Eveniment-Social

PREMIERA. Cei mai buni elevi din Iasi recrutati de Ministerul Educatiei

Publicat: 10 ian. 2014
1
Mai multi elevi din Iasi, care au obtinut premii importante la olimpiadele nationale si internationale, primesc o veste deosebita de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Astfel, MEN a lansat competitia pentru Bursa Tanarului Cercetator, al carei obiectiv este sustinerea tinerilor absolventi de liceu cu rezultate excelente, anume premiile I, II, III, medalii de aur, argint sau bronz, obtinute la olimpiadele internationale sau in competitii internationale globale de inovare.
„Demararea acestei initiative, in premiera in Romania, confirma angajamentul Executivului de a considera Cercetarea un motor de crestere si competitivitate si de a sprijini, in consecinta, acest domeniu esential pentru dezvoltarea tarii. Prin acordarea acestor burse dorim sa-i stimulam pe tinerii performanti sa-si continue studiile universitare in tara si sa se integreze in grupuri de cercetare performante din universitati sau din laboratoare de cercetare din Romania. Sa nu uitam ca, in ultimii doi ani, finantarea Cercetarii a crescut si ma refer, in special, la cercetarea aplicativa, care a avut o crestere de 2.2 puncte procentuale in cheltuielile totale, respectiv de la 39.2% la 41.4%”, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.
Cuantumul bursei este de 15.000 euro/echivalent lei, pentru intreaga perioada de acordare a bursei (24 de luni). Se acorda suplimentar suma de 2.000 euro/echivalent lei, pentru participarea la evenimente stiintifice internationale, de referinta, in domeniul ales de catre tanarul/tanara cercetator/cercetatoare pentru activitatea de cercetare. Pentru perioada de prelungire a bursei (maximum 18 luni), cuantumul bursei este de maximum 10.000 euro/echivalent lei, respectiv 1.000 euro/echivalent lei pentru participarea la evenimente stiintifice internationale.
„Nu este o initiativa singulara, vor mai urma si alte programe orientate catre stimularea cercetarii in Romania, dar, pe langa alocarile bugetare, un rol tot mai mare in finantarea proiectelor il vor avea fondurile europene. In acest sens as aminti proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics dar si proiectul Dunare – Delta Dunarii – Marea Neagra, ambele initiative de succes rezultate in urma consolidarii finantarii cercetarii aplicate in Romania”, a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.
Competitia este organizata in cadrul Programului Resurse Umane al Planului National de Cercetare – Dezvoltare – Inovare II (PNCDI II). Cererile se primesc in regim continuu, pana in data de 1 februarie 2014. Evaluarea se va realiza in perioada 16 – 28 februarie 2014, iar anuntarea rezultatelor  va fi facuta in data de 3 martie 2014.
Adauga un comentariu