de eficienta in invatare. De asemenea, o zi sau doua in care sa se odihneasca inainte de examen, fara sa invete sau sa faca chestionare auto, va proteja candidatul de eventuale stari de anxietate.

Pregatirea psihologica pentru reusita la traseu

Nici pregatirea psihologica pentru traseu nu poate fi neglijata. Multi dintre cei care se pregatesc pentru examenul de soferi sunt angajati, inca studenti sau elevi, si trebuie sa imparta orele de pregatire practica cu orele in care au alte obligatii. Daca pregatirea teoretica se poate face atunci cand exista timp, cea practica se face in functie si de programul instructorului.

In mod evident, pe fondul unui program atat de incarcat apare oboseala, iar aceasta va induce stresul. Mai mult, un candidat obosit si stresat, nu se va putea concentra optim in timpul in care ia ore pentru traseu. Asa apare neincrederea, o stare care nu o sa dispara de la sine. Exista insa instructori auto cu experienta care stiu cum sa actioneze.

Este benefic sa se creasca nivelul de pregatire facandu-se mai multe simulari pentru examen. Increderea in sine va reveni atunci cand elevul va constata ca se descurca bine in trafic. O pregatire riguroasa elimina riscul ca emotiile sa afecteze elevul, cu atat mai mult daca cu cateva zile inainte de traseu va lua cateva ore de conducere in plus.

Emotiile se reduc, nu se elimina

De astfel, aceasta abordare este cat se poate de rationala, avand in vedere ca si daca si-ar dori, candidatii la permisul auto nu au cum sa-si suprime emotiile. Ce le ramane de facut? Sa le accepte si sa inteleaga ca daca nu sunt excesive si sunt constructive, ii pot ajuta.

Panica nu trebuie sa intervina nici atunci cand elevul stie ca a gresit in trafic. Da, are emotii, insa acestea nu trebuie sa ii paralizeze reactiile. Dimpotriva, respirand adanc, creierul se va oxigena optim si va functiona optim, iar elevul poate sa aiba convingerea ca totul va fi bine in continuare.

Desi, cel putin din punct de vedere teoretic, emotiile pot fi controlate, exista persoane care constata ca ii coplesesc. Cea mai buna solutie este sa se adreseze unui psiholog care sa ii ajute sa treaca peste blocajul emotional.

Antrenamentul mintal poate sa aduca in prim plan punctele forte

Vizualizarea la volanul autovehiculului cu care va da examenul, il ajuta pe candidat sa se poata concentra pe punctele sale forte. Va avea incredere si va fi sigur ca va reusi, asta pentru ca in timpul vizualizarii nu se va concentra pe nelinistile si fricile pe care le are, dimpotriva.

Concluzii

Pregatirea psihologica pentru reusita la sala si traseu nu poate sa inlature complet stresul, pentru ca indiferent de importanta care i se acorda emotiile vor exista. Cu toate acestea, daca emotiile vor fi constructive, examenul auto va fi abordat cu calm, iar reusita acestuia nu va fi pusa sub semnul intrebarii.

 

Adauga un comentariu