Actualitate

Prejudiciu urias la Iasi. Vinovat este seful unei institutii publice

Publicat: 11 nov. 2014
1

@ Judetul Iasi risca sa se aleaga cu o gaura de cateva miliarde de lei din cauza unui personaj cu influenta din zona Neamtului @ Firma acestuia a fost aproape sa dea o teapa de zile mari la Iasi dupa ce a lungit nejustificat un contract

Incredibil, Iasul risca sa piarda cateva miliarde de lei dupa ce un individ a taraganat un contract derulat pe bani publici. Este vorba de reabilitarea unei portiuni din drumul judetean ce leaga comuna Mircesti de judetul Neamt. Societate care a castigat contractul in urma unei licitatii derulate de Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) Iasi pentru refacerea unui tronson din zona Mircesti de circa 1,1 kilometri nu si-a respectat intelegerea si situatia este deja dramatica. Contractul are o valoare de 550 mii de lei, insa firma in cauza nu si-a respectat obligatiile din contract si se pare ca nici nu o va face.

Surse din Consiliul Judetean Iasi arata ca situatia nici nu se va schimba, asta pentru ca firma respectiva vrea sa duca lucrarea pana in primavara anului urmator. Este vorba de societatea Darcons SRL Piatra Neamt, care a castigat licitatia inca de acum cateva saptamani si nu s-a apucat inca de treaba. In aceste conditii, judetul risca sa piarda fondurile alocate pentru acest obiectiv, aproximativ sase miliarde lei vechi, bani care se vor intoarce la sfarsitul anului la Guvern.

Citeste si: Firma unui sef de CJ isi bate joc de un drum din Iasi

Lucrarea a fost finantata cu sume provenite din cotele TVA si drumarii nu se mai pot folosi de ei daca nu sunt cheltuiti pana la 31 decembrie. Cum societatea din judetul Neamt refuza sa lucreze, banii se vor intoarce cu siguranta la Bucuresti. Firma respectiva apartine lui Romica Rotaru, unul din fostii vicepresedinti ai Consiliului Judetean Neamt. Chiar daca o asemenea lucrare era gata in cateva zile, se pare ca firma lui Rotaru nu se va mai apuca de treaba. Acesta a incercat sa duca derularea contractului pana in primavara anului viitor, lucru care nu a fost acceptat de drumarii ieseni. Sursele din Consiliul Judetean arata si faptul ca Directia de Drumuri ar putea notifica pana si Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) in aceasta speta, iar firma Darcons SRL ar putea sa nu mai participe la nicio licitatie publica in urmatorii doi ani. Legislatia in vigoare arata ca daca o societate nu-si respecta obligatiile contractuale risca sa fie exclusa de la orice licitatie publica pentru o anumita perioada de timp.

Drumul de la Mircesti risca sa ramana plin de gropi in continuare pentru alte cateva luni bune din indolenta unei firme, iar locuitorii din acea zona se vad nevoiti sa circule in continuare in conditii greu de imaginat. Societatea din Roman, judetul Neamt, a primit contractul dupa ce a licitat aproximativ 550.000 lei, oferta acesteia fiind superioara altor trei firme care s-au inscris initial la procedura derulata de Directia de Drumuri Iasi. Firma lui Rotaru a incheiat mai multe contracte in ultimii ani cu diverse institutii publice, fiind una din cele mai infipte societati din zona Moldovei la astfel de lucrari.

Adauga un comentariu