News Flash:

Paradis fiscal pe strada Dudului 16A

PREJUDICIU DE 80 DE MILIARDE?

9 August 2010
614 Vizualizari | 0 Comentarii
• la firma Rompet Oil a fost calculată o pagubă uriasă - 20 miliarde de lei vechi • plîngerea penală a fost transmisă procurorilor • o altă firmă ar fi produs o „gaură“ de trei ori mai mare • pe Dudului 16A functionează sapte firme • politistii au intrat si ei pe fir, cercetările fiind efectuate pentru evaziune fiscală •
După relatările noastre referitoare la paradisul fiscal de pe strada Dudului 16A, din Dumbrava Rosie, au început să apară si primele rezultate concrete. Administratia Finantelor Publice Roznov, unde firmele cu pricina apar ca neavînd activitate, a solicitat comisarilor din cadrul Gărzii Financiare Neamt să efectueze un control cu privire la activitatea firmelor care îsi au sediul pe Dudului 16A. Descinderea organului de control urma să stabilească dacă agentii economici chiar nu au activitate, asa cum rezultă din scripte, sau dacă au activitate pe care o ascund de bratul lung al legii. S-a stabilit că adevărul nu este cel din scriptele oficiale si că măcar o parte din societătile din Dumbrava Rosie lucrează la turatie maximă fără a da si statului partea lui. In urma solicitării de la AFP Roznov, Garda Financiară a stabilit că pe Dudului 16A functionează sapte firme care prestează activitate, în special în domeniul petroier. Insă activitatea asiduă nu a fost declarată la organul fiscal teritorial. „La Dudului 16A din Dumbrava Rosie functionează sapte firme. Acestea nu au depus declaratii fiscale pentru perioada 2009-2010. Patru dintre ele se ocupă cu comert cu produse petroliere, iar trei cu constructii. In urma verificărilor la una dintre ele, Rompet Oil, am făcut o sesizare penală pe care am transmis-o către Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt, deoarece am calculat un prejudiciu de peste 20 miliarde de lei vechi“, a declarat Constantin Nistor, comisar sef de sectie al Gărzii Financiare Neamt. Paguba este reprezentată din accize, taxa pe valoare adăugată si impozit pe profit, pe care reprezentantii firmei nu le-au declarat si nu le-au vărsat în visteria statului, desi aveau această obligatie legală. Garda Financiară a transmis noi adrese în teritoriu pentru a se stabili dacă Rompet Oil a mai făcut si alte tranzactii similare.

Cine trage sforile?

Practic este vorba de evaziune fiscală din tranzactiile pe care firma din Dumbrava Rosie le-a făcut în special cu societăti din Moldova, dar si din alte zone. Conform scriptelor oficiale, asociati la Rompet Oil sînt Marian Aanei si Nicolae Mugurel Costache, ambii din Dumbrava Rosie. Seful Gărzii Financiare Neamt a mai mentionat că mai sînt în lucru si alte sesizări penale de la firme care îsi duc traiul pe Dudului 16A. La unele dintre ele se prefigurează un prejudiciu cam de trei ori mai mare decît cel calculat la Rompet Oil. Rămîne de văzut care este dimensiunea reală a pagubei din tranzactiile necurate cu produse petroliere si cine este cel care trage de fapt sforile în acest caz. Pe Nicolae Mugurel Costache nu l-am găsit pentru a sta de vorbă cu el, dar de certitudine este faptul că nu Marian Aanei este în spatele acestor inginerii financiare. După cele declarate de mama sa, cum că tînărul de 19 ani are numai sapte clase, si după traiul mai mult decît modest pe care-l duce la casa părintească, cu sigurantă că nu se ocupă de tranzactii cu petrol. Dacă ar fi asa si dacă ar fi păgubit visteria statului de zeci de miliarde de lei, ar trebui să aibă bani de să-i întoarcă cu lopata. Controalele efectuate de Gardă s-au lăsat cu plîngeri penale. Comisarii au înstiintat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Neamt cu privire la activitatea dubioasă a unor firme de pe Dudului 16A. Politistii au demarat deja o anchetă, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infractiunii de evaziune fiscală. „Garda Financiară a depus trei plîngeri împotriva a trei societăti care îsi au sediul pe Dudului 16A. Doar în cazul uneia se face precizarea că ar fi vorba de o evaziune fiscală de peste 100.000 de lei, în cazul celorlalte două comisarii încă nu au comunicat un prejudiciu. Probabil că ni-l vor comunica după ce vor face si ei toate verificările“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt.
(Sursa - Monitorul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3884 (s) | 22 queries | Mysql time :0.269363 (s)