Actualitate

Premiera artistica semnata de cunoscutul regizor Silviu Purcarete, saptamana viitoare, la Nationalul iesean – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 27 mai 2016

@ Luni, 30 mai 2016, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi va gazdui, in cadrul Festivalului International al Educatiei, premiera spectacolului de teatru „Cafeneaua”, de Carlo Goldoni, in regia cunoscutului Silviu Purcarete @ „Nefiind nici critic literar sau de teatru, eu nu pot sa spun nimic inainte ca publicul sa vada piesa. Ceea ce am spus, se va vedea in timpul spectacolului”, a transmis regizorul @ Echipa care a lucrat la premiera este completata de renumitul compozitor Vasile Sirli @ Acesta este, de aproape 20 de ani, director muzical la Disneyland Resort din Paris

Saptamana viitoare, anume luni, 30 mai 2016, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului National (TNI) Vasile Alecsandri din Iasi va gazdui, in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE), premiera spectacolului de teatru „Cafeneaua”, de Carlo Goldoni, in regia cunoscutului Silviu Purcarete, cu o scenografie de Dragos Buhagiar, muzica Vasile Sirli, video Andrei Cozlac, pregatire muzicala Diana Roman, asistent regie Radu Ghilas si asistent scenografie Iuliana Gherghescu. „Nefiind nici critic literar sau de teatru, eu nu pot sa spun nimic inainte ca publicul sa vada piesa. Ceea ce am spus, se va vedea in timpul spectacolului”, a transmis Purcarete.

Din distributie fac parte actorii Teodor Corban, Calin Chirila, Ionut Cornila, Constantin Puscasu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avadanei, Horia Verives, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Pusa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spataru, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu. Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 31 mai, 14 si 23 iunie. „În italiana, piesa se numea «La Bottega del Caffé» si în franceza pur si simplu, «Le Café». Locul actiunii, care nu se schimba, e vrednic de oarecare luare-aminte, e o raspântie de drumuri din Venetia. Nu înfatisez în titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter, ci o cafenea, unde se petrec în acelasi timp mai multe actiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite si, daca am avut fericirea sa gasesc legatura temeinica între aceste felurite fiinte, facându-le trebuincioase una alteia, cred ca mi-am împlinit datoria, trecând cu atât mai vârtos peste greutati”, se arata in lucrarea intitulata „Memorii Goldoni”, aparuta la Editura Pentru Literatura Universala, in 1967.

Citeste si: Primele imagini de la noua premiera a Teatrului National din Iasi – FOTO,VIDEO

De reamintit ca, la Teatrul National iesean, Silviu Purcarete a regizat „Uriasii muntilor” de Luigi Pirandello si „Palaria florentina” de Eugène Labiche. Mai departe, Dragos Buhagiar, un nume cu greutate în lumea teatrala, este cunoscut publicului iesean prin semnatura inconfundabila a scenografiilor unor spectacole de mare succes ale TNI, precum „Uriasii muntilor”, „Palaria florentina”, „Iasii în carnaval”, „Variatiuni pe modelul lui Kraepelin”. Echipa care a lucrat la premiera este completata de renumitul compozitor Vasile Sirli, care se afla la a doua colaborare cu Nationalul iesean, fiind si creatorul muzicii unei alte productii marca Purcarete, anume „Palaria florentina”. Interesant este ca, acesta a parasit Romania cu ceva ani inainte de anul 1989 si, de aproape 20 de ani, este director muzical la Disneyland Resort din Paris.

Adauga un comentariu