Eveniment-Social

Premiera exceptionala la Iasi. Iesenii sunt invitati la eveniment

Publicat: 16 feb. 2015
1

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va invita vineri, 20 februarie 2015, de la ora 17.00, la Libraria DOXOLOGIA din Iasi, la prezentarea primului volum din „Dogmatica empirica dupa invataturile prin viu grai ale Parintelui Ioannis Romanidis”, aparut pentru prima data in limba romana. Editura DOXOLOGIA a pregatit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piata a unei carti asteptate de publicul cititor din Romania: „Dogmatica empirica dupa invataturile prin viu grai ale Parintelui Ioannis Romanidis” a Inaltpreasfintitului Ierotheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului. Astfel, pe 20 februarie, de la ora 17.00, la Libraria DOXOLOGIA (din Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14), iesenii se vor intalni cu Pr.Prof.Dr. Dragos Bahrim, Directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfantul Vasile cel Mare” din Iasi, si Tatiana Petrache, traducatoarea din limba neogreaca a volumului.

Citeste si: Eveniment special dedicat domnitorului Constantin Brancoveanu, organizat la Iasi

„Dogmatica empirica dupa invataturile prin viu grai ale Parintelui Ioannis Romanidis” este o foarte necesara apologie pentru reabilitarea statutului practic, terapeutic si empiric al teologiei ortodoxe, dupa formula marelui teolog grec. Ea este scrisa ca o consecinta a relatiei personale pe care Mitropolitul Ierotheos a avut-o cu Parintele Romanidis mai ales in ultimii ani de viata ai acestuia, cand, aproape retras din lumea dezbaterilor academice, a devenit, ca pensionar, preot slujitor al Mitropoliei de Nafpaktos. Pe de alta parte, autorul volumului a avut la dispozitie o cantitate impresionanta de inregistrari audio ale unor convorbiri teologice cu grupuri de ucenici apropiati ai Parintelui Romanidis, dar si inregistrari inedite ale unor prelegeri academice ale acestuia, care nu erau cu nimic superioare celor dintai. 

Citeste si: Expozitia „Radacini Brancovenesti” ajunge la Iasi

Cartea este bazata mai ales pe amplele extrase din aceste dialoguri teologice vii, care isi pastreaza limpezimea chiar scoase din contextul in care ele fusesera rostite. Un principiu de la care Pr. Romanidis nu s-a abatut niciodata, era acela ca ceea ce preda ucenicilor apropiati in contactul de zi cu zi, vestea si de la catedra, atunci cand umplea pana la refuz amfiteatrele universitare. A trait toata viata dupa principiile teologice pe care le marturisea, viata sa fiind intru totul conforma cu invatatura sa.

Citeste si: Weekend inedit la Castelul Miclauseni! Vizitatorii au calatorit in timp – GALERIE FOTO

Ce impresioneaza la teologia lui Romanidis exemplar evidentiata in acest volum, este viziunea sa unitara despre experienta revelatiei prin Profeti, Apostoli si Parintii Bisericii care naste o teologie intru totul coerenta, a experientei vii a curatirii, luminarii si indumnezeirii. Toate directiile teologiei sunt vazute prin aceasta perspectiva unitara, incat citind cartea, ai sentimentul unitatii fundamentale a tuturor capitolelor teologiei dogmatice, fara separatia practicata pe scara larga inca, in teologia de scoala, intre Scriptura, dogme, cult si istorie. Traducerea fidela, frumoasa, realizata de Tatiana Petrache sub directa povatuire a autorului, este vie, si pastreaza caracterul nonformal si direct, taios al invataturii dogmatice a parintelui Romanidis, nelipsind de multe ori ironiile.
Comentarii
  • Cine basca mea e si regalia asta?
    Sa scrie niste carti despre cum fura BOR-ul si cum face evaziune fiscala, sunt convins ca ne-ar da niste lectii de nu stiu nici aia de la FISC !!!

Adauga un comentariu