Secretele istoriei

Pregatirile Axei pentru campania din Tunisia

Publicat: 15 ian. 2015

Unitatile fortelor aliate participante la Operatiunea Torta, care debarcasera la Alger, (Forta de asalt estica), avusesera ca obiectiv ca, dupa debarcarea pe litoralul african, sa continue atacul prin actiuni ale comandourilor si ale fortelor aeropurtate in Tunisia. Aceste planuri au fost intarziate de comandantii locali ai trupelor franceze Vichyiste, care au inceput negocieri cu Aliatii. Aliatii au fost obligati sa lase garnizoane numeroase in teritoriile controlate de Regimul de la Vichy in nord-vestul Africii.

Vezi si Sub ce context s-a desfasurat campania din Tunisia

Desi Aliatii au reusit sa construiasca o serie de baze avansate, bine aprovizionate, ei nu au mai fost capabili sa intreprinda actiuni ofensive imediate. Un atac cu sanse de reusita impotriva Tunisiei ar fi fost posibil doar daca ar fi fost declansat imediat dupa debarcarea Aliatilor, iar Eisenhower avea sa scrie mai tarziu ca „operatiunile americanilor au violat toate principiile recunoscute ale razboiului”.

Vezi si Urmari ale operatiunii „Torta”

Oficialitatile tunisiene nu erau hotarate ce tabara sa sprijine si in plus tunisienii nu permis accesul nicunei parti beligerante la bazele lor aeriene. Pe 10 noiembrie, italienii au trimis 28 de avioane de vanatoare la Tunis. Dupa zile mai tarziu, italienii au inceput un pod aerian prin intermediul caruia au transportat peste 15.000 de soldati si 581 de tone de echipament. Pe mare, italienii au transportat 176 de tancuri, 131 de piese de aetilerie, 1.152 de vehicule si 13.000 de provizii. Pana la sfarsitul lunii, italienii au transportat in Tunisia trei divizii germane si doua divizii italiene. Pe 12 noiembrie, Walther Nehring a fost numit comandant al Corpului German al 90-lea, iar pe 17 noiembrie si-a preluat postul.loading...

Adauga un comentariu