Eveniment-Social

Premieră! Imagini spectaculoase și schița cu modul în care va arăta un conac istoric din Moldova. Aici, un celebru proprietar din Iași va investi câteva sute de mii de euro – (EXCLUSIV GALERIE-FOTO)

Publicat: 10 dec. 2020
În aceste zile, rectorul Universității
Imagini spectaculoase cu proiectul de reabilitare a unui conac aflat în localitatea Ștefănești - Botoșani, proprietar fiind Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și unde vor fi investite sute de mii de euro

În premieră, un celebru proprietar din Iași a prezentat imagini spectaculoase și schița cu modul în care va arăta un conac boieresc faimos în Moldova, după ce va fi reabilitat și restaurat! Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a demarat etapa de obținere a autorizațiilor necesare în acest sens. „Legat de conacul din Ștefănești – Botoșani, proprietatea noastră, până în primăvara lui 2021 vom obține autorizațiile necesare și tot anul viitor intenționăm să finalizăm restaurarea și consolidarea acestui imobil istoric”, a declarat rectorul Toader

Celebru proprietar din Iași, a prezentat imagini spectaculoase și schița cu modul în care va arăta un conac boieresc faimos în Moldova, după ce va fi reabilitat și restaurat. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a anunțat noi investiții, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din România.

„Legat de conacul din Ștefănești – Botoșani, proprietatea noastră, până în primăvara lui 2021 vom obține autorizațiile necesare și tot anul viitor intenționăm să finalizăm restaurarea și consolidarea acestui imobil istoric”, a declarat rectorul Toader.

De reamintit că, în această toamnă, aici a demarat și plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie. Totul e legat de Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani.

Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru refacerea conacului istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii

Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru a se reface conacul istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. De asemenea, locul va beneficia de un iaz și va avea o utilitate specială, într-o zonă naturală superbă.

„După finalizarea a tot ceea ce am gândit pentru Stațiunea noastră de la Ștefănești, aici va fi un loc superb, asemănător cu ceea ce putem vedea în Franța. Va fi un areal unde-i putem invita pe oaspeții din țară și străinătate, vom face cercetare, studenții având condiții excelente de studiu. Tot aici, în ceva ani, vom putea produce și faimosul «Vin al lui Cuza»”, a mai completat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte

Cu toate că este amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte, dar care a fost dat uitării după 1989! În doar un an, actualul șef al instituției care deține totul a schimbat radical întreaga stare de fapt. Concret, un conac vânat de mulți oameni cu bani va fi reabilitat și restaurat ca la carte, după ce terenul de mii de metri pătrați din jurul acestuia a fost igienizat. Anul acesta a demarat plantarea pomilor fructiferi pentru realizarea unei livezi.

„Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești. Astfel, deja a fost intabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă. Aici va fi o mică podgorie și vom avea «Vinul lui Cuza». Acum demarăm și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, a reiterat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Întreaga investiție va ajunge la câteva sute de mii de euro.
Adauga un comentariu